Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Una associació de consumidors demandarà la central d'Ascó per la fuita de partícules radioactives

L'Associació d'Usuaris de Serveis Bancaris (Ausbanc Consumo) vol que la central indemnitzi les persones afectades per la fuita radioactiva de novembre de 2007.
Recordem que e Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç  espanyol va imposar una multa de 15,4 milions d'euros a la central nuclear Ascó I. La multa fou motivada  per la suma de quatre infraccions greus i dues més de lleus, arran de l'alliberament de partícules radioactives que es van detectar entre finals del 2007 i principis del 2008, però que no van ser notificades per la central en el seu moment. Cal recordar també, que el conseller Nadal va minimitzar els efectes de la fuita i Montilla va intentar tancar l'episodi donant per bones les destitucions dels responsables a Ascó I.

21/10/2010 22:51 Territori
Ara, el jutjat de Gandesa ha admès a tràmit les diligències preliminars presentades per l'Associació d'Usuaris de Serveis Bancaris (Ausbanc Consumo) perquè Endesa, companyia gestora de la central nuclear Ascó I, faciliti a l'entitat el nom i les dades de l'asseguradora amb què la central té concertada l'assegurança de responsabilitat civil. Es tracta del pas previ a la interposició per part d'Ausbanc d'una demanda civil contra la propietat de la planta nuclear, ja que l'entitat considera que la fuita de partícules radioactives del novembre del 2007 va causar danys "morals i econòmics" a la societat civil de la zona d'Ascó i que té dret a ser indemnitzada.
 
Ausbanc ha decidit emprendre accions legals contra la central d'Ascó perquè considera que, amb la fuita, Endesa "va actuar de forma negligent en posar en perill un grup d'escolars que van fer una excursió per les instal·lacions tot i la fuita". A banda, l'Associació creu que la multa imposada a la central va ser "ridícula", tenint en compte que amb Ascó I "Endesa obté un benefici diari per la venda d'electricitat d'1,2 MEUR, segons la informació publicada per Greenpeace", de manera que la sanció de 15,4 MEUR "equival al benefici net que obté la central en només tretze dies de funcionament", segons informa Tarragona 21.cat

Per poder demandar la central, Ausbanc ha d'interposar també una demanda contra la seva companyia d'assegurances, tal com estableix la normativa sobre energia nuclear. El jutjat de Gandesa ha citat a principis de desembre les dues parts, per tal que la propietat de la central faciliti les dades sobre la companyia d'assegurances i Ausbanc pugui ja interposar les demandes.

L'incident d'Ascó I va ser un dels més greus de la indústria nuclear de l'Estat (tenint en compte la seva classificació de nivell 2 a l'escala INES, que va del 0 al 7). Arran de l'alarma social que es va generar i de les deficiències de comunicació (els alcaldes de la zona afectada per les centrals se'n van assabentar per la premsa) el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) va enviar a Ascó un equip d'inspecció per esbrinar «totes les circumstàncies i elements relacionats amb l'origen i evolució del succés, incloses les accions del titular», l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II (ANAV), que gestiona les nuclears catalanes que són propietat d'Endesa i Iberdrola. L'ANAV es va convertir en el blanc de totes les crítiques per haver donat al CSN i als alcaldes informació «deficient i incompleta» sobre la fuita. Cinc dies després el CSN havia de reconèixer que la fuita radioactiva havia estat cent cops superior a la declarada per la central.

Per saber-ne més:

Es detecta una greu fuita radioactiva a la central nuclear d'Ascó I. Bloc Bandera Negra

Denuncien l'"ocultació i manipulació" de l'accident d'Ascó  

La fiscalia de Tarragona obre diligències per la fuita d'Ascó mentre Montilla intenta tancar l'afer 

La central d’Ascó continua amenaçant les poblacions properes 

Es detecta una greu fuita radioactiva a la central nuclear d'Ascó I 

 

 

 

 

 

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid