Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Mobilitzacions en solidaritat amb els presoners maputxes en vaga de fam des de fa 25 dies

Contra la injusta, violenta i antidemocràtica Llei Antiterrorista heretada de Pinochet i contra la Justícia Militar van ser les demandes de les diferents marxes que es van realitzar en les principals ciutats dels territoris ocupats  per a donar suport als presos polítics.

Diverses marxes de comunitats i organitzacions maputxes i xilenes es van realitzar aquest dilluns en les principals ciutats del país com forma de donar suport la "justa i històrica lluita del poble maputxe per la devolució de les terres i l'exigència a l'Estat xilè de no aplicar més la Llei Antiterrorista", ni els Tribunals Militars als presos polítics que compleixen ja tres setmanes en vaga de fam en les presons de Concepción, Temuco, Angol, Lebu i Valdivia. 

 

05/08/2010 13:08 Internacional

A Santiago unes 500 persones van caminar pel principal passeig per als vianants de la ciutat, el passeig Ahumanda, i després en la plaça d'armes diversos dirigents van cridar als assistents a augmentar la pressió a l'Estat perquè existeixi una veritable justícia en els casos dels maputxes acusats.

A Port Montt els manifestants van realitzar discursos en la plaça d'Armes i després van lliurar una carta en la Intendència Regional en la qual van assenyalar que "protegeixen de manera enèrgica i ferma la decisió dels presoners polítics maputxes". Aqui van participar comunitats Huillitxes de Melipulli i de Pepiukelen.

A Temuco  unes 300 persones es van pronunciar en suport als presos polítics mapuche. A la plaça Dagoberto Godoy i sota una massiva presència policial els dirigents van fer sentir la seva preocupació per la salut dels joves maputxes empresonats i van rebutjar la injusta aplicació de la Llei Antiterrorista i la Justícia Militar xilena.

A Valdivia prop de 100 persones es van reunir en el Mirador El Rem, situat en la Costanera, prop del Puente Calle Calle i després van marxar amb cartells fins a la plaça de la República. En aquesta ciutat es va fer un homenatge a Caminis Gutierrez Coña de 21 anys reclòs en la carcel de la ciutat i que es va sumar a la vaga de fam dels altres presos polítics d'altres presons.

"Brindem el nostre més profund suport a tots els nostres presos polítics mapuche, conscients que la seva situació de privació de llibertat es deu a la criminalització de la causa mapuche i a la persecució política de part dels diferents governs de torn", va dir la portaveu de la mobilització Mónica Navarrete Raillanca. Va manifestar també que "busquem una soluició al conflicte entre l'Estat xilè i la nació Maputxe, prioritzant el diàleg per sobre la repressió policial i no esperar que la situació dels vaguistes de fam empitjori".

A Concepció prop de 60 persones van realitzar ahir una marxa des de la plaça Perú fins a la plaça de la Independència denunciant el nul acostament amb les autoritats de govern per a analitzar la dentenció de "comuneros maputxes" que estan sent jutjats per la injusta i antidemocràtica Llei Antiterrorista.

Demandes dels presoners maputxes:

1. La fi de la llei antiterrorista promulgada en temps de la dictadura d'Augusto Pinochet. Aquesta legislació s'aplica a delictes que atempten contra la vida. Però, en els casos actuals no hi ha cap fet de sang, ningú està imputat d'homicidi o d'intentar lesionar la vida de persona alguna. No obstant això, sobre alguns dels mapuches pengen penes de presó de 50 i fins a més de cent anys.

2. Alguns estan imputats dues vegades pel mateix delicte, tant en el fur civil com militar. En Xile, la justícia militar pot jutjar i de fet jutja a civils. Per això es demanda que els seus casos no siguin derivats al tribunal militar.

3. La fi de la criminalització de les comunitats mapuches. A la recerca de comuneros que estan en el moviment per la recuperació de terres s'efectuen periòdicament incursions de les forces repressives. Es tracta d'efectius combinats que empren helicòpters, gasos lacrimògens i que destrossen les propietats a més de acorralar a les dones i als nens.

Tots aquests presoners, disseminats en diverses presons del sud de Xile, estan imputats per intent de recuperació de terres o danys a la propietat de les companyies forestals, empreses que estan ocupant els territoris ancestrals del poble maputxe. És cert que s'han produït actes de protesta com el bloqueig de camins o l'incendi de vehicles, però en cap cas delictes que justifiquin que els hi tracti com terroristes. 

Font: mapuexpress.net

Per saber-ne més: 

Un grup de presos polítics maputxes compleix la primera setmana de vaga de fam. Nationalia.cat

 

Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  7. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  8. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid