Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Memòria històrica
L’STEI Intersindical amb a la commemoració dels 500 anys de Germanies

Els valors i les motivacions que varen dur els agermanats a somniar una societat més justa són avui més vius que mai

07/02/2021

L’STEI Intersindical se suma a la commemoració dels 500 anys de la Germania a Mallorca en la data d’avui, amb motiu de la lectura del Manifest “Agermanem Mallorca”. La Germania de Mallorca fou una revolta que va enfrontar els menestrals i el poble de la ciutat de Mallorca, aliats amb la part forana de l’illa, amb l’alta noblesa i altres estaments ciutadans privilegiats. Va ser coetània de la Germania valenciana. Els principals líders de la revolta varen ser executats després que les tropes reials prenguessin el control de l’illa. 

Tal com diu el Manifest “la Mallorca que avui es rebel·la contra la injustícia social, que reivindica el dret a la sobirania política, que renega del patriarcat, que abandera la defensa del territori i la llengua i la cultura catalanes, que lluita contra el canvi climàtic, que aspira a una societat cohesionada i solidària, és hereua dels agermanats”.

La lluita de fa 500 anys continua a dia d’avui vigent en una societat illenca afectada pels efectes de la pandèmia que han fet més palès que mai els efectes d’una economia amb moltes debilitats, amb una extensa precarització laboral, uns serveis públics afeblits, més violència envers les dones, una pèrdua d’ús de la llengua catalana, una desigualtat social cada cop més gran i uns efectes clars del canvi climàtic.

Davant aquesta situació hi ha l’opció d’acotar el cap o aixecar-se contra tantes injustícies, com va fer el moviment agermanat fa 500 anys. Per aquest motiu, l’STEI Intersindical posa en valor l’exemple d’aquells revoltats i es referma en el seu compromís de treballar per aquesta terra i la seva gent amb il·lusió i coratge.

Considera que cal, també, honorar l’obra de les Germanies i atorgar-los la justícia que en el seu moment els fou negada i que la historiografia conservadora i tradicionalista va amagar; així com també que tot el seu bagatge de lluita i resistència arribi als centres educatius de les Illes Balears. Amb aquesta intenció, dedicarà al llarg d’aquest any 2021 una edició de la revista d’ensenyament Pissarra a aquest fet històric.     

  

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2021 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid