Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
La CUP Tortosa davant l'informe de la CHE que avala el procés de descatalogació del monument de Tortosa

L'Ajuntament de Tortosa ha rebut aquest dimarts al matí el vistiplau formal de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) per culminar el procés de descatalogació del monument franquista de Tortosa. Ara mateix no hi hauria cap impediment per tal que es procedís finalment a la seva retirada.

Aquesta retirada, si arriba, arribarà tard i després d'evidenciar les terribles mancances en matèria de memòria històrica que patim al nostre país i a l'Estat Espanyol. En aquest sentit, no podem oblidar la vergonya del referèndum de 2016 avalat per les "esquerres" Tortosines de la ciutat. En aquell moment la CUP ens vam quedar soles defensant que aquell referèndum era una ignomínia i la falta de valentia política que va suposar organitzar una consulta que banalitzava el feixisme i minimitzava el que va ser franquisme. Tot el consistori, és a dir, Movem Tortosa, ERC, Junts per Tortosa (en aquell moment CiU), PSC i el PP, van avalar aquella vergonya.

Ara, però, celebrem que la Generalitat hagi declarat que assumirà la retirada del monument, malgrat que encara estem esperant la llei de memòria democràtica de Catalunya que ens havien promès i que facilitaria la retirada del monòlit. Esperem que aquest cop compleixin la promesa, i no intentin eludir la seva responsabilitat culpant al govern de l'Estat Espanyol.

Per altra banda, volem aprofitar per recordar la resta de símbols franquistes que encara tenim a la nostra ciutat, com la creu de Santa Clara i un escut falangista a la Catedral, les dues localitzades en propietat del bisbat. Des d'aquí tornem a interpel·lar al bisbat de Tortosa, com ja ho vam fer a través d'una carta dirigida al bisbe Enrique Benavent Vidal, per tal que retirin aquest dos elements de caràcter franquista.

Finalment, des de la CUP volem agrair la imprescindible tasca pedagògica i de memòria històrica que ha fet la Comissió per la Retirada dels Símbols Franquistes durant tots aquests anys. Si estem aquí, és gràcies, en part, a la feina que han fet la comissió i totes aquelles persones que s'han negat a oblidar i han dignificat la nostra memòria. Una tasca que han evitat durant anys les nostres administracions sota un pacte de silenci, incloent-hi els diferents governs de l'Ajuntament de Tortosa. Perquè davant d’aquest “vergonya monumental” al mig del riu l’únic posicionament possible és de la determinació antifeixista. Mai més, enlloc, contra ningú!

Països Catalans, Tortosa 7 d’octubre de 2020

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2022 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid