Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Memòria històrica
La Universitat de Barcelona recorda els 80 anys del comiat a les Brigades Internacionals

La jornada, que tindrà lloc el 26 d’octubre a l’Aula Magna de l’Edifici Històric de la UB, forma part de la Setmana Internacional de les Brigades Internacionals, coordinada per l’Amical de les Brigades Internacionals a Catalunya amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona

23/10/2018 Drets i Llibertats

La Universitat de Barcelona (UB) recordarà el 80è aniversari del comiat de les Brigades Internacionals (1938-2018) amb el seminari internacional «Història i memòria de les Brigades Internacionals. Una mirada est-oest». Organitzat per l’Observatori Europeu de Memòries de la Fundació Solidaritat UB (EUROM) i el CRAI Biblioteca del Pavelló de la República, amb la col·laboració del Consortium for International Studies Abroad (CASA), el col·loqui té l’objectiu de transmetre el paper dels voluntaris estrangers durant la Guerra Civil espanyola, centrant-se en la manera en què aquells homes i dones es recorden actualment a tot el món. Així mateix, destacarà la participació de les dones a les Brigades Internacionals i el paper dels voluntaris en la resistència francesa i en la lluita contra el nazisme a Europa un cop finalitzat el conflicte a Espanya, incloent-hi el paper que van tenir algunes brigades en els governs de la postguerra en països de l’Europa de l’Est. Durant la jornada, també es podrà visitar una exposició amb cartells, revistes i documentació de les Brigades Internacionals, organitzada pel CRAI Biblioteca del Pavelló de la República de la UB.

L’activitat forma part de la programació de la Setmana de les Brigades Internacionals, coordinada per l’Amical de les Brigades Internacionals a Catalunya amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona. L’assistència és gratuïta però es requereix inscripció prèvia mitjançant aquest formulari en línia. El seminari tindrà lloc el divendres 26 d’octubre, de 9.30 a 19.00 h, a l’Aula Magna de l’Edifici Històric de la UB. En la inauguració participaran la vicerectora d’Igualtat i Acció Social de la Universitat de Barcelona, Maite Vilalta; el director de l’EUROM, Jordi Guixé, i la responsable del CRAI Biblioteca del Pavelló de la República, Lourdes Prades. Entre l'assistència, ha confirmat presència el brigadista Josep Randé Riba, que es va unir a les Brigades Internacionals l’any 1938.

La ponència inaugural serà a càrrec de l’historiador Rémi Skoutelsky, investigador associat del Centre d’Història Social del segle XX de la Universitat de París 1 i especialitzat en la Guerra Civil espanyola. Skoutelsky presentarà una visió global sobre les Brigades Internacionals, des del punt de vista de la història social. A continuació, es farà una presentació del Sistema d’Informació Digital sobre les Brigades Internacionals (SIDBRINT). Impulsat des de la Universitat de Barcelona, aquest portal ofereix continguts en vuit idiomes (alemany, anglès, basc, castellà, català, francès, gallec i italià), editats per trenta-tres investigadors d'onze universitats europees.

La sessió del matí conclourà amb una primera taula rodona sobre memòria i història de les Brigades Internacionals. L’escriptora holandesa Yvonne Scholten, editora del projecte sobre voluntaris holandesos Spanjestrijders, parlarà del paper de les dones brigadistes a partir del cas holandès. La professora Rocío Velasco de Castro, de la Universitatd’Extremadura, explicarà l’experiència dels brigadistes àrabs en la Guerra Civil espanyola a partir de la paradoxa del cas marroquí. Finalment, Inga Oleksiuk, investigadora de laUniversitat de Szczecin (Polònia), tractarà dels voluntaris i voluntàries de l’est d’Europa a partir de les vivències del seu avi, l’ucraïnès Mihail Oleksiuk.

La sessió de la tarda començarà a les 16.00 h amb la segona taula rodona d’experts en memòria i història dels brigadistes. La primera intervenció serà a càrrec de Vjeran Pavlaković, investigador del Departament d’Estudis Culturals de la Universitat de Rijeka (Croàcia), que destacarà la memòria contemporània de les Brigades Internacionals als estats de l’antiga Iugoslàvia. El professor Robert Coale, de la Universitat de Rouen (França), explicarà el cas dels brigadistes nord-americans. La taula es tancarà amb la memòria dels voluntaris a Espanya, amb una presentació de l’historiador Antonio Selva Iniesta, director del Centre d’Estudis i Documentació de les Brigades Internacionals(CEDOBI).

El seminari conclourà amb les presentacions dels treballs de recerca de tres estudiants del Departament d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona, que introduirà el professor Magí Crusells. 

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2019 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid