Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Un vaixell de 26 metres d'eslora passa més de 24 hores fondejat amb l'àncora i la cadena damunt la posidònia de Portocolom

Tot i que el port és base d'una de les barques de vigilància del fondeig, aquesta no actua per posar solució

El fondeig damunt la praderia de Posidonia oceanica de Portocolom ha esdevingut una normalitat en els darrers anys. Des de la nostra plataforma han estat diverses les denúncies que hem fet, tan públiques com davant de l'autoritat, d'embarcacions d'eslora important que han tirat les seves àncores i cadenes a damunt de l'alga.

A més a més, amb la clara voluntat d'acabar amb aquesta problemàtica, hem mantengut reunions amb totes les institucions que tenen alguna cosa a dir al respecte (Conselleria de Medi Ambient, Demarcació de Costes, PortsIb i Ajuntament de Felanitx) i els hem presentat propostes concretes que ja hem fet públiques en el passat.

Tot pareixia que anava a canviar quan vàrem conèixer que enguany hi hauria una barca de vigilància del fondeig amb base al nostre port. Va ser una alegria i vàrem pensar que si bé no era la solució total, les imatges d'altres anys no es repetirien. Però això no ha estat així. Des dels nostres perfils a les xarxes socials fa dies que denunciam la ineficiència i la poca operativitat del servei de vigilància. Sense anar més lluny, el passat diumenge, 24 de juny, ja fèiem pública una foto de l'àncora d'un veler amb fulles de posidònia arrabassades. També el mateix dia publicàvem una foto d'una imponent motora fondejada a prop de la pancarta de 6x6 metres que recorda que no es pot fondejar a damunt l'alga.

Ara bé, el que va passar entre dijous i divendres ha estat molt més greu i més que indignant. Fa dies que observam que la barca de vigilància no fa feina els capvespres. Dijous horabaixa observam unes quantes embarcacions fondejades a damunt de la praderia. Impunement les barques hi passen la nit. Al matí del divendres, abans de les 8, denunciam públicament la situació a través del nostre compte de Twitter, posant com a receptors del missatge el 112, els Agents de Medi Ambient i la Conselleria. Més concretament, denunciam la presència del veler de 26 metre d'eslora Totem, de bandera holandesa. Segons el servei Marine Traffic, aquest vaixell va fondejar a damunt la praderia a les 15:39 del dijous 28 de juny, hora local.

Ingènuament, vàrem esperar que la barca de vigilància actuaria al respecte, però això no va ser així. El Totem va seguir allà mateix tot el matí i part de l'horabaixa fins que cap a les 16:30 partia del port. Entretant, membres de la nostra plataforma varen poder fotografiar i filmar l'àncora i la cadena del vaixell a damunt de l'alga. També, donada la inoperativitat institucional, cap a les 14 hores, vàrem telefonar el 112 per assegurar-nos que s'havia rebut l'avís.

Resulta indignant que, tenint la Conselleria un servei de vigilància tant a prop, de nou hagin de ser persones voluntàries les que hagin de fer els avisos, actuar i difondre aquestes situacions. D'igual manera, és penós que una altra vegada haguem de ser nosaltres, amb els pocs mitjans dels quals disposam, els i les que hem d'obtenir les proves i posar la denúncia.
Des de Salvem Portocolom exigim que s'assumeixin responsabilitats i que es posin més mitjans per a què això no torni a passar. No pot ser que aquesta es converteixi en la cançó de l'estiu.

A més, vist que això està passant ben a davant dels nostres ulls, no ens podem imaginar que deu estar passant a altres indrets de la nostra costa un poc més amagats.
Per acabar, volem recordar que demà és 1r de juliol i que l'esperat decret de protecció de la posidònia encara no ha estat aprovat.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid