Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Universitat Catalana d'Estiu
Josep Guia presenta una denuncia a la fiscalia de Barcelona contra els màxims responsables de la Fundació de la UCE

Per presumptes delictes de ‘falsedat i prevaricació (per a poder controlar el patronat sense cap veu crítica), d’abús d’autoritat, d’exercici il·legítim del poder i d’usurpació il·legal de funcions’

14/06/2017 Drets i Llibertats
Josep Guia Josep Guia
Segons informa Vilaweb, el cas es remunta a una renovació dels membres del patronat de la fundació  el desembre de 2016. Set membres del patronat van ser apartats irregularment dels càrrecs que exercien, segons que denuncia Guia, antic vice-president segon de la fundació.

Sis dels set membres del patronat apartats ja havien denunciat els fets al Protectorat de Fundacions de la Generalitat, que va obrir un expedient sobre el cas, que encara no ha estat resolt. Els membres apartats són Guia, l’ex-rector Salvador Alegret, Josep Maria López Llaví, Eugeni Giral, Joan Ané, Joan Alegret i Joan Mir. En una conferència de premsa, Guia ha explicat que havia decidit de portar la renovació a la fiscalia per la falta de resposta del Protectorat de Fundacions  als escrits presentats al gener i al febrer per ell i els altres patrons no renovats.

Consideren que la renovació de càrrecs que es va fer el 29 de desembre de 2016 és irregular i podria constituir un delicte per part del president Joandomènec Ros. Tots set membres havien de renovar el càrrec al maig o al desembre del 2016, segons els casos. Situació que compartien amb dos membres més del patronat (el secretari Joan Becat i el gerent Joan Maluquer).

Segons Guia, ‘s’han vulnerat tots els drets i garanties d’imparcialitat, transparència i igualtat de condicions en l’elecció dels càrrecs’, perquè, segons els estatuts, als patrons hom els ha de permetre d’optar al càrrec. Guia manifesta en la denúncia que la reunió de desembre es va fer sense quòrum, sense haver estat vàlidament constituïda, i no s’hi podien prendre acords ‘i encara menys de la importància que implica renovar el Patronat’.

Segons el text de la denúncia, la reunió on s’havia de decidir la renovació del patronat es va convocar sense avisar els set membres del patronat que han estat destituïts, i convocant en canvi els tres que sí que han renovat el càrrec.

La denuncia presentada per Guia explica que ‘els set patrons damnificats estaven tots ells vinculats a la Universitat Catalana d’Estiu des dels inicis i, a més, dos han estat durant molts anys responsables docents de seccions (Josep M. López Llaví, professor encarregat de la Secció de Cinema; Joan Alegret, professor encarregat de la Secció de Literatura), de les quals funcions han estat separats sense contemplacions, i altres dos han tingut responsabilitats de gestió de l’UCE al més alt nivell (Joan Ané, secretari general fins el 1984; Salvador Alegret, rector el 2014)’.

Guia considera que ‘el funcionament anormal i l’abús d’autoritat, per part del president [Joandomènec Ros] i el secretari [Joan Becat] de la Fundació, és palès’. Per tot això i per més irregularitats que considera que s’han comès, Guia demana a la fiscalia que ‘es procedeixi penalment contra qui resulti responsable dels fets denunciats’. A més, l’ex-vice-president diu que el patronat de la fundació no vol veus crítiques, i remarca que es prepara l’edició d’enguany amb ‘peus de fang’ per aquesta renovació de patrons.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2022 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid