Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
debat de política general
"Fer allò que no vam poder fer l'any 1976, la ruptura democràtica i obrir un procés constituient"

El diputat de la CUP Albert Botran deia ahir aquestes paraules al Parlament, per emmarcar l'excepcionalitat de le legislatura i per emplaçar a totes les organitzacions polítiques i al conjunt del poble català tot dient "des de la diversitat treiem el millor de les nostres cultures i tradicions polítiques per tenir el coratge i la tenacitat d'arribar fins al final. Celebrar un referèndum, fer complir el seu mandat i d'aquesta manera engergar el procés constituient"

06/10/2016 Política

El debat de política general celebrat ahir al Parlament, el president Carles Puigdemont va fer una radiografia del territori que anat acompanyada dels indicadors econòmics i socials i s'ha dedicat a contrarestar arguments contra el procés. Tot i lamentant obstacles per la manca de pressupostos i l'actitut del govern espanyol. L'objectiu després d'haver superat la qüestió de confiança era la seduir Catalunya Sí que es Pot.

En aquesta línia, Puigdemont s'ha compromés de millorar les polítiques socials amn l'aprovació de l'Agència Catalana de Protecció Social. Ara bé, també s'ha lementat que es puigui traduir els indicadors econòmics en protecció social. Puigdemont ha anunciat la creació de 7.000: 2.700 metges, 2.000 mestres, 500 mossos, 150 bombers i 300 persones per a l'Agència Tributària, una altra de les estructures d'estat a les quals s'ha referit.

La CUP recorda el caràcter excepcional de la legislatura, més enllà de la gestió i desmunta el debat del referèndum pactat.

Els diputats Albert Botran i Benet Salelles es van dividir les intervencions en nom de la CUP. Botran va situar l'excepcionalitat de la legislatura, tot dient que es materialitzarà amb la celebració del referèndum, de la realització de la ruptura democràtica amb l'estat espanyol i l'obertura d'un procés constituient.

Pel que fa al referèndum, Botran en nom de la CUP ha fet un emplaçament per aquells que pensen que encara creuen que es pot fer un referèndum pactat. Dirigint-se a l'esquerra espanyola els hi va dir que si no ho aconsegueixen que se sumessin  als procesos d'alliberament dels pobles de l'estat, de la meteixa que la CUP se sumaria en cas contrari.

El segon punt d'excepcionalitat de legislatura seria el de la Ruptura Democràtica, segons Botran, naturalment, si guanyés el Sí i el tercer punt, el d'obrir un procés constituient, que haurà de ser "un esclat democràtic. Una activivació que serveixi perquè la república que es construeixi sigui un poder al servei de majoria, un poder autpenticament popular".

A continuació va fer un parale·lisme amb movimment que es viu ara al Principat amb el que es vivia l'any 1976, on el poble català va ser protagonista d'un veritable esclat democràtic més enllà de la commemoració de l'11 de Setembre a Sant Boi, però no es va arribar aconseguir la ruptura democràtica que tothom anhelava en aquell moment. Per això Botran deia "Fer allò que no vam poder fer l'any 1976, la ruptura democràtica i obrir un procés constituient". Tot remarcant que seria un procés que arrancarà de Catalynya però que haurà de deixar la porta oberta a tots els territoris dels Països Catalans que exercin el seu propi dret a decidir vulguin optar per un futur compartit".

Donada aquesta excepcionalitat, Botran emplaçava a totes les organitzacions polítiques i al conjunt del poble català tot dient "des de la diversitat, treiem el millor de les nostres cultures i tradicions polítiques per tenir el coratge i la tenacitat d'arribar fins al final. Celebrar un referèndum, fer complir el seu mandat i d'aquesta manera engergar el procés constituient".

Per la seva banda, Benet Salellas va apuntar els eixos de les polítique socials a seguir pel que fa a educació i sanitat, així com també pel que fa ala redistribució de la riquesa, proposant una pujada de l'IRPF a les rendes més altes.

El diputat de la CUP ha reclamat una auditoria del deute de la Generalitat per saber quant es deu i a qui. "Només cal voluntat política per deixar de protegir els poderosos", ha dit, i ha avisat que la formació no acceptarà que "els recursos públics acabin a les mateixes mans de sempre".

En aquesta línia ha recriminat al govern per haver tancat 61 grups de l'escola pública i no de la concertada. "Pagarem car que s'avali la marginalitat en el sistema educatiu", ha avisat el diputat, que ha  recordat que en els primers dos anys de la Segona República es van crear 1.019 aules públiques. En matèria de Salut, Salellas ha assegurat que el conseller Toni Comín "va pel bon camí" perquè "no privatitza els CAP", com sí que feia Boi Ruiz, ha dit.

 

 

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid