Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Homenatge
Tàrrega reivindica l’obra i la figura de Manuel de Pedrolo

Pretenen fer aquest abril, el mes de reivindicació i recuperació d’aquest escriptor contestatari i insubornable i pretén anar més enllà, més enllà de l’autor del Mecanoscrit del segon origen per reivindicar el Pedrolo independentista i d’esquerres, catalanista radical i revolucionari, a més d’ateu i defensor d’un sexe alliberat i alliberador.

31/03/2016 Cultura

L’esquerra independentista de Tàrrega ha organitzat un conjunt d’actes aquest mes d’abril de 2016 per reivindicar l’obra i la figura de Manuel de Pedrolo. Els col·lectius són el SEPC de l’escola d’Arts i Oficis Ondara, el Casal Popular el Rostoll i la CUP Tàrrega. Els actes compten amb la col·laboració d’Edicions del 1979 i de la Fundació Pedrolo.

Nascut a l’Aranyó, un llogarret de la comarca de la Segarra, els tres col·lectius reivindiquen, tanmateix, el Pedrolo targarí, atès que va viure a Tàrrega la infantesa, l’adolescència i la primera joventut. A la capital de l’Urgell hi tenia la casa familiar, al carrer Major, on visqué i on passà festes i llargues temporades d’estiu durant la vida adulta. Hom diu que la seva novel·la més coneguda, el Mecanoscrit, s’ambienta d’alguna manera als afores de Tàrrega: la serra de Sant Eloi, la peixera camí del Talladell...

Els actes d’abril són els següents: 

Dissabte 9, 20 h

Biblioteca Comarcal (pl. St. Antoni)

Presentació de Manuel de Pedrolo i la nació (1957-1982), a càrrec de Xavier Ferré i Trill, autor del llibre i historiador

Dissabte 16, 11 h
Ruta Pedroliana per Tàrrega (sortida des de la plaça dels Àlbers)

En acabar, pica-pica al Rostoll

Dijous 21, 20 h

Biblioteca Comarcal
Taula rodona: «Pedrolo polièdric: l’home, l’escriptor i l’intel·lectual compromès», amb
Adelais de Pedrolo, presidenta de la Fundació Pedrolo;
Gerard Català, membre de Destí Poesia, i
Ramon Usall, professor, editor i exdiputat de la CUP-CC

'+ Pedrolo' pretén fer del mes d’abril el mes de reivindicació i recuperació d’aquest escriptor contestatari i insubornable i pretén anar més enllà, més enllà de l’autor del Mecanoscrit del segon origen per reivindicar el Pedrolo independentista i d’esquerres, catalanista radical i revolucionari, a més d’ateu i defensor d’un sexe alliberat i alliberador.

-Senyalitzar (i oferir com a visita guiada) una “ruta pedroliana” configurada a partir d’enllaçar diversos indrets de la ciutat, del seu terme i d’altres nuclis veïns reportats per obres de Pedrolo. Una possibilitat específica, en aquest ordre, és senyalitzar (i oferir com a visita guiada) la Ruta del Mecanoscrit, que ja està dissenyada.

-Museïtzar la casa dels Pedrolo del carrer Major de Tàrrega, o d’una part d’aquest immoble. Aquesta museïtzació serà complementada per un centre d’interpretació de l’obra de Pedrolo amb un doble vessant científic i divulgatiu (que es coordinarà amb l’actual Espai Pedrolo de Concabella). A l’efecte de portar a terme aquestes iniciatives, s’exploraran els acords amb la Fundació Pedrolo, i se cercarà finançament de la Diputació de Lleida, de la Generalitat i de programes europeus.

-Recuperar la Beca Manuel de Pedrolo - Ciutat de Tàrrega a fi de facilitar l’estudi i la difusió de l’obra pedroliana, amb la priorització en aquest sentit dels vessants menys coneguts de l’autor i del seu llegat. Per fer efectiva aquesta recuperació, se cercarà la implicació, a més de l’Ajuntament de Tàrrega, de la Universitat de Lleida i de la Fundació Pedrolo.

-Fomentar la lectura de Pedrolo als instituts de la ciutat, i sobretot d’aquelles obres ambientades a Tàrrega i al seu entorn rural immediat.

-Homenatjar la figura de Manuel de Pedrolo a partir de la plasmació artística en algun espai del tramat urbà de Tàrrega d’alguna obra de l’autor o d’algun fragment d’alguna obra: algun poema, alguna sentència aforística…

-Cercar la implicació dels Instituts de la ciutat en la tasca de la divulgació i recuperació de la figura i l’obra de Manuel de Pedrolo i en el foment de l’escriptura de narrativa en català.

Els col·lectius pretenen que l’Ajuntament de Tàrrega s’impliqui i es comprometi en el conjunt de propostes per recuperar l’obra i la figura de Manuel de Pedrolo amb què la CUP ja es va presentar a les passades eleccions de maig.  

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid