Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Català a l'Escola
Cassolada al peu del Castellet de Perpinyà en defensa del català a l'Escola

"És necessari actuar ràpidament si volem reduir les desigualtats en lloc d’amplificar-les, si volem evitar una concurrència entre les diferents assignatures i el desmantellament de l’Escola Pública, si volem salvar el català!"

04/02/2016 Educació

El Centre Cultural Català Casal Jaume I de Perpinyà (el Casal) ha fet una crida a professors de català de les escoles, col·legis i liceus, les associacions i col·lectius per la defensa de la llengua, els pares d'alumnes, els alumnes i ex-alumnes de català per participar en una cassolada reivindicativa en defensa del català a l'escola. Serà el proper dissabte a les 14:30h al peu del Castellet, a continuació hi hauran actuacions musicals.

A la rentrada de 2016 s'ha posat en marxa una unova reforma a les escoles. Segons els textos, l'ensenyament de les llengües regionals no s'hauria de veure afectat. Ara bé, s'ha constatat  disparitats en la interpretació entre establiments educatius. El que s'ha adonat que afecta greument el futur del català en l'ensenyament públic. "Efectivament, constatem una reducció d'hores de llengua d'entre un 30% i un 75% segons l'establiment; fins i tot la supressió pura i simple de la secció bilingüe votada en el darrer Consell d'Administració del col·legi de Prada", segons ha manifestat el Casal.

El Ministeri d'Educació Nacional francès havia assegurat que la reforma no tindria efectes negatius sobre les seccions bilingües (ja que segueixen regides per la circular 2001-166 relativa a les llengües regionals) i això és cert en l'acadèmia de Bretanya i fins i tot en el País Basc, entre altres. Ara bé, el Casal remarca que "el Rectorat de Montpeller no dóna la partida pressupostària necessària als establiments nord-catalans perquè puguin mantenir el nombre d’hores".

Tot recordant  que  l'ensenyament bilingüe és una secció que comença en Maternal i que continua fins a Terminal. Per al Casal, "si al col·legi es veuen reduïdes les hores de manera important, les escoles i els liceus es veuran afectats, el que significaria la mort de l'ensenyament del català i pel que fa a l’opció del català oberta a tots els alumnes a partir de 6è serà suprimida en alguns col·legis".

Aquesta tendència general tindrà moltes conseqüències negatives, segon el Casal, ja que la disminució del nombre d’alumnes que poden escollir el català com a ensenyament complementari i, per tant, la pèrdua de l’oportunitat de descobrir la llengua i la cultura regionals; un empobriment de l’ensenyament del català; l' amenaça pels projectes existentsi l'augment de les desigualtats entre col·legis.

Suport a les reivindicaciosns dels professors de Secundària

L'APLEC, l'Associació per l'ensenyament del català a la Catalunya Nord, fa una crida als pares perquè demanin als col·legis del seus fills l'escolarització en català o en bilingüe en català a la qual tenen dret els infants de la Catalunya Nord segons la Llei d'Educació Nacional. Ho ha fet a partir d'una carta que ha enviat a tots els caps d'establiment de la Catalunya Nord perquè tinguin clares les diposicions de la nova Llei.

La Bressola també s'ha solidaritzat amb el col·lectiu de professors que ensenyen en català i han assegurat: "No podem acceptar que una reforma o modificació de llei serveixi per a retallar drets als nord catalans i que s'utilitzi avui, la nova Reforma dels Col·legis per a reduir l'oferta d'ensenyament en català ja insuficient a Catalunya Nord".

Aire Nou de Bao i el Casal consideren que cal actuar ràpidament "si volem reduir les desigualtats en lloc d’amplificar-les, si volem evitar una concurrència entre les diferents assignatures i el desmantellament de l’Escola Pública, si volem salvar el català!" i fan una crida a participar a la cassolada de dissabte.


Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid