Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1919 Grups espanyolistes fereixen de mort un catalanista a Barcelona

1919 Grups espanyolistes fereixen de mort un catalanista a Barcelona, Joan Benet i Casal (de 16 anys membre de l’Orfeó Català)

27/01/1919 Tal dia com avui
Pocs dies després de l’assassinat del jove catalanista de 17 anys Manuel Miralpeix  el grup espanyolista Liga Patriótica Española va protagonitzar baralles que acabaren amb alguns tirotejos per les Rambles, el carrer Canuda i altres carrers dels voltants amb diversos ferits de bala. Un dels ferits de bala va ser el catalanista Joan Benet i Casal, que fou ferit al coll al carrer Canuda pels trets de membres de la LPE que usaren en gran quantitat les pistoles llençant nombrosos trets. Joan Benet, que morí uns dies després, era un jove de 16 anys que pertanyia a l’Orfeó Català, que no anava armat però s’havia afegit a una concentració catalanista. Hi va haver set ferits de bala, dos d'ells molt greus . La policia va detenir vint persones, cap d'elles de la Liga Patriótica.

També grups d’independentistes radicals liderats per Daniel Cardona i els carlins jaumistes, que aquell dia actuaren conjuntament, llençaren un bon nombre de trets ferint també de bala al menys a dos membres de la LPE, Balbino Gil i Antonio Tejero. Algunes farmàcies informaren d’altres ferits lleus de bala que demanaren assistència però que no ho denunciaren i marxaren cap a casa. Els ferits per cops foren nombrosos i un espanyolista anomenat Asensio Vázquez van rebre una punyalada sent ingressat a l’hospital. A vespre seguiren les concentracions catalanistes per les Rambles i la policia hi va intervenir disparant alguns trets a l’aire.

Després dels greus incidents les tropes de l’exèrcit es van aquarterar i la policia va entrar al local del CADCI per registrar-lo i a on hi van trobar unes 20 pistoles, practicant després nombroses detencions. Els independentistes tot just acabaven d’adquirir nombroses pistoles però la majoria els foren preses en aquell registre.El dia 26 de gener la Liga Patriótica Española feia la seva presentació a Madrid amb el seu president Jaume Bordas i Figueras presidint la conferència.

Uns mesos més tard els actes de l'Onze de Setembre de l'any 1919 a més a més de commemorar el 205è aniversari dels fets de 1714 van servir per denunciar l’augment de les agressions espanyolistes i l’assassinat aquell mateix any dels dos militants catalanistes de 17 i 16 anys (Manuel Miralpeix i Joan Benet).

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2021 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid