Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1919- Assassinen el jove catalanista Manuel Miralpeix per dur un llacet amb la bandera catalana

Grups espanyolistes assassinen el jove catalanista (17 anys) Manuel Miralpeix per dur un llacet amb la bandera catalana

19/01/1919 Tal dia com avui
Manuel Miralpeix, el jove l'independentista mort a trets per la LPE el 19 de gener de 1919, en una foto feta uns anys abans Manuel Miralpeix, el jove l'independentista mort a trets per la LPE el 19 de gener de 1919, en una foto feta uns anys abans

El dia 19 de gener de 1919 els membres de la “Liga Patriótica Espanyola” (LPE, formada per militars i espanyolistes radicals) van sortir a matar “separatistes”. Un grup de catalanistes amb llacets amb la bandera catalana com sempre es concentraren a les Rambles de Barcelona a on hi havia també membres de la LPE. Els dos grups s’intercanviaven mirades i crits, però la presència policial evitava l’enfrontament. Finalment un grup de catalanistes va entrar al carrer Tallers i van ser seguits per un nodrit grup de membres de la LPE fortament armats. A l’arribar al carrer Valldoncelles el catalanistes es van girar i va començar una baralla a cops. Els de la LPE al veure’s impotents van usar les pistoles disparant contra el catalanistes i matant a Manuel Miralpeix d’un tret al cap, que era un jove obrer catalanista de 17 anys que mantenia ell sol amb el seu sou als seus pares. El dia 23 de gener de 1919 es va fer l’enterrament del catalanista assassinat amb la presència de diversos polítics de la Mancomunitat de Catalunya. Era el segon mort dels enfrontaments que aquells dies hi havia a Barcelona durant la campanya per aconseguir l’autonomia. L’altre mort va ser una senyora anomenada Pilar Carbó, una transeünt que va ser una “víctima col·lateral” d’uns trets disparats pels militars contra un grup de catalanistes.


El 27 de gener els espanyolistes varen matar un altre jove (16 anys) catalanista anomenat Joan Benet. Uns mesos més tard els actes de l'Onze de Setembre de l'any 1919 a més a més de commemorar el 205è aniversari dels fets de 1714 van servir per denunciar l’augment de les agressions espanyolistes i l’assassinat aquell mateix any dels dos militants catalanistes de 17 i 16 anys (Manuel Miralpeix i Joan Benet).

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2022 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid