Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1923 El Govern Civil espanyol clausura 28 societats catalanistes per "fomentar el separatisme"
24/09/2013 Tal dia com avui
Imatge de l?any 1924: Presa de possessió del nou governador civil de Barcelona Sr. Milans del Bosch. D?esquerra a dreta, Alfons Sala (Pres.Mancomunitat), Carlos de Lossada (X), fins aleshores governador civil, el segueix Joaquim Milans dels Bosch i Dariu Imatge de l?any 1924: Presa de possessió del nou governador civil de Barcelona Sr. Milans del Bosch. D?esquerra a dreta, Alfons Sala (Pres.Mancomunitat), Carlos de Lossada (X), fins aleshores governador civil, el segueix Joaquim Milans dels Bosch i Dariu

Per ordre dels representants governatius espanyos tal dia com avui es van clausurar 28 societats catalanistes.

Segons va manifestar el governador civil, general Lossada, en donar la notícia als periodistes, se'ls acusava de fomentar la propaganda separatista.

Les societats clausurades van ser les següents:

Acció Catalana, Casal Autonomista de Sant Gervasi, Casal Català Liberal del districte II, Casal Català Autonomista de Gràcia, Germanor Catalanista, Centre Autonomista de Dependents del Comerç i de l’Industria, Agrupació Nacionalista Montserratina, Associació Nacionalista de la Barceloneta, Ateneu Barcelona Vella, Ateneu Nacionalista del districte V, Ateneu Nacionalista Verdaguer, Casal Nacionalista Sagrerench, Centre Nacionalista Democràtic del Clot, Casal Nacionalista Guinardorenc, Casal Nacionalista del districte II, Centre Nacionalista Republicà de Gracia, Joventut Nacionalista de la Barceloneta, Joventut Nacionalista Pau Claris, Sang Nova, Nostre Casal, Joventut La Falç, Joventut Nacionalista Obrera del Poblet, Joventut Nacionalista del districte VII i Joventut Obrera Pàtria Nova.

El general Lossada de trista memòria

El general  Carlos Lossada va exercir només un any com governador civil de la província de Barcelona (entre 1923/24), i va ser substituït pel general Milans del Bosch, que conjuntament van mantenir i aplicar sense contemplacions la  política repressiva que a Catalunya  va afectar a nombroses entitats  que es van veure obligades a presentar els estatuts fundacionals en espanyol. Moltes d'aquestes entitats van ser prohibides i d'altres van haver de canviar els els seus objectius fundacionals, per massa catalanistes.

Valora
Rànquings
 1. Parla Adelais de Pedrolo: "...sempre va reivindicar la independència dels Països Catalans, que sempre va escriure en català..."
 2. Es commemora el centenari de la creació d'Estat Català: "el primer partit polític independentista a Catalunya"
 3. Qui va fer possible i qui va barrar l’alto el foc d’ETA a Catalunya?
 4. Es publica "Del FAC a la reunió de Perpinyà", testimoni de la militància de Carles García Solé
 5. Guanyem Girona alerta sobre la situació precària dels serveis per a infants i adolescents
 6. Clam popular al País Valencià per un finançament just
 7. Aquest proper dissabte 20 de novembre es convoca un acte antirepressiu a Girona
 8. Mobilització multitudinària per la independència a Bilbo
 9. El Col·lectiu "Guilleries" dels Mossos denuncien el "patètic sainet de rendició autonomista"
 10. Dissabte vinent Girona tornarà a ser l’epicentre antirepressiu del país
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2021 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid