Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Escola Valenciana
El Mural#16 es fa ressò de les proeses de 15.000 valencians que van emigrar a Amèrica en els anys 20 i 30

L'aspra diàspora sempre ha sigut una constant que s'ha repetit cíclicament quan hi ha hagut misèria, guerra i postguerra, manca de treball, explotació, o crisis econòmiques.

08/11/2015 Comunicació

L’assaig polític, Botiflers, d’Ignacio Blanco; L’apassionant història dels 15.000 valencians que van emigrar a Amèrica en els anys 20 i 30; el moviment migratori que es produeix en ple segle XXI; el debut del músic Feliu Ventura en la narrativa; la proposta del portal mediambiental Samaruc Digital i la vocació de transversalitat que mostra la Direcció General de Política Lingüística formen part dels continguts de l’edició nº16 del programa de ràdio El Mural que promou Escola Valenciana.

El 6 de novembre de 2013 escoltàvem a les Corts per primera vegada i en un sentit polític, la paraula Botiflers. El síndic portaveu d'Esquerra Unida del País Valencià durant l'anterior legislatura, Ignacio Blanco, el va posar en valor en la seua intervenció parlamentària quan els diputats del Partit Popular, en solitari, van votar a favor de la llei de tancament de la ràdio i la televisió dels valencians. El Mural recupera el so d'aquell discurs memorable i entrevista l'autor de 'Botiflers', el nom del llibre que ha publicat Balandra Edicions.

L'aspra diàspora sempre ha sigut una constant que s'ha repetit cíclicament quan hi ha hagut misèria, guerra i postguerra, manca de treball, explotació, o crisis econòmiques. El Mural es fa ressò de les proeses de 15.000 valecians que van emigrar a Amèrica en els anys 20 i 30, a través dels documentals de la sèrie "Del Montgó a Manhattan. Valencians a Nova York" d'InfoTV.

Aspra diàspora és també la que viuen actualment els qui es veuen obligats a marxar per no disposar d'oportunitats a casa nostra. El Mural ha realitzat una sèrie d'entrevistes a valencians que viuen, per raons laborals, a diversos indrets del planeta. El moviment migratori és digne d'atenció. Des del 2009, més de 41.000 valencians han abandonat la nostra terra. La població valenciana en l'exterior ha passat de 69.000 l a 110.000 persones en només sis anys. La destinació triada per més de la meitat d'aquests emigrants són països europeus com França, Alemanya o el Regne Unit. Sud-Amèrica també és un lloc on la colònia valenciana ha augmentat per centenes i hi ha qui es trasllada a 20.000km de casa, a Austràlia, perquè és un país sense atur on el salari mínim dels treballadors puja a 10 euros l'hora, més del triple del mínim per hora que es cobra a Espanya.

El programa de ràdio d'Escola Valenciana recomana la lectura de l'obra ‘Com un record d'infantesa', el debut en la narrativa del músic Feliu Ventura de la mà de l'editorial Sembra LLibres. La novel.la, il.lustrada per Daniel Olmo, ens parla de la dictadura xilena i acosta la figura d'Ovidi Montllor a les noves generacions.

Reviscolar l'ús de la llengua en tots els àmbits de la vida és un dels objectius prioritaris de la Direcció de Política Lingüística de la Generalitat Valenciana que també s'encarrega de la gestió del multilingüísme. El seu responsable,Rubén Trenzano, explica les estratègies per convertir el valencià en la llengua d'ús habitual en l'administració i el foment del multilingüisme en comerços i empreses mitjançant un 'segell de qualitat' que premie a les mercantils que utilitzen en l' atenció al públic i en le seus relacions comercials el valencià i l'anglés.

El 29 de novembre farà dos anys del tancament de RTVV i en són molts els treballadors de l'empresa que han portat endavant inciatives audiovisuals interessants. Un bon exemple d'això és el portal mediambiental ‘Samaruc Digital' que realitzen professionals del prestigiós programa de Canal 9, Medi Ambient.

Política, memòria, narrativa, actualitat i medi ambient pinten El Mural radiofònic del mes de novembre amb una potent banda sonora i una realització acurada.

Més informació sobre El Mural:
 
El Mural a l'ivoox:
 
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid