Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1715-2015
Commemoració dels 300 anys de resistència a ses Voltes de Palma

"I, malgrat aquests 300 anys d’ocupació, el poble ha sabut defensar la llengua i la cultura. Ni els pitjors moments, mai no ha retut la lluita per reeixir la identitat. Ens hem vist forçats a fer un viatge de tres segles, des del Decret de Nova Planta cap al Dret a Decidir; de la presa a la represa" Bartomeu Mestre i Sureda

11/07/2015 Política

La Comissió Cívica del Tricentenari 1715-2015 ha organitzat per aquest dissabte un acte de commemoració dels 300 anys de la capitulació de la Ciutat i Regne de Mallorca davant l'exèrcit borbònic de Felip V.

Des de la Comissió expliquen que aquest fet «va suposar la posterior pèrdua de les institucions i llibertats així com l'annexió, per dret de conquesta, al Regne de Castella». «Tres-cents anys després continuam sotmesos a aquesta Espanya castellana que ens nega el dret a ser i decidir», hi afegeixen.

L’acte serà a Palma, a ses Voltes, a partir de les 20.00 h i comptarà amb lectures dramatitzades, parlaments, cançoners, xeremiers, glosadors i concert. Hi participaran Biel Majoral, Taverners, Mateu Xurí, Maribel Servera, Al-Mayurqa, Maria Rosselló, Delfí Mulet, els Germans Martorell, Marcel Pich, Biel Torres, entre d’altres.

Adhesions

Jubilats per Mallorca s’ha adherit aquest dijous als actes organitzats per la Comissió Cívica del Tricentenari 1715-2015 en commemoració de la capitulació de la ciutat, el dia 11 de juliol de 1715, a mans de les tropes borbòniques.

L’associació manifesta que cada dia «som més els mallorquins i mallorquines que prenent consciència del nostre dret a decidir, lluitarem per recuperar la sobirania que farà possible l'alliberament dels recursos que ens són propis, de la nostra nació». És per això que l’entitat fa una crida a sumar-se a la convocatòria de la Comissió.

Tricentenari

Tal dia com avui,  l'11 de juliol 2015 es commemora el tercer centenari de la conquesta borbònica de Mallorca, a la fi de la Guerra de Successió, i, el 28 de novembre 1715, el de l'esborrany del Decret de Nova Planta de Mallorca i Eivissa, que Felip V va trametre al Consejo de Castilla i que es publicà el 16 de març 1716, dins una reial cèdula. Són les dates de la fi del període de quatre segles en què les Balears, aleshores Regne de Mallorca, gaudiren d'un grau d'autogovern que encara no han recuperat. Per conèixer-lo i a fi de mantenir la reivindicació dels drets col·lectius arrabassats aleshores, cal commemorar aquest centenari.

Valora
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid