Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Andorra
Els conservadors guanyen a Andorra en unes eleccions amb baixa i restringida participació

La formació conservadora tornarà a governar el Principat d'Andora durant quatre anys més en guanyar les eleccions per renovar el parlament d'aquest estat i escollir un nou cap de govern

02/03/2015 Política

El partit conservador del Principat Demòcrates per Andorra ha guanyat aquest diumenge a les eleccions generals del petit estat pirinenc. Antoni Martí ha aconseguit la majoria de vots andorrans tant a la llista general i com a les parroquials. La participació en aquestes eleccions ha estat del 65,6%.  Es tractava d'unes eleccions per renovar el parlament del país i escollir un nou cap de govern.

Demòcrates per Andorra ha sumat un 37% dels vots sobre els liberals, que han arribat al 28%.  Les altres formacions, com la "socialista" Junts, ha restat com a tercera força amb un 23% dels vots, i el partit socialdemòcrata ha restat en quarta posició amb un 11% de vots. La participació ha estat del 65,6%, vuit punts i mig menys que l'any 2011.

Pel que fa als diputats elegits per parròquies, El partit Demòcrates per Andorra ha obtingut els millors resultats excepte a la parròquina de Sant Julià i la Massana, en què els liberals han superat els resultats. Per altra banda, a Ordino, els conservadors han guanyat per tan sols 17 vots de diferència.

Demòcrates per Andorra obté en total 15 parlamentaris, 5 en circumscripció nacional i 10 corresponents a cinc de territorials. Liberals d’Andorra, amb un 27,7% dels sufragis, tindrà 8 consellers generals, 4 de la llista nacional i 4 de les territorials de Sant Julià de Lòria i de la Massana. La tercera força parlamentària serà la coalició PS+Verds+IC+I, que amb el 23,5% dels suports tindrà 3 consellers generals provinents de la llista nacional. El partit Socialdemocràcia i Progrés, amb l’11,7%, n'obté consellers generals.

Participació baixa i restringida a la "nacionalitat"

En aquestes eleccions la participació ha estat la més baixa de la història d'Andorra, un 65,5% del restrictiu cens del petit estat, a vuit punts per sota de les eleccions del 2011. El total de persones amb la condició de ciutadania i dret a votar era de 24.512, dels quals només 16.084 han participat en la jornada electoral.

Aquest estat compta amb 76.000 habitants, i algunes xifres apuntes fins a 84.484 residents, dels quals molts són treballadors estalbles que hi viuen des fa molts anys, xifra de la qual només 35.000 tenen la nacionalitat andorrans, i dels quals 24.512 podien votar.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid