Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
#82anysNormes
Els actes pels 82 anys de les Normes de Castelló culminen amb una diada farcida d'activitats

Suposaven l'assumpció, amb lleus adaptacions, de la normativa ortogràfica de l'Institut d'Estudis Catalans

11/12/2014 Llengua

Dissabte 13 de desembre, Castelló de la Plana bullirà d'activitat per a reivindicar "el respecte als nostres drets lingüístics, per proclamar als quatre vents que no renunciarem a viure plenament en valencià". Els actes estan organitzats per la plataforma Castelló per la Llengua, que agrupa diverses entitats, organitzacions polítiques i sindicals.

Els actes començaran de bon dematí amb una excursió per les muntanyes de la Plana, seguida d'una fira d'entitats (amb paradetes de col·lectius, tallers i animació infantil, contacontes i actuació de Trobadorets) i un dinar de germanor amb l'actuació de la rondalla Primer de Maig. La jornada es clourà amb la manifestació, sota el lema "Volem viure en valencià!" com a acte central i música i gresca al Casal Popular.

Història

El 21 de desembre de 1932 personalitats del món de la cultura i de la política valencianista s'aplegaven a Castelló de la Plana, convocats per la Societat Castellonenca de Cultura, per donar suport a les «Normes ortogràfiques de Castelló», que suposaven l'assumpció, amb lleus adaptacions, de la normativa ortogràfica de l'Institut d'Estudis Catalans. L'objectiu d'aquest acord, a banda d'acabar amb el desgavell ortogràfic preexistent, era eminentment polític: es partia de la convicció que sense una llengua normalitzada era impossible fer arrelar un projecte de país creïble.

En consonància amb aquest fet, les Normes no només s'han vindicat com a símbol de la unitat de la llengua que compartim els qui vivim a banda i banda del riu Sénia: també han esdevingut emblema de l'aposta ferma i decidida per la normalitat de la llengua i la dignificació del poble que la parla. I com cada any, la societat castellonenca en recupera la memòria i n'assumeix el testimoni tot impulsant actes de defensa de la llengua en commemoració de les Normes.

Valora
Vídeos
Manifestació "Volem viure en valencià". 13 de desembre del 2014. #82anysNormes
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid