Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Consulta
«El 9-N hi haurà locals oberts, urnes i paperetes»

Artur Mas anuncia "una consulta anticipada abans de la definitiva", que seran unes eleccions plebiscitàries amb candidatura conjunta

14/10/2014 Política

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha anunciat aquest dimarts que el dia 9 de novembre els catalans podran pronunciar-se sobre el futur polític de Catalunya en una consulta popular no referendària que no estarà coberta per la Llei de consultes i el decret de convocatòria suspesos pel Tribunal Constitucional, sinó per uns marcs legals preexistents.

Un plebiscit que serà només "un instrument per consultar el poble de Catalunya", ha dit, ja que la "consulta definitiva" seran unes eleccions ordinàries convocades pel president on els partits que ho decideixin facin candidatura conjunta amb programa conjunt. 

"Si treuen majoria absoluta el referèndum s'ha guanyat i tothom ho entendrà d'aquesta manera. És l'instrument final per fer la consulta definitiva", ha assegurat.

Com es farà la consulta?

"La consulta del 9 de novembre és la consulta anticipada abans de la definitiva", ha reblat Mas, que ha aprofitat la compareixença d'avui per a revelar finalment la proposta d'eleccions plebiscitàries després que dilluns el Govern decidís fer marxa enrere en la celebració de la consulta tal com preveia la Llei de Consultes i el decret suspesos pel Tribunal Constitucional. Un fet, ha admès Mas, que ha "desencaixat" el consens polítics que havia prevalgut fins al moment.

Per a celebrar la consulta la Generalitat s'acollirà a "marcs legals preexistents" que donen competència en matèria de participació ciutadana i que són "plenament vigents". "El Govern farà tot el que sigui a la seva mà perquè hi hagi locals oberts, urnes i paperetes, i creiem que ens en podem sortir", ha afirmat Mas.

Tots els ciutadans majors de 16 anys podran participar a la consulta, el Govern prepararà tota la logística necessària, es mobilitzaran més de 20.000 voluntaris i es demanarà la col·laboració del teixit associatiu i dels 920 ajuntaments que van donar suport al dret a l'autodeterminació.

A més, Mas ha detallat que es crearà un consell general de participació que supervisarà la transparència del procés i farà el recompte provisional i definitiu de participants. Els resultats es donaran a conèixer l'endemà, el 10 de novembre.

Eleccions plebiscitàries

Però el pla de Mas després de renunciar a celebrar la consulta que preveia la Llei de consultes catalana eren les eleccions plebiscitàries. "L'única manera que ens queda per fer la consulta definitiva, amb plenes garanties, i que a efectes internacionals tothom puguin llegir amb exactitud, són unes eleccions plebiscitàries", ha reconegut Mas. El president convocaria unes eleccions ordinàries on alguns partitis decideixin per fer candidatura conjunta amb el mateix programa.

Segons el president, el "referèndum en forma d'eleccions" és l'únic instrument legal possible dins l'estat espanyol per a consultar el poble de Catalunya sobre la independència. El 9 de novembre, per tant, se celebrarà una "consulta anticipada abans de la definitiva".

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid