Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Centrals Nuclears
"Tanquem Les Nuclears" qualifica de "molt greu" la pròrroga de la nuclear de Garoña

La seva continuïtat es considera com un risc intolerable pels Països Catalans

20/05/2013 Territori
Central nuclear de Garoña Inaugurada el 1970, Garoña va superar els 40 anys de vida útil el 2011

Tanquem Les Nuclears - 100% RENOVABLES(TLN-100%EER)  fa una crida al Govern , i als partits que li donen suport, per a que es manifestin contra l'allargament de la central nuclear de Garoña i prenguin mesures per avançar cap a a un calendari de tancament concret, ordenat i urgent de Ascó 1, Ascó 2 i Vandellòs 2.

L'entitat considera molt greu la decisió de NUCLENOR, empresa propietària de la cental nuclear de Garoña, de demanar una pròrroga d'un any de la seva llicència d'explotació i denuncia que aquesta demanda és la demostració de la voluntat del govern d'adaptar-se a les demandes del negoci nuclear, anteposant els beneficis econòmics de les elèctriques a la seguretat i la salut de la població.

Per a TLN-100%EER la reunió d'avui, dilluns 20 de maig, del CSN és una mostra de com les negociacions que es mantenen entre entre NUCLENOR i el Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme, marquen la política a seguir en el tema nuclear per sobre de qualsevol criteri de l'organisme regulador.

La demanda de prorrogar un any el temps de llicència de Garoña, sense que la central funcioni, confirma la voluntat política de no establir normatives, deixant que les centrals nuclears escullin el seu funcionament "a la carta", i prepara les bases per accedir a un allargament del funcionament de les nuclears fins als 60-80 anys, segons els "rumors sonda" que la industria nuclear i els seus portaveus es dediquen a fer circular, amb el conseqüent increment de la contaminació radioactiva i d'un possible accident greu que derivi en catàstrofe.

No es tracta tan sols de la dispersió de radiació en un accident extrem, com ha estat el cas de Fukushima, central germana bessona de Garoña, es tracta també de la radiació present en els productes (aliments i objectes) que circulin a partir de les zones afectades, i es tracta, sobre tot, dels perills que en un allargament del funcionament de Garoña representa, encara que descartem la pitjor situació.

Un increment del funcionament de Garoña implica augmentar el volum de residus d'alta radiació generats, que en el cas de Garoña podrien superar fàcilment les 600 tones.

Un increment de l'enverinament de l'entorn que provoca el funcionament “normal” d'una central nuclear. Enverinament que augmenta a mesura que s'allarga el temps de funcionament, degut als seus components defectuosos.

Aquest aspecte s'incrementa per la successió d'avaries i problemes de funcionament d'una central nuclear vella. Garoña té un dels records més elevats de problemes i successos entre els anys 2010 i 2012.

L'allargament del funcionament de Garoña crea,a més, un greu precedent, que  il·lustra en el que passarà amb les tres centrals nuclears que encara funcionen a Catalunya.



Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid