Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
«La Trobada del SEPC és el triomf col·lectiu de moltes generacions d'estudiants»
25/03/2013 Entrevistes

Meritxell Bonastre, militant del SEPC i membre de la Comissió de la X TEPC

Un any més el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) celebra la Trobada d’Estudiants dels Països Catalans (TEPC), que aquest any arriba als 10 anys d'història. Es tracta d'un esdeveniment nacional que vol aglutinar reflexions, debats i conclusions al voltant de temàtiques relacionades amb l'educació.

La trobada d'enguany tindrà lloc del 28 al 31 de març a la localitat de Baó, al Rosselló. La voluntat del SEPC és que aquest esdeveniment es consolidi com un espai de referència pel que fa a la formació i l'aprenentatge dels activistes del moviment estudiantil. 

Parlem amb Meritxell Bonastre, militant del SEPC i membre de la Comissió de la 10a TEPC, sobre les novetats d'aquesta edició de la trobada.

El TEPC arriba aquest any a la desena edició, tota una fita.
Per nosaltres és tot un orgull poder celebrar aquesta edició ja que representa el triomf col·lectiu de diverses generacions d’estudiants que durant els anys han treballat per fer de la Trobada un èxit. Aquesta desena edició representa que el model que volíem construir, el qual ha anat variant al llarg del temps, s’ha consolidat i ha esdevingut un punt de referència per molts estudiants d’arreu del país. De fet, enguany ho celebrem en un lloc molt especial, a Baó, al costat de Perpinyà.
Parleu de consolidació d’un model. De quin model es tracta?

Ja fa temps que la Trobada es desenvolupa treballant al voltant de temàtiques específiques en cadascuna de les edicions i si en els darrers anys hem tractat la coeducació, l’educació catalana o què s’entenia per una educació popular, enguany ens ocuparem de diverses experiències relacionades amb aquesta educació popular.

La nostra idea és organitzar diversos tallers i xerrades que desenvolupin aquest tema i a partir dels debats que sorgiran i del debat final de tota la Trobada es recolliran les aportacions i s’elaboraran unes conclusions. A més, una cosa que també ofereix la Trobada és el treball i la coneixença de la realitat de la zona que ens acull, no volem ser subjectes passius que ens tanquem en una sala a debatre, sinó que fem partícip de la TEPC les entitats de la població que ens acull i també volem conèixer les tradicions, la història i la gent de la vila on se celebra.

"Estem treballant en una Carta Catalana dels Estudiants"
Quines conclusions s'han extret de les successives edicions?

A partir de les conclusions de les Trobades, d’uns anys ençà el SEPC està treballant per redactar la Carta Catalana dels Estudiants, el que ha de ser una ponència educativa on s’expliqui quina educació volem i quines aportacions fem per tal d’avançar, a partir de la realitat actual, cap a l’educació què volem construir.

El procés de redacció ha estat bastant lent perquè en tot moment s’ha seguit un procés assembleari a través de debats als nuclis i a les trobades. Actualment comencem a tenir un esbós d’aquesta carta i el nostre objectiu actual és fer partícip del procés a més sectors i persones per tal de fer-la més plural i, a través de la seva refencialitat, enfortir-la com a eina política.

Ens podeu avançar alguns detalls de les Trobada de Baó?

Per aquesta edició tenim pensat tractar el paper de l’educació com a motor del canvi social, les transformacions que s’estan produint en l’educació a l’Amèrica Llatina, les alternatives actuals que s’estan duent a terme en matèria d’educació als diversos punts del nostre país, les diferències sobre les teories anarquistes i marxistes en relació amb l’educació i com ha evolucionat el moviment estudiantil als Països Catalans.

A més, també volem establir lligams amb el territori, de manera que està planejada una visita turística a Perpinyà a càrrec d’una persona implicada en els moviments socials i polítics de la ciutat per tal de conèixer aquella part de la ciutat que de normal restaria amagada; en el mateix sentit, farem una activitat amb els Castellers del Riberal per tal de fomentar les coneixences entre una banda i altra dels Pirineus.

"Per saber on som cal saber d'on venim, per això hem convidat l'antiga militància"
I com celebrareu el desè aniversari de l'esdeveniment?

Certament aquesta edició per a nosaltres és motiu d’aniversari i el fet de poder-la tirar endavant a Baó ja és motiu d’alegria perquè fins ara mai l’havíem celebrat a la Catalunya Nord. La nostra intenció és que serveixi de revulsiu per tornar a tenir contacte amb estudiants de la zona i així avançar una mica més en la construcció d’un marc educatiu propi. A més, també pensem que pot servir per enfortir la imatge de l’Esquerra Independentista a la zona.

Enguany, però, també hem volgut fer una mica de memòria ja que per a saber on som ens cal saber d’on venim, i en aquest sentit hem elaborat un vídeo de difusió de la Trobada on diversos exmilitants d’arreu del país ens parlen sobre la Trobada i l’educació.

D’altra banda, aquesta TEPC té preparada per al dissabte un sopar on es convida a tota l’antiga militància del SEPC, de la CEPC, l’AEN, l’AE... en definitiva, de totes les organitzacions estudiantils de les quals el SEPC n’és hereu, esperem que siguin molts els que s’acostin fins a Baó per tal de compartir la celebració amb nosaltres. Igualment, el dissabte a la nit, dins del marc de la TEPC, està planificada la presentació de la campanya Som Països Catalans a la Catalunya Nord.

Quin futur li espera a la Trobada d’Estudiants dels Països Catalans?

La veritat és que no hem parlat massa del futur, prou feina hem tingut per organitzar aquesta edició. No obstant això, pensem que la TEPC encara té un llarg recorregut pel davant, tant temàtic com geogràfic. En les properes edicions esperem poder dur la TEPC a les Illes, especialment a Mallorca, on el SEPC té una bona presència en la universitat i en els instituts però la geografia ens ha estat un impediment fins al moment. I de la mateixa manera que l’hem pogut dur fins al nord del tot, esperem que arribi el dia que la puguem dur fins al sud del tot i establir un lligam més fort amb aquella zona.

Valora
Vídeos
X Trobada d'Estudiants dels Països Catalans
El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans organitza la X Trobada d'Estudiants dels Països Catalans a Baó els dia 28, 29, 30 i 31 de març. La Trobada és un espai de debat i formació sobre temes educatius que agrupa estudiants d'arreu del país
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid