Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
31-D
Presentacions del llibre "L'independentisme a les Illes Balears (1976-2011)"

Coincidint amb els actes de la Diada de Mallorca, el llibre s'està presentant a diversos indrets de l'illa

25/12/2012 Política
Portada del llibre Portada del llibre

L'editorial Documenta acaba de publicar un volum de Joan Pau Jordà i Miquel Amengual sobre l'independentisme a les Illes Balears, des del 1976, titulat "L'Independentisme a les Illes Balears. De la Transició a l'actualitat (1976-2011)".

Com assenyala l’historiador Antoni Marimon en el pròleg d’aquesta obra, "l’independentisme pancatalanista ha suposat una mena de descolonització ideològica i ha fet veure que hi podia haver vida al marge d’Espanya, un fet que xoca amb la mentalitat provinciana de la majoria dels illencs, adoctrinats durant segles en l’espa­nyolisme per totes les eines de l’aparell estatal".

D’aquesta manera, ja sigui des dels moviments en defensa del territori o de la llengua fins a les manifestacions pel dret a l’autodeterminació, passant per les mobilitzacions en defensa dels drets civils o contra la corrupció, les persones i organitzacions independentistes han tingut un paper protagonista en la vida política i social de la nostra terra.


El llibre pretén treure a la llum les causes d’aquest moviment, la seva evolució i els moments de més efervescència, des del seu sorgiment en la dictadura franquista fins avui, així com oferir una descripció històrica i ideològica de les principals organitzacions que han format, i formen, part del moviment independentista.

Al contrari del que pot semblar, aquest llibre no és fruit de la conjuntura actual, de voler posar la veu dels autors en el debat creat, sinó que és fruit d'anys de recerca, investigació i grans esforços que han esdevingut una realitat, casualment, en aquests moments convulsos.

Aquest és un llibre d'història, no de política, tot i la posició política i ideològica dels autors. I en ell es fa un repàs de les organitzacions independentistes des de la transició fins avui en dia, així com també algunes de les fites i commemoracions més importants per aquest moviment. Potser no hagi estat mai un moviment de masses, potser no hagi sigut mai un moviment amb grans col·lectius i grans movilitzacions. Però no per això s'ha d'oblidar el seu paper sociopolític al llarg de la història. En aquest sentit, aquest llibre omple un buit, posa una petita peça més d'aquest trencaclosques que és la Història. Una peça de les de baix, de les menyspreades i sobre la que havia de fer-se "justícia històrica".

Els autors

Miquel Amengual i Bibiloni de Pollença. Llicenciat en Història per la Universitat de les Illes Balears i especialitzat en historia medieval a la Universitat Autònoma de Barcelona, com a estudiant ha militat en la CEPC (després SEPC) i en l’assemblea de Maulets Mallorca Nord,  en el PSM i l’OCB.

Joan Pau Jordà i Sánchez de Palma. Llicenciat en Història per la Universitat de les Illes Balears, durant els anys de llicenciatura va militar en els moviments estudiantils d’esquerra i independentistes. Activista en diferents moviments socials de Mallorca, estudia i treballa a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Presentacions

Coincidint amb la Diada de Mallorca, el llibre es presenta aquests dies a diversos indrets de l'Illa.

- Dijous 27, a les 20:30h a la seu de l'Obra Cultural Balear (OCB) a Inca

- Divendres 28, a les 20:00 als baixos de l'Ajuntament de Montuïri, organitzat per l'OCB

- Dissabte 29, a la Tafona de Can Reiet a Pollença, organitzat per l'OCB de Pollença i Soca i Arrel

La setmana passada es va presentar a Sa Pobla, Santa Maria, Vilafranca, així com també a la Universitat de les Illes Balears en acte organitzat pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC). Recordem que el passat es va presentar a l'Espai Vilaweb de Barcelona

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid