Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Memòria històrica
Exposició sobre la lluita obrera a Catalunya al primer terç del segle XX

La mostra es pot veure fins al 25 de novembre al Museu d'Història de Catalunya.

02/11/2012 Història
Cua davant una carboneria del carrer Balmes amb motiu de la vaga de la Canadenca 1919 Cua davant una carboneria del carrer Balmes amb motiu de la vaga de la Canadenca 1919 | Autor: CAT ANC /Fons Brangulli (fotografs)

Sota el títol, "El món del treball industrial a la Catalunya del primer terç del segle XX: Llavors de la revolució", l'exposició pretén explicar el rerefons social que durant el període va afavorir la lluita dels obrers i obreres catalans per unes condicions de vida i de treball dignes i per aconseguir el reconeixement dels seus drets socials.

A partir del testimoni gràfic de grans fotògrafs de l'època com la nissaga dels Brangulí i Gabriel Casas, es pot conèixer la vida quotidiana i l'esdevenir dels carrers de la Catalunya dels anomenats 'anys elèctrics'. La mostra va des de la divisió i les condicions del treball, fins a la vida dels barris obrers, la previsió socials, les relacions laborals i la conflictivitat social.

Dins del context de Catalunya com a bresol de moviment llibertari sorgit al segle XIX i Europa travessava en aquells moments per un període de gran agitació, especialment a Rússia, on havia esclatat la primera revolució socialista de la història. D'aquest clima revolucionari n'eren conscients els mateixos industrials, els quals reaccionaren amb una oposició frontal a les reivindicacions obreres plantejades pels sindicats, fet que donà lloc a un dels períodes més conflictius en la història del nostre país. Les llavors de la revolució estaven a punt de germinar.

En aquesta línia, l'exposició aprofunditza en la setmana tràgica, la vaga de la Canadenca, el locaut de 1919, els anys del pistolerisme i la repressió del moviment obrer.

La mostra produïda per l'Arxiu Nacional de Catalunya es pot veure fins al 25 de novembre al Museu d'Història de Catalunya

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid