Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Justícia
L'Audiència de Barcelona ordena l'ingrés a presó dels 4 mossos torturadors indultats pel govern espanyol

Els agents van ser condemnats el 2008 però el govern espanyol els va indultar

03/10/2012 Drets i Llibertats

L'Audiència de Barcelona ha ordenat l'ingrés a presó dels quatre agents dels Mossos d'Esquadra condemnats per tortures a un detingut a la comissaria de Les Corts i posteriorment indultats pel govern espanyol.

Aquests agents van ser condemnats per l'Audiència de Barcelona l'any 2008 per torturar i maltractar un home que havia estat detingut per error dos anys abans. Els agents van presentar un recurs d'empara davant del Tribunal Constitucional i un altre davant del Tribunal Suprem demanant l'indult.

Aquest dimarts, però, la secció novena de l'Audiència de Barcelona va emetre una interlocutòria considera que no s'ha de suspendre l'execució de la pena mentre es tramiten els recursos presentats pels acusats.

En aquest sentit, la interlocutòria estableix que els condemnats hauran d'ingressar a presó en un termini màxim de 45 dies a comptar des de dimarts 2 d'octubre.

El govern espanyol va concedir als quatre mossos un indult parcial el passat mes de febrer consistent a commutar totes les penes imposades per una única pena de 2 anys de presó i suspensió de càrrec públic.

Tot i que l’actual condemna de 2 anys de presó atorgada en l’indult i la falta d’antecedents penals podrien ser condicions per no haver de complir la condemna, l'Audiència creu que s'ha d'aplicar la sentència i per tant complir la pena imposada.

Tota mena de maltractaments

Els Mossos que van tortura el detingut van arribar a posar-li una pistola a la boca per arrencar-li una confessió. L'home, de nacionalitat romanesa, va ser detingut com a presumpte autor d'un robatori amb violència i posteriorment, després d'haver patit tota mena de maltractaments i amenaces el van deixar en llibertat.

Segons la sentència de l'Audiència de Barcelona, els policies "van colpejar i van torturar el detingut", i també van maltractar i van arrestar la seva nòvia, que estava embarassada de tres mesos, fins al punt que va permetre que escorcollessin el pis on vivien.

La condemna d'aquests agents de la policia autonòmica va ser ratificada el 2009 pel Tribunal Suprem amb penes d'inhabilitació professional, presó i multa per delictes de lesions, tortura, maltractaments i detenció il·legal. 

L'indult del govern espanyol commutava les penes d'inhabilitació imposades per una única pena de dos anys de suspensió per exercir càrrec públic.

La sentència del 2008 va suscitar una intensa campanya de suport institucional i mediàtic oficial als agents condemnats mentre les tortures van ser minimitzades i la víctima apartada.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid