Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Imperialisme
Dos avions de l'exèrcit espanyol sobrevolen el nord de Catalunya

El Ministeri de Defensa demana perdó pel soroll però no per les maniobres i diu que la intenció no era "provocar" els catalans

09/10/2012 Política

L'activitat quotidiana de les comarques del Ripollès, el Berguedà, la Cerdanya i el Pallars es va veure alterada aquest dilluns a la tarda per la irrupció de dos avions de l'exèrcit de l'aire espanyol. Eren dos F-18 de la Força Aèria Espanyola, un dels exèrcits de les forces armades que té assignat a l'article 8 de la Constitució la missió de "garantir la sobirania i independència d'Espanya, defensar la seva integritat territorial i l'ordenament constitucional".

Els dos avions van aparèixer volant a una altura molt baixa i causant un soroll estrepitós que va causar la sorpresa dels veïns, molts dels quals s'han queixat a través de Twitter o trucant a les ràdios del país. És el cas de Catalunya Ràdio, que aquest dimarts ha rebut una multitud de trucades.

Fins i tot es veien els pilots dels avions

L'alcalde de Campdevànol (Ripollès), Joan Manso, que dilluns va fer una piulada altertant dels fets, ha declarat a El Matí de Catalunya Ràdio que "tot el poble va veure els avions i va sortir al carrer". Manso, que assegura que un fet així no s'havia produït mai, considera que l'altura a la que volaven els aparells "no era procedent".

Fins al punt que el mateix alcalde i els veïns veien perfectament els pilots dels avions. "Van volar a una altura molt, molt, molt baixa i el soroll va ser molt impactant, a part que els avions tenen uns dimensions bastant grans", ha remarcat.

Maniobres "normals" i "rutinàries"

I què n'ha dit el Ministeri de Defensa? Ha demanat perdó pel soroll, però no per les maniobres, que són "normals" i "rutinàries". El director de Comunicació del Ministeri de Defensa, Joaquín Marina, ha explicat a Catalunya Ràdio que els avions, que provenien de Saragossa, "estaven fent un entrenament a baixa cota", que està autoritzada a partir de 300 metres. Segons ha dit, l'operació era "un entrenament típic de determinats avions que és absolutament normal".

"Oficialment la cota es va fer autoritzada a 300 metres", ha dit, i ha argumentat que la causa de l'elevat soroll és "l'eco que produeix la vall", referint-se només a Campdevànol i sense donar cap més explicació sobre la resta de poblacions afectades. "En tractar-se d'una vall sembla que va fer molt soroll, en som conscients i demanem perdó", ha insistit.

"No pretenem provocar ningú"

Si els avions haguessin volat per sota dels 300 metres "seríem els primers a protestar i a investigar", ha remarcat, contradient-se perquè poc després ha afirmat que "el primer que estem fent és investigar el cas, l'estem estudiant".

I sense ser preguntat per si l'actuació responia a algun interès per atermorir la població, Marina ha dit: "No pretenem provocar absolutament a ningú". Marina ha dit que el fet que avions F-18 sobrevolin Catalunya "no té cap importància".

Amb tot, davant la insistència de l'entrevistador perquè expliqués els motius pels quals volaven a cota baixa, una maniobra normal segons Defensa, Marina ha dit que no ho sabia tot i que haver-ho justificat en tot moment. "No ho sé, no sóc pilot", ha excusat.
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2021 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid