Imperialisme
Dos avions de l'exèrcit espanyol sobrevolen el nord de Catalunya

El Ministeri de Defensa demana perdó pel soroll però no per les maniobres i diu que la intenció no era "provocar" els catalans

09/10/2012 Política

L'activitat quotidiana de les comarques del Ripollès, el Berguedà, la Cerdanya i el Pallars es va veure alterada aquest dilluns a la tarda per la irrupció de dos avions de l'exèrcit de l'aire espanyol. Eren dos F-18 de la Força Aèria Espanyola, un dels exèrcits de les forces armades que té assignat a l'article 8 de la Constitució la missió de "garantir la sobirania i independència d'Espanya, defensar la seva integritat territorial i l'ordenament constitucional".

Els dos avions van aparèixer volant a una altura molt baixa i causant un soroll estrepitós que va causar la sorpresa dels veïns, molts dels quals s'han queixat a través de Twitter o trucant a les ràdios del país. És el cas de Catalunya Ràdio, que aquest dimarts ha rebut una multitud de trucades.

Fins i tot es veien els pilots dels avions

L'alcalde de Campdevànol (Ripollès), Joan Manso, que dilluns va fer una piulada altertant dels fets, ha declarat a El Matí de Catalunya Ràdio que "tot el poble va veure els avions i va sortir al carrer". Manso, que assegura que un fet així no s'havia produït mai, considera que l'altura a la que volaven els aparells "no era procedent".

Fins al punt que el mateix alcalde i els veïns veien perfectament els pilots dels avions. "Van volar a una altura molt, molt, molt baixa i el soroll va ser molt impactant, a part que els avions tenen uns dimensions bastant grans", ha remarcat.

Maniobres "normals" i "rutinàries"

I què n'ha dit el Ministeri de Defensa? Ha demanat perdó pel soroll, però no per les maniobres, que són "normals" i "rutinàries". El director de Comunicació del Ministeri de Defensa, Joaquín Marina, ha explicat a Catalunya Ràdio que els avions, que provenien de Saragossa, "estaven fent un entrenament a baixa cota", que està autoritzada a partir de 300 metres. Segons ha dit, l'operació era "un entrenament típic de determinats avions que és absolutament normal".

"Oficialment la cota es va fer autoritzada a 300 metres", ha dit, i ha argumentat que la causa de l'elevat soroll és "l'eco que produeix la vall", referint-se només a Campdevànol i sense donar cap més explicació sobre la resta de poblacions afectades. "En tractar-se d'una vall sembla que va fer molt soroll, en som conscients i demanem perdó", ha insistit.

"No pretenem provocar ningú"

Si els avions haguessin volat per sota dels 300 metres "seríem els primers a protestar i a investigar", ha remarcat, contradient-se perquè poc després ha afirmat que "el primer que estem fent és investigar el cas, l'estem estudiant".

I sense ser preguntat per si l'actuació responia a algun interès per atermorir la població, Marina ha dit: "No pretenem provocar absolutament a ningú". Marina ha dit que el fet que avions F-18 sobrevolin Catalunya "no té cap importància".

Amb tot, davant la insistència de l'entrevistador perquè expliqués els motius pels quals volaven a cota baixa, una maniobra normal segons Defensa, Marina ha dit que no ho sabia tot i que haver-ho justificat en tot moment. "No ho sé, no sóc pilot", ha excusat.