Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Obituari
Mor l'activista tarragoní Josep Maria Yago

Ferm compromès en els moviments populars del Camp, Yago va ser una persona clau de l'antimilitarisme català

15/08/2012 Política

L'activista tarragoní Josep Maria Yago [blog] va morir dilluns a la nit a l'edat de 55 anys víctima d'un càncer que patia des de feia cinc anys. Yago, diplomat en Treball Social, havia dirigit el Servei Municipal d’Ocupació de l’Ajuntament de Tarragona. Tot i així, va destacar per la seva militància anarcosindicalista i per la seva implicació en els moviments populars del Camp i en l'antimilitarisme d'arreu del país.

Iniciat en l'antifranquisme a través de la militància marxista -fet que el va portar a patir detencions i també presó- Yago va ser un dels impulsors, a la dècada dels 90, de la Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau quan el Port de Tarragona va esdevenir seu de descans dels vaixells de l’OTAN i de la Sisena flota dels Estats Units. Aquesta coordinadora també va encapçalar el rebuig a la guerra de l'Iraq a Tarragona.

Durant molts anys Yago va ser l'editor de la revista “Paraules per la Pau”, que es reparteix cada primer diumenge de mes a la plaça de la Font de Tarragona en l'acte Paraules per la Pau, que ell també va contribuir a dinamitzar.

Com a activista social va participar en multitud de campanyes, des de les diverses iniciatives d'objecció fiscal que la mateixa Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau va desenvolupar fins a la reactivació del moviment veïnal de la Part Alta, un barri on visqué bona part de la seva vida.

Yago també era membre de l'Ateneu Llibertari Alomà i de la CGT i va donar suport actiu i explícit al Centre Social Okupat La Colomera. L'activista compromès expressava les seves opinions a través del seu blog, "Així ho penso".

"Crític, lliure i llibertari"

Jordi Martí Font, company del difunt, fa un recull en un article d'opinió publicat a Llibertat.cat dels moments que va viure amb Yago i en destaca la seva evolució política. "Jo vaig veure el Josep Maria evolucionar i esdevenir cada cop més crític i això, què voleu que us digui, m'emocionava. Crític, lliure i llibertari, sense caure mai en els dogmes anarquistes, que són com la resta de dogmes: una merda", expressa.

Martí Font afirma que Yago "llegia molt i tenia una cultura cinematogràfica àmplia i mai estàndard". "Per això parlar amb ell era omplir-se de saviesa i, sobretot, de coneixement. I parlàvem de cinema, de Bergman, de poesia i de revolució. Sí, de revolució, no “dels millors gestors per l'esquerra” sinó de revolució", assenyala.

Valora
Per saber-ne més
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid