Operació Garzón, 20 anys
La projecció del documental de l'Operació Garzón a la UCE aplega un centenar de persones

Una quarentena de persones assisteixen al Fòrum-Obert sobre el documental a les aules del Liceu Renouvier de Prada de Conflent

21/08/2012 Notícies
Fòrum-Obert sobre l'Operació Garzón a la UCE Fòrum-Obert sobre l'Operació Garzón a la UCE

Divendres passat a les 23h, un centenar de persones van assistir al cinema Lido de Prada de Conflent per veure el documental el documental L'Operació Garzón contra l'independentisme català, dins del marc de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE). 

El treball periodístic del reportatge va ser ben acollit pel públic, ja que després de la sessió cinematogràfica es van formar diversos grups de persones que comentaven el documental fins a la matinada. Els assistents valoraven molt la posa en escena del treball i el contingut. Com va acostuma a passar en diversos indrets del territori on s'ha projectat el documental, sempre hi ha persones que desconeixien l'abast de la ràtzia olímpica contra l'independentisme combatiu.

Fòrum-Obert

A l'endemà a 17h, Pep Musté, encausat en la ràtzia del 92, i Carles Benítez, representant de Llibertat.cat van participar en el Fòrum-Obert sobre el documental a les aules del Liceu Renouvier de Prada de Conflent.

Pep Musté va explicar que si bé la ràtzia del 92 es centrava inicialment contra l'independentisme combatiu a l'entorn de les organitzacions Terra Lliure (TL), Comitès de Solidaritat amb els Patriotes Catalans (CSPC) i el Moviment de Defensa de la Terra (MDT), l'operació va anar més enllà sota l'anomenada Llei Antiterrorista amb l’entrada, pistola en mà, de la policia a mitjans de comunicació i la censura que van patir diversos periodistes.

També va explica que es va entrar a escorcollar seus del moviment associatiu i d'organitazcions polítiques que no es definien com a independentistes.

Musté va recordar les mostres de suport que van rebre per part d’amplis sectors de la ciutadania i el rebuig a aquesta operació, les contínues irregularitats judicials que van existir al llarg de tot el procés, i la victòria moral que va significar la sentència d’Estrasburg que condemnava l’Estat espanyol per no haver investigat les tortures.

20 anys després l'independentisme és una força emergent al nostre país.

D'altra banda, Carles Benítez va ressaltar la necessitat de fer aquest documental per difondre la cara fosca de la Barcelona del 92 a l'entorn dels Jocs Olímpics ara que es complia el 20è aniversari per contrarrestar la febre olímpica que ens han volgut vendre aquests dies. També era una manera, diu Benítez, de denunciar la ràtzia liderada pel jutge Garzón contra l'independentisme combatiu i paral·lelament fer un homenatge a totes aquelles persones que van patir en la seva pròpia carn les atrocitats de la tortura.

Al mateix temps, amb aquest reportatge es vol demostrar que la ràtzia contra l'¡independentisme no va triomfar, si bé van tenir uns jocs olímpics tranquils. I no va triomfar, segons Benítez, ja que 20 anys després l'independentisme és una força emergent al nostre país. A més a més, només cal veure on es troba en Mustè, una persona que no ha renunciat als seus idelas mentre els responsables de l'Operació Garzón han estat implicats en afers delictius i condemnats, o bé condecorats pels alts òrgans de l'Estat.

Debat sobre la repressió

A continuació es va obrir un col·loqui entre els assistents a l'acte que derivar en un debat sobre la repressió, en el sentit si Espanya tornaria a exercir una repressió tan ferotge com la del 92 per reprimir el moviment popular independentista. Un debat obert, ja que el que està clar és que Espanya posarà pals a la roda per impedir la independència.

Valora
ACONSEGUEIX EL DOCUMENTAL
Si vols el documental en DVD (amb subtítols en anglès i espanyol) només has d'enviar un correu electrònic a operaciogarzon@llibertat.cat i te l'enviarem a casa.
Col·laboradors
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid