Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Català de l'any
TV3 censura el discurs de la PAH crític amb els polítics i la banca

"La crisi és una estafa organitzada, planificada per part d'entitats financeres i responsables polítics que han posat les bases per estafar gran part de la població"

25/05/2012 Drets i Llibertats

TV3 va censurar el discurs que la portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), Ada Colau, va pronunciar dimarts durant el lliurament dels premis "Català de l'Any" que atorga El Periódico cada any. El periodista Joaquim Maria Puyal va ser proclamat "Català de l'Any", mentre que la PAH va rebre el guardó a la millor iniciativa solidària.

La gala va ser retransmesa en directe per TV3 en una emissió que va reunir prop de 600.000 espectadors, un 16,3% de quota de pantalla. Tot i així, el discurs de Colau va ser censurat i els espectadors no el van poder escoltar. A no ser pel vídeo que la PAH ha penjat al Youtube, i que ja porta cap a 30.000 reproduccions, no seria possible escoltar la intervenció de l'activista, ja que tampoc està disponible a través del web de TV3. La cerimònia va ser el tercer programa més vist del dia a TV3, per darrere del Telenotícies migdia i del Telenotícies vespre.

Colau va realitzar un parlament molt crític davant d'un auditori en què hi havia les principals autoritats del país, com el president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, o l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias.

"No és una crisi, és una estafa"

Colau va presentar la PAH com una iniciativa d'autoorganització ciutadana formada per "gent senzilla, gent de carrer que fa una mica més de tres anys quan va començar la crisi vam decidir que això no era una crisi, que era una estafa, i que calia rebel·lar-se contra una injustícia". Per Colau, la crisi és "una estafa organitzada, planificada per part d'entitats financeres i responsables polítics que han posat les bases per estafar gran part de la població i deixar-la en la més absoluta misèria", amb desnonaments massius i amb "una llei perversa que no té comparació amb cap altre país europeu".

En el seu parlament, Colau va exigir als responsables polítics "un canvi immediat de la llei perquè és increïble que els responsables de la crisi que ha ensorrat l'economia de les famílies estiguin sent premiats i rescatats amb diners púlblics". "Una societat no malalta ha de rescatar les persones i no les entitats financeres criminals", va etzibar, i va recalcar que "quan hi ha lleis injustes no només és un dret sinó que és una obligació incomplir-les".

I va afegir: "Cadascú ha de fer una reflexió personal i decidir si vol estar de part de la justícia, la dignitat i la vida humana o vol permetre aquest sistema pervers que està arruinant la vida de la majoria de la població".

"Exigim el que és nostre, que poguem recuperar el control de la banca, un control democràtic i que poguem recuperar la democràcia en aquest país", va concloure la portaveu de la PAH.

Colau va dedicar el premi a una persona que va resultar ferida pels Mossos en un desnonament a Salt i també va enviar un record als participants de la protesta #lacaixaésMordor. Així mateix, va dedicar el guardó a un dels seus companys que va pujar a recollir el premi i que l'endemà havia de ser desnonat per Catalunya Caixa, que a més li reclama 200.000 euros.

El desnonament, previst per l'endemà a les nou del matí, va quedar paralitzat per tercera vegada consecutiva tot i el desplegament policial sol·licitat per l'entitat. A més, es va aconseguir el compromís d'oferir a la víctima del desnonament un lloguer social.

Puyal, català de l'any

La festa del "Català de l'Any", que ha arribat enguany a la 12a edició, distingeix una persona per la seva trajectòria a través dels vots dels lectors d'El Periódico i els espectadors de TV3 a través del programa Els Matins. Puyal va ser reconegut per "una trajectòria exemplar en la qual ha sabut combinar el treball a peu de la notícia -des de l'inici de les seves retransmissions futbolístiques en llengua catalana el 1976- amb la presència en televisió, on ha aportat nous formats, i una reflexió intensa sobre el món de la comunicació en els seus llibres i en la seva condició de professor universitari".

Puyal competia amb el cardiòleg Josep Brugada i la pilot Laia Sanz, que van quedar finalistes. A més, també es va distingir la millor iniciativa empresarial (a la Barcelona capital de la telefonia mòbil) i en record de Mercè Conesa, a la millor iniciativa solidària (per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca).

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid