Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Òmnium proposa independència fiscal en 4 anys i objecció fiscal si l'Estat s'hi oposa

Assolir la independència cultural, assolir la independència fiscal i impulsar radicalment el dret a decidir el nostre propi futur. Aquests són els tres eixos bàsics que han de guiar el país en els propers anys, segons va manifestar dilluns la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, en l'acte de celebració del 50è aniversari de l'entitat.

"Sobre la taula tenim propostes de concert econòmic, de pacte fiscal... no volem entrar en aquesta discussió, simplement apostem per assolir la nostra independència fiscal en els propers 4 anys", va proclamar Casals. I si l'Estat s'hi oposa Òmnium Cultural "ha pres la decisió d'estudiar des d'avui accions coherents i viables per a dur a terme accions d'objecció fiscal".

12/07/2011 00:42 Política
Tancat el cicle de les consultes, havent demostrat que el gruix de la gent vol decidir el propi futur, havent provat la militància democràtica dels ciutadans, la pregunta que més escoltem és “I ara, què?”, va dir Casals, per proclamar: "Òmnium Cultural vol plantejar la seva resposta a aquesta pregunta", ja que la manifestació del 10-J va marcar el camí.

4786293458_f996e0242e_z

En aquest sentit, segons Casals, la resposta a la pregunta s'ha de concretar en tres eixos: Assolir la independència cultural, assolir la independència fiscal i impulsar radicalment el dret a decidir el nostre propi futur. En aquest sentit, va fer referència als atacs contra "àmbits que semblaven intocables", com la immersió lingüística -"la nostra llengua ha de ser vehicular a l'escola i a tots els espais socials"- i va anunciar que des d'Òmnium s'impulsarà un pacte nacional pel foment de l'ús social del català. D'aquesta manera, va afirmar que "ens cal una estratègia conjunta, que uneixi esforços i de llarg termini perquè la nostra llengua sigui la llengua comuna de tots els ciutadans i ciutadanes. Un element de cohesió social i nacional".

Pel que fa la independència fiscal, Casals va ressenyar que en els propers quatre anys Catalunya ha de poder fer un pas endavant i ha de recaptar i administrar els seus impostos i ha d'exercir el poder que li correspon com a poble a l'hora de determinar la seva política econòmica, és a dir "ser econòmicament responsables i de gestionar els recursos fent-ne un bon ús al servei de la ciutadania". Casals va denunciar "la relació econòmica amb Espanya ens esgota" i va xifrar en 3.000 euros per persona i any el dèficit fiscal, fet que va que sigui "impossible avançar econòmica i socialment".

Independència fiscal en 4 anys i objecció fiscal si l'Estat s'hi oposa

Casals no va voler entrar en discussions d'estratègia política, com ara la proposta de pacte fiscal del Govern, i va dir que "simplement apostem per assolir la nostra independència fiscal en els propers 4 anys" ja que "l'única manera de superar les lamentacions, la protesta crònica i la impotència és assumir els deures i els drets que es deriven de la nostra existència com a poble". En aquest sentit, va avisar que "no podem seguir sent espoliats. Volem gestionar els nostres recursos. Amb la llibertat que això suposa, i amb l'altíssima responsabilitat que això comporta".

18Casals va anunciar que Òmnium treballarà per fer créixer "la majoria social necessària per tal de construir un futur nacional emancipat, i al mateix temps restarem absolutament amatents a qualsevol flaquesa que mostrin els nostres representants polítics que impedeixi assolir aquest objectiu". D'altra banda, si l'estat espanyol rebutja un avançament en aquest línia, Òmnium Cultural "ha pres la decisió d'estudiar des d'avui accions coherents i viables per a dur a terme accions d'objecció fiscal". En aquesta línia, va precisar que està estudiant accions com consignar les quanties gestionades, els impostos, a un compte públic obert amb aquest propòsit. Un compte que no es liquidaria fins que no es solucionés el greuge fiscal que pateix Catalunya.

Referèndum d'independència oficial i vinculant

Finalment, Casals va apostar per "impulsar radicalment el dret a decidir el nostre propi futur". Casals va fer referències a les consultes populars -amb les quals Òmnium "ha col·laborat de manera decidida" i va assegurar que aquest procés "només pot acabar quan un referèndum sigui convocat de manera oficial i vinculant a tot el país". Així, va afirmar que aquesta és la doble intenció d'Òmninum: enfortir nacionalment la societat perquè quan arribi aquest moment el sí sigui majoritari i decidit i impulsar els representants democràtics perquè es comprometin, dins un termini de temps raonable, en l'exercici irrenunciable i efectiu del dret a l'autodeterminació.

De Salses a Guardamar i de Fraga a Maó

Malgrat centrar-se en el Principat durant el discurs dedicat als eixos de la independència, Casals no va obviar el marc nacional complet, i va recalcar que el compromís d'Òmnium és treballar per "una llengua viva, incloent, útil, oficial i irrenunciablement vehicular en tots els àmbits, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó". "No acceptem cap intent, per molt institucional que sigui, de rebaixar els nivells que hem aconseguit ni de reduir-la al folklore. Ni cap secessionisme suïcida", va dir, i va afegir que "els governs dels Països Catalans han de tenir en aquest àmbit plena sobirania i l'han d'exercir amb decisió". En aquest sentit, es va comprometre a treballar "cada dia per un país més cohesionat, més culte, més pròsper i més lliure".

 

10j201019bisweb

 

{youtube}txJsXTgw5eQ{/youtube}

Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid