Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Eloi Ginestà, candidat de la CUP a Santa Coloma de Farners

 

 

 "Si no som capaços d'atreure els sectors populars de Santa Coloma, és que no estarem complint la nostra tasca i ens ho haurem de fer mirar"

A principis de gener d'enguany, un grup de persones de Santa Coloma de Farners, capital de la Selva, es va reunir per tal de crear una plataforma ciutadana, Fem Poble, que aportés punts de reflexió i acció transformadora a la vila. Alguns d'ells ja coneixíem la CUP a través d'organitzacions com l'MDT i compartien els objectius ideològics i de funcionament de la CUP, de manera que van decidir crear l'assemblea local de la CUP Farners. La CUP Farners vol esdevenir l'agent social que proposi polítiques i accions socialment i nacionalment transformadores. Les persones que actualment formen l'assemblea de la CUP Farners són de diferents edats i provenen del teixit associatiu cultural, de lleure i social de la vila.  D'aquesta manera, la CUP es presenta amb Eloi Ginestà de candidat i sota els lemes  "Se'ns pixen i diuen que plou", "Petits, però decidits" i "T'hi atreveixes?" i "Crida Poder Popular".


19/05/2011 11:02 Entrevistes
cup_foto_grup
 
Heu aterrat fa relativament molt poc. Com s'aconsegueix bastir un projecte i presentar-se a les eleccions en una capital de comarca amb tan poc temps?

Hem aterrat fa molt poc, tan sols quatre mesos. Evidentment no sortim del no res, alguns de nosaltres ja teníem experiències organitzatives prèvies, com la Consulta sobre la Independència o la lluita contra la MAT. La clau creiem que ha estat plantejar-nos que havíem de ser capaços de fer una sèrie de passos, sense obsessionar-nos en el final, sinó anar un per un. Si tots sortien bé, al final ho tindríem. I bé, han sortit, i han sortit com volíem. Al final tenim un grup de persones força divers amb ganes de tirar endavant, que ha aconseguit, a través de fer les coses de forma transparent i oberta, cridar l'atenció de molta gent.

Dius que heu format una llista molt diversa amb persones implicades socialment. Creus que la CUP està aconseguint atreure amplis sectors de la societat?


La veritat és que 225459_122467284498980_100002071289118_180460_5129435_nno puc respondre més enllà del meu municipi, ja que no conec la realitat de cada lloc. Nosaltres som, o volem ser, la unitat popular. Si no som capaços d'atreure els sectors populars de Santa Coloma, es que no estarem complint la nostra tasca i ens ho haurem de fer mirar. D'altra banda també entenem que el nostre projecte acaba d'arrencar i que caldrà, amb temps, anar teixint complicitats amb totes aquelles persones i col·lectius disposats a construir un món on valgui la pena viure. Els ritmes i formes d'aquestes complicitats encara s'han d'establir. De moment creiem que ens hem presentat, ens hem constituït i ja veurem.

Com està responent la gent? Hi ha esperances d'obtenir representació?


Com a mínim estem cridant l'atenció de força gent. Se'ns fa difícil valorar quanta gent realment coneix el projecte de la CUP i considerem que aquesta és la nostra prioritat en la campanya. Si aconseguim presentar una cosa que a la gent li cridi l'atenció, que motivi la gent a participar en les eleccions, pot haver-hi una bona sorpresa. Veurem.

Des de l'actual configuració del govern municipal, cap on va Santa Coloma?


p5110025Cap enlloc. I no és tant que funcioni fatal, tot i que hi ha moltes coses que es poden millorar, sinó que està fent els passos contraris al que hauria de ser la construcció d'una ciutat sostenible ambientalment i socialment justa. La crisi econòmica no ha fet més que posar de relleu la feblesa del nostre teixit productiu, feblesa que en altres temps es podia anar tapant. I la modificació del POUM acabarà amb la nostra independència en matèria d'aigua.

Com s'ha desenvolupat la darrera legislatura?


De fet ha estat força tranquil·la, la qual cosa es preocupant. S'ha inaugurat la nova piscina, un engendre neoliberal de primer ordre, que a part de cara, tindrà conseqüències greus per a les associacions que impulsen activitats del lleure, per exemple. S'ha planificat una variant que es la més llarga i cara possible... I tot en un pacte tripartit entre CiU, PSC i ERC en el que en nom de la governabilitat no hi ha hagut cap mena de discrepància per part de l'esquerra amb polítiques certament antisocials. Per què s'ha donat aquest pacte i per què no s'han generat processos d'organització ciutadans? Doncs aquesta és la pregunta que ens preocupa.

L'entrada de la CUP al consistori pot trencar les inèrcies immobilistes?

Així ho esperem. És evident que els resultats seran els que seran i, si obtenim representació, l'aritmètica permetrà el què permetrà. Però independentment d'això, a on cal trencar inèrcies es en l'organització popular, motivant que més gent s'impliqui i participi activament en la política local. Perquè sense la gent, cap regidor servirà de res. I en això, caldrà explicar qui som i què volem, però també predicar amb l'exemple del què fem.

Quines problemàtiques haurà d'afrontar el nou govern municipal?


227364_121718521240523_100002071289118_175958_6691842_nLa més immediata té a veure amb la modificació del POUM i la connexió externa d'aigua exigida per l'ACA. A nivell ambiental, al darrera vénen el ramal de la MAT i la variant. D'altra banda caldrà plantejar-se seriosament com activar l'economia municipal sense reproduir les dinàmiques del passat que ens han portat a on estem. En aquest sentit plantegem la municipalització dels serveis públics, com a primer pas per a poder convertir l'Ajuntament en un motor econòmic pel poble, i no només en una càrrega fiscal.

Per quina vessant incidirà la CUP durant la campanya?


Pensem en tres eixos principals. Per una banda la radicalització democràtica, i en diem així perquè no volem que ens convidin a participar, la democràcia és nostra i volem recuperar-la. D'altra banda la protecció ambiental i la construcció d'una ciutat sostenible, cosa que implica analitzar la nostra petjada ecològica en totes les seves formes. I en tercer lloc la construcció d'una economia al servei de la gent, que parteixi de les seves necessitats i que es basi en les diverses formes que pot prendre allò comú, des d'empreses municipals a cooperatives.

Com afronta la CUP la campanya?

La veritat és que amb ganes i il·lusió. No havíem participat mai en política electoral i, tot i que la política partidista té aspectes força negatius, considerem que la nostra presència pot fer millorar el clima i el nivell del debat. Que podem i tenim ganes d'aportar moltes coses. Que arribarem fins a on puguem. Però que el poble guanyarà amb la nostra presència.

Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid