Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Més de 2.000 persones assisteixen a l’acte realitzat en les fosses comunes del Cementeri de València

Més de 2.000 persones van participar diumenge passat en l'acte l'homenatge i desgreuge de les víctimes del franquisme soterrades a les fosses comunes del Cementeri General de València. Un gran nombre de persones va acompanyar la comitiva, responent a la convocatòria de multitud d'organitzacions.

De la porta principal del Cementeri va partir la comitiva a ritme de dolçaina i tabalet que entonaven parts dels lírics de la cançó de Obrint Pas, "Mil nou-cents trenta nou".

20/04/2011 13:25 Drets i Llibertats
Anava encapçalada per una corona de llorer que era duta per les nétes de dos represaliats llençats a aquestes fosses, fins que es va arribar al lloc que ocupa l'aterrador monòlit erigit per l'Ajuntament, simbòlicament negat per les banderes valenciana i republicana.
 
jpg_alfonso_legaz_03Els assistents van guardar un minut de silenci per totes les víctimes, només trencat al final per la interpretació de la Muixeranga (Himne del País València). Aquest himne, junt a la resta de les peces musicals previstes ha estat objecte de la prohibició municipal. L'Ajuntament de València havia prohibit també l'Himne de Riego, l'actuació de Pau Alabajos i l'entrada a les pròpies fosses. Com a cloenda de l'acte els assistents entraren respectuosament i deixaren en eixe recinte les flors i els noms. Abans, Pau Alabajos interpretà "Fosses del silenci" i es va procedir a la lectura del manifest.

 

Les colles de dolçainers i tabaleters Estrela Roja de Benimaclet, Buf-Alí de la Malva-Rosa, la Societat Coral El Micalet de València, Arrossejat de Torrent i El Tudell de València van acompanyar musicalment alguns dels diferents moments del breu però intens acte que, un any més, ha reivindicat l'existència d'aquests fossars.

I és que els organitzadors denuncien que ni tan sols això, el fet de ser-hi les víctimes, la constància del seu nombre, és acceptat, en totes les seues dimensions, per un poder ciutadà que, any rere any, continua entrebancant i amenaçant l'organització de l'homenatge. En aquest sentit, consideren més necessari que mai el record, l'expressió del reconeixement envers tots aquells que van morir pel sol fet de desitjar una societat més justa, la contínua reivindicació que dignifique la seua memòria, amb totes les conseqüències que se'n deriven.

{youtube}sraOTW-4qaQ{/youtube}

 

Per saber-ne més:

L'Ajuntament de València prohibeix la Muixeranga a l'acte de memòria a les víctimes del franquisme 

Acte en memòria i desgreuge de les víctimes del franquisme soterrades al cementeri de València 

L'Ajuntament de València prohibeix la Muixeranga i l'himne de la República 

Més de 1000 persones homenatgen les víctimes del franquisme a València 

Acte en memòria i desgreuge de les víctimes del franquisme al cementiri de València 

L'Ajuntament de València planta el monòlit on equipara botxins i víctimes sobre la fosa comuna 

Denuncien la complicitat entre el PP i PSOE per a esborrar la memòria històrica al País Valencià 
 

 

 

Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid