Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Harmonies de lluita, març 2011

Aquest mes ens ha assolat importants i nombroses novetats, en el que també hi han hagut interessants notícies. Lluís Llach ha anunciat que torna a pujar a un escenari per una causa major: defensar TV3 al País Valencià, l'Audiencia Nacional espanyola ha anul·lat el cànon digital, i en Jimmy Piñol de Lax'n'busto ha anunciat que encapçalarà la coalició independentista Junts per Vendrell.

01/04/2011 23:26 Harmonies de lluita

Feliu Ventura i altres músics valencians donen suport a la segona flota solidara amb destí a Palestina de Rumbo a Gaza, la Plataforma per la llengua i 23 associacions d'immigrants faran el primer lipdub per la llengua, i Brams i Obrint pas ja han avançat com sonaran els seus àlmbums de retorn amb Pirata somalí i Seguirem respectivament.

Més coses, clar; ja s'anuncia la propera edició de l'Acampallengua, es celebren 10 anys del centre social Terra de Benimaclet, comença el 1r Concurs de música itinerant del Camp de Túria, l'Assemblea de Joves de Cervera organitza el concurs Fent d'aquí, i ja es pot descarregar el disc de l'Amplifica't 2010-2011.

Ha calgut que passés més un decenni per a poder tenir un nou disc original de Raimon, i aquest és Rellotge d'emocions, el seu treball més personal, però que no per això deixa de banda el contingut social. En ell fa un repàs de la seva vida plena de sentiments, i parla de Xàtiva, València i Barcelona, la guerra del Golf i la versió particular de La internacional de la seva mare.
Els Eina han tret el seu segon treball, L'estat i la revolució, un disc on prenen el llibre de Lenin i el transporten als nostres dies en forma de rock, punk i electrònica. El disc, que veié la llum encartat amb la revista Enderrock de març, hi predomina el rock urbà i sense gaires floritures. De fet, el mateix grup el defineix, irònicament, com un disc "més comercial".

El sisè disc de Dept. es diu Control, on hi reafirmen el seu acostament a un so proper a U2 o Coldplay, cançons més madures amb melodies enganxoses i radiables, amb guitarres pop contundents i hàbils. El disc l'acompanya un DVD amb el concenrt que van fer l'any passat a la sala Bikini per celebrar el seu desè aniversari.

Cultura accidental, el primer llarg dels santcugatencsTxilumdesprés dues maquetes, és realment llarg. Un total de 25 talls (sumant versions dub i talls extres) d'autèntic roots reggae tocat per la llum de Jah i amb la collaboració de Malijah i Zanda P. Amb unes lletres que "sobretot a través de la ironia, ens menen pels camins de la reflexió, els turons de l'autocrítica i les valls del sentit comú".

foto_eina1També ha estat molt esperat el segon disc d'Orxata sound system, el 2.0, que inclou els dos maxisenzills que el grup ha editat al llarg dels últims dos anys i quatre temes nous. El seu so electrònic fa un viatge des de la música de ball dels 90 fins als últims ritmes caribenys, barrejant conceptes en un còctel pervers i adictiu.

Ouiea és també el segon de Rapsodes, la formació del Camp de Túria que pratica un "electro hip hop orgànic". El disc és punyent i bandarra, i el conformen una bona fornada de lletres i rimes que naveguen entre l'ingeni i la provocació. "Ouiea és com la vida, i tal com diuen al disc, tot a la vida és rap".

Els Kafarna fan "punk rock de granja" amb tornades corejables i molta canya. El seu segon disc és Planta cara, i ho fan contra l'ordre establert, a favor de l'okupació, per la terra lliure i amb la lluita antifeixista. Son de Tornabous, com Salvador Seguí, a qui li dediquen una cançó recordant la seva lluita i el seu exemple.

Joan Palomaresés un inquiet músic saforenc que forma part d'AixadaiLa comuna. L'any passat va obrir el seu estudi de gravació, Musikalomares Records, i el va estrenar gravant el seu primer treball en solitari,La raó dels bojos. Un disc eclèctic i farcit de collaboracions on la protesta i la reivindicació que hi predomina deixa temps per alguna declaració d'amor.
Acció festivapresentava l'any passat al seu poble, Torroella de Montgrí, el seu primer disc,La torrada. Ska rock amb tocs de reggae i punk, una bona barreja de música festiva i ballable però, al mateix temps, també amb missatges que són una crida a la consciència social. S'hi pot destacar la versió skatalítica deTorna, torna SerrallongadelsEsquirols.

Els gandians Skarotats han tingut la sort de ser dels que han passat per l'estudi de Joan Palomares, i han sortit amb el seu primer treball,Prohibit pensar. El disc d'uns joveníssims estudiants de conservatori units per la música i la seva consciència social i nacional, en que hi sona ska punk amb dolçaina, clarinet i trombó.

Acabem amb el debut de Skandal band, titulat Que no pari la festa!, 7 talls descarregables on fusionen l'ska, el reggae, el rock, el swing i el funk amb ritmes llatins com la rumba. El nombrós grup, d'entre la Selva i el Maresme toquen molta farra i disbauxa, però també tenen moments per a la reivindicació.

--
RXI, música compromesa
www.rxi.cat
info@rxi.catAquesta adreça de correu electrònic està protegida contra els robots d’spam, necessites activar Javascript per veure-la
 
 

 

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid