Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Detenen 16 membres de Greenpeace que reclamaven el tancament de Cofrents a l'interior de la central

Greenpeace nega rotundament que s'hagi utilitzat la violència durant l'acció. Greenpeace reitera que si durant l'acció tres treballadors de la central han resultat ferits, tal com afirma el CSN, en cap moment no ha estat pel comportament violent dels seus membres.

A primera hora del matí, més de vint activistes de Greenpeace han accedit a l'interior de la central nuclear de Cofrents. Sis escaladors han pujat a la torre de refrigeració, de 125 metres d'altura, on estan pintant el missatge: “Perill nuclear”. (veure fotografies i detalls de l'acció minut a minut)

15/02/2011 21:52 Territori

A més, un altre grup d'activistes ha desplegat una pancarta amb el lema; “Cofrents: tancament ja”. Després d'aquesta acció de protesta pacífica ha quedat demostrada la falta de seguretat de Cofrents, per la qual cosa Greenpeace demana el tancament de la central.

Greenpeace demana al Consell de Seguretat Nuclear (CSN) i al govern espanyol que no es renovi el Permís d'Explotació de Cofrents, que venç el proper 19 de març, i es procedeixi al seu tancament definitiu.
 
“Les centrals nuclears són instal·lacions d'alt risc, no solament per basar-se en una tecnologia perillosa, sinó també per ser, com reconeixen obertament les agències d'intel·ligència de tot el món, objectiu potencial d'atacs terroristes”, ha declarat Carlos Bravo, responsable de la campanya de Nuclear de Greenpeace.

Greenpeace demana al president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, que aposti per un model energètic veritablement segur. Per això, li exigeix que compleixi d'una vegada el compromís del PSOE d'engegar un pla de tancament de les centrals nuclears i de potenciar les energies renovables i l'estalvi i l'eficiència energètica.
 
“Demanem a Govern, patronal i sindicats que recolzin sense titubejos les energies renovables, encara que solament sigui per l'enorme potencial de creació d'ocupació que tenen, i s'oblidin de l'energia nuclear que, a més de ser bruta i perillosa, genera molt pocs llocs de treball comparativament”, ha afegit Bravo.
 
Segons l'informe Estudi sobre l'ocupació associada a l'impuls de les energies renovables a l'estat espanyol de l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia del Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç i de Comissions Obreres, presentat el passat 11 de novembre, el nombre d'ocupacions directes actuals que proporcionen les renovables és de més de 75.000 i es xifra en altres 128.000 llocs de treball directes el potencial laboral de les renovables pel 2020, tenint en compte solament les previsions oficials de creixement d'aquestes. En canvi, segons dades de Comissions Obreres, el sector nuclear explicava en 2005 amb 4.124 empleats dels quals el 52,8% pertanyien a la plantilla fixa de les centrals nuclears.
 
Fallades i problemes de seguretat
Greenpeace incideix que la central nuclear de Cofrents és una instal·lació perillosa, i compta amb un interminable llistat de fallades i problemes de seguretat sense resoldre, la qual cosa evidencia l'esgotament de la seva vida útil. Per exemple, el passat 7 de febrer, va sofrir una fallada en l'obertura de la vàlvula del circuit de seguretat. Aquest tipus de fallades s'ha repetit sistemàticament en els últims anys, la qual cosa ha provocat la declaració de contínues *prealertas d'emergència. Malgrat les inspeccions del Consell de Seguretat Nuclear, el problema segueix sense poder resoldre's.

Entre les moltes deficiències identificades, Greenpeace destaca les relacionades amb els sistemes de lluita contra incendis, l'accés a la Sala de Control, l'augment de les dosis rebudes pels treballadors en el manteniment, el desafiament als marges de seguretat en els sistemes de refrigeració d'emergència o la tardança en les anàlisis de successos o incidents, etc.

Aquests greus problemes de seguretat demostren l'envelliment de la central nuclear de Cofrents i, per això, un risc cada vegada més alt de sofrir un accident. “No té sentit assumir aquest risc, que podria tenir un altíssim cost per a la salut, el medi ambient i l'economia, quan la viabilitat tècnica i econòmica d'un sistema de generació elèctrica basada al 100% en tecnologies renovables és un fet ja comprovat”, va assegurar Bravo.

Nombrosos informes demostren de forma científica la viabilitat d'un sistema 100% renovables, entre ells l'elaborat per la Fundació Idees per al Progrés del PSOE, en es conclou que les centrals nuclears són un gran obstacle per al desplegament a gran escala de les energies renovables. Això es deu, entre altres causes, a la rigidesa de gestió de l'operació de les centrals nuclears en el sistema elèctric.
 
 

Per saber-ne més:

Detenen 16 membres de Greenpeace que reclamaven el tancament de Cofrents a l'interior de la central 

"Tanquem Cofrents" promou una campanya a la xarxa per evitar la renovació de la llicència 

La central nuclear de Cofrents registra 6 incidents durant els darrers 10 mesos 

Ascó i Zarra en lluita pel territori [Seguiment informatiu]

La central nuclear de Cofrents expedientada per la caiguda d'una barra d'urani

Cofrents, líder en residus radioactius 

Denuncien l'"ocultació i manipulació" de l'accident d'Ascó

CANC: "Cal sortir al carrer per defensar la nostra terra"

"Tanquem Cofrents" demana a les Corts que no s'instal·li el cementiri nuclear a Zarra

Greenpeace denunciarà el govern espanyol procés per escollir l'ublicació del cementeri 

Nova mobilització contra la candidatura d'Ascó a acollir el cementeri 

"Tanquem Cofrents" lliura una corona funerària a l'alcalde de Zarra 

Ascó i Zarra entre les vuit candidatures admeses en el procés de selecció del cementeri 

"Tanquem Cofrents" fa una crida a la mobilització per impedir la instal·lació del cementeri a Zarra 

L'Ajuntament de Zarra, a la Vall de Cofrents, també vol acollir el cementeri nuclear 

Centenars de persones es manifesten a Barcelona contra el cementiri nuclear 

Mas i Montilla van acceptar la candidatura d'Ascó malgat que ara s'hi oposen

La CUP rebutja la insta·lació d'un cementiri de residus nuclears als Països Catalans 

L'ajuntament d'Ascó aprova presentar la candidatura per acollir el magatzem nuclear 

Un sol crit "Ascó, Catalunya diu que no" 

Mobilitzacions contra la instal·lació del cementiri nuclear a Ascó 

 

Antecedents:

Denuncien l'"ocultació i manipulació" de l'accident d'Ascó 

El CANC critica la predisposició de l'Alcalde d'Ascó al cementiri nuclear 

Els municipis d'Ascó i Vandellòs s'han ofert per acollir el Magatzem Transitori Centralitzat 

Ascó I no pot connectar-se a la xarxa i a Vandellòs II s'han trobat més partícules radioactives 

Nous accidents a les centrals nuclears d'Ascó i Vandellòs 

Concentració a les portes de la central nuclear d'Ascó per exigir-ne el seu tancament 

Continuen trobant noves particules nuclears de la fuita d'Ascó I 

El CANC: "És una burla a la ciutadania" atorgar un càrrec al director cessat d'Ascó, Rafael Gasca 

La fiscalia de Tarragona obre diligències per la fuita d'Ascó mentre Montilla intenta tancar l'afer 

La central d’Ascó continua amenaçant les poblacions properes 

Es detecta una greu fuita radioactiva a la central nuclear d'Ascó I  
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid