Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Solidaritat amb el poble tunisià i algerià en lluita

Diverses associacions han convocat protestes per la violenta repressió que practiquen els estats tunisià i algerià contra les legítimes protestes en demanda de millores socials i llibertats; repressió que ha causat en els darrers dies més de mig centenar de morts a Tunísia i prop d'una desena a Algèria.

La concentració tindrà lloc aquest dijous a les set del vespre a la plaça Sant Jaume de Barcelona en suport amb la joventut i la resistència civil de Tunísia i Algèria.

13/01/2011 03:43 Internacional

 

Les entitats convocants fan seves les reivindicacions del poble nord-africà pel dret al treball i a guanyar-se la vida dignament; per una justa redistribució de les riqueses; contra la corrupció i el nepotisme. Al seu torn, denuncien l'actitud dels poders que responen a les demandes de les seves ciutadanies amb bales, detencions, intimidació i repressió, la greu repressió de l'estat tunisià i algerià envers els periodistes i envers qualsevol mitjà independent i els greus crims comesos per les forces militars i policials.

A més, demanen l'alliberament immediat i la fi de les persecucions contra els manifestants, reclamen que els responsables de la repressió i de la violència contra la població civil siguin jutjats així mateix, exigeixen al govern català, a l'estat espanyol i a la Unió Europea una condemna unànime i efectiva d'aquesta repressió i demanen que es revisin les relacions econòmiques, polítiques i diplomàtiques amb aquests règims autoritaris, fent efectiu l'article 2 de respecte dels drets humans i llibertats a què es comprometeren en el marc dels Acords Associació UE-Tunísia i UE-Algèria.

Desenes de morts en la lluita contra la pobresa i l'autoritarisme dels governs

Els ciutadans del Magreb protesten contra l'elevat atur, la manca d'inversió per part dels governs de la zona i la inflació, que ha doblat els preus de molts aliments bàsics. A Algèria el govern ha decidit retallar els impostos a alguns dels productes de menjar bàsics per fer baixar els preus i frenar les protestes dels ciutadans. Els productes bàsics s'havien doblat de preu en els últims mesos. A Tunísia, on la revolta va començar després de la mort d'un jove de 26 anys que es va immolar per protestar contra la precarietat laboral, les revoltes s'han seguit d'una vaga convocada pel col·legi d'Advocats. El jove de 26 anys Mohamed Buzazizi va morir a la capital de Tunísia després d'haver-se immolat per culpa de la policia, que li havia confiscat el carro de fruites amb el qual es guanyava la vida. Buzazizi era llicenciat en informàtica però no havia aconseguit mai treballar de la seva professió per culpa de la manca de llocs de treball.

El balanç de víctimes de l'onada de protestes es compta per desenes al Magreb, segons la Federació internacional de drets humans (FIDH). En els darrers dies, les protestes que inicialment eren contra l'atur i la falta de perspectives, s'han convertit en una revolta contra el règim de Ben Ali i la falta de llibertats democràtiques.

Els disturbis van començar el 17 de desembre després de la mort d'un venedor que es va calar foc per resistir-se a una detenció per part de la policia. Des d'aleshores s'han succeït les protestes per la situació d'atur, corrupció i augment dels preus dels productes bàsics.

La classe política i militar autoritària  de Tunísia no dubta a aixafar les protestes amb la repressió més salvatge, que s'està cobrant desenes de vides de gent que lluita pel canvi democràtic i la fi de la pobresa. 

Tancament d'escoles

El govern tunisià va ordenar dilluns el tancament indefinit de totes les escoles i universitats en resposta a l'onada de disturbis que està vivint el país. Segons informa l'agència estatal de notícies TAP, el ministre d'Educació ha dit que "després de la violència en universitats i instituts i a l'espera d'una investigació que aclareixi qui ha estat responsable d'incitar als estudiants, hem decidit suspendre totes les classes als centres educatius a partir d'aquest dimarts i fins a nou avís". 

 

{youtube}sOT9RmzisEQ{/youtube}

{youtube}Ud7aAdviWaY{/youtube} 

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid