x Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Si continues navegant, es considera que n'acceptes l'ús. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
El veïnat d'Alella estrena el vot electrònic a les consultes sobre la Independència

El Vendrell i Caldes de Montbui són dos més dels 80 municipis que participaran en les consultes que faran proves pilot amb aquest nou sistema.
Però només, els veïns d'Alella que vulguin votar hauran d'anar identificats i se'ls lliurarà un sobre amb una clau per emetre el vot als ordinadors.

28/02/2010 00:24 Política
En aquesta població del Maresme podran votar 7.771 persones, segons la Coordinadora Nacional per la consulta sobre la independència. Totes hauran d'anar personalment al col·legi electoral, però només podran votar electrònicament.

Com en la resta de poblacions, hauran d'identificar-se amb un document vàlid on consti Alella com a municipi de residència. Si no és així, hauran de portar el padró per verificar que viuen al municipi. Un cop identificats podran recollir un sobre tancat amb un codi PIN en la seva mesa electoral. Aquesta clau és personal i intransferible, i permet exercir el dret de vot a través dels ordinadors. Les màquines estaran instal·lades a Can Lleonart, que s'ha habilitat com a centre de votació.
 
Un altre aspecte innovador del vot electrònic és a l'hora de comptar els resultats. Aquest sistema automatitza el recompte, i els resultats se sabran gairebé a l'instant. Segons els organitzadors, el vot electrònic facilita el recompte de vots, evita errors i permet reduir els costos econòmics i mediambientals que representa la impressió de les paperetes.

Aquesta prova pilot s'impulsa conjuntament des de Decidim.cat, l'Ajuntament d'Alella i la plataforma organitzadora de la consulta al municipi Alella Decideix. Els resultats serviran per a futures consultes.
 
Al Vendrell i Caldes de Montbui el sistema serà diferent. S'aprofitarà el DNI electrònic o un certificat digital. Per això els organitzadors no preveuen recollir un alt nombre de vots a partir d'aquest sistema, però sí començar-lo a implantar amb l'objectiu que pugui ser més generalitzat en l'onada de consultes del 25 d'abril.

Al web de la Coordinadora un dels portaveus i responsable del programa informàtic, David Vinyals, explica que l'objectiu és arribar al "vot des de casa", però ha remarcat que perquè el sistema sigui vàlid ha de permetre que hi hagi "una autoritat que validi els votants" i que aquests estan empadronats al municipi. Per això, ha fet una crida als ajuntaments perquè hi col·laborin, facilitant una llista de "codis únics" de les persones que puguin votar, tot deixant clar que "no es tracta del cens ni el padró" i és una possibilitat "perfectament legal".

Una altra opció és instal·lar un programa a l'Ajuntament que permeti saber si el votant és vàlid, que facilitaria la mateixa coordinadora. Per poder votar des de casa, el votant haurà de tenir un lector de targetes a través del qual es pugui llegir el seu DNI electrònic.

28F: Seguiment minut a minut
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
Introdueix les teves dades si vols rebre el butlletí
Vull donar-me de baixa
(cc) 2006 - 2017 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid