Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
El SEPC denuncia la detenció i el preu del transport públic

Aquest matí el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ha realitzat una roda de premsa per denunciar els excessos a les tarifes del transport públic d'enguany i explicar els successos esdevinguts dilluns a la tarda a la Universitat Autònoma de Barcelona que van desembocar en la detenció del company Eudald, militant del nostre sindicat. Durant la roda de premsa han intervingut Aida Morales, Lluís Parcerisa i David Carmona.

 

Aida Morales com a portaveu del nucli del SEPC a la UAB ha exposat que el passat dilluns a la tarda uns estudiants realitzaven agitació a la parada dels Ferrocarrils de la Generalitat contra la pujada tarifaria del transport pública quan van ésser assetjats per personal de seguretat privada mitjançant gossos d'atac. Al cap d'uns instants es van personar una parella de policies de paisà del Cos de Mossos d'Esquadra amb intencions d'efectuar una detenció. En aquell moment l'Eudald que estava presenciant l'escena amb altres companys va intervenir pretenent dialogar amb els agents dels Mossos d'Esquadra. Aquests però, van optar per escometre contra ell, reduir-lo a terra, lligar-lo de mans i emportar-se'l detingut cap a la comissaria de Cerdanyola del Vallès, lloc on va romandre fins ben entrada la nit. Morales ha volgut destacar que feia dècades que cap estudiant era detingut dins del recinte de la UAB, ha denunciat el caràcter polític de la detenció atès que ambdós policies són ja coneguts per la seva presència constant a l'Autònoma i pel fet que l'Eudald és una persona destacada del moviment estudiantil.
 
Morales ha exposat que el SEPC fa seves les reivindicacions dels activistes de dilluns, ja que considera que les tarifes imposades per l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) no són assumibles per la majoria d'estudiants del nostre país. Ho ha volgut exemplificar assegurant que enguany l'IPC ha pujat un 0,8%, però les tarifes de transport ho han fet un 2%; cosa que en l'actual context de crisi i amb un increment del 50% de l'atur juvenil, fa que molts estudiants arribin a situacions econòmiques insostenibles.
 
Per la seva banda Lluís Parcerisa, representat d'Alerta Solidària, ha informat que els càrrecs que el jutge ha imposat són de desobediència i atemptat a l'autoritat, cosa que creu que no s'adiu en cap cas als fets. Alhora ha explicat que la intervenció dels Mossos d'Esquadra al recinte universitari ha d'estar motivada per ordre judicial, requeriment de la rectora o un delicte greu, casos que en cap cas s'havien donat dilluns a la tarda. A més a més ha afegit que Alerta Solidària considera que la detenció va ser desproporcionada per la contundència que van imprimir els agents contra l'Eudald. Parcerisa ha mostrat la seva preocupació per la presència constant de policies de paisà als recintes universitaris sense causa justificant, ja que estima que es dediquen a realitzar tasques de seguiment i control amb la finalitat d'elaborar informes sobre els estudiants que es mobilitzen.
 
David Carmona, portaveu nacional del SEPC, ha comentat que el SEPC ha provat de posar-se en contacte amb el rectorat de la UAB per demanar una explicació dels fets, però no han rebut cap resposta per part de les autoritats universitàries. Així Carmona ha reclamat que de cara al proper Consell de Govern el rectorat redacti una carta que contingui una explicació sobre els greus successos de dilluns, demani disculpes per no haver posat mesures per evitar la presència dels agents de paisà i mostri un recolzament cap a l'estudiant de cara al judici que es preveu que tingui.
 
Carmona ha aprofitat també per comunicar les pretensions del SEPC d'engegar una campanya sobre transport públic on denunciaren les abusives tarifes dels bitllets i la precarietat i insuficiència de la xarxa de transport públic. En aquest sentit ha instat a l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) ha repensar la seva política tarifaria i emprendre vies de diàleg mitjançant taules de mobilitat amb diferents agents socials de cara a establir uns preus assequibles per totes les butxaques, especialment per aquells col·lectius més afectats en el context de crisi actual com els estudiants. Finalment ha llençat una crida a la comunitat estudiantil a colar-se al transport públic de cara a pressionar a l'ATM.

03/02/2010 19:26 Educació
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid