Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
El CIC es posiciona tímidament per escoltar les demandes universitàries contra Bolonya

El Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), ens format pels rectorats i el departament d'univeristats de la Generalitat principatina, ha acordat avui acceptar la possibilitat de celebrar consultes sobre la implementació del Procés de Bolonya, tot assumint, encara que caldrà concretar-ne els continguts, part de les demandes del moviment estudiantil que des de setmanes enrere es mobilitzen contra aquesta reforma universitària ocupant de forma pacífica i simbòlica una desena de facultats en diferents universitats catalanes.

Avui també s'ha donat a conèixer un manifest de suport als estudiants per part de professorat universitari alhora que pren força el manifest d'estudiants electes de suport a les mobilitzacions estudiantils.

Mentrestant, però, segueixen el seu procés els expedients sancionadors a la UAB, judicis a estudiants a Barcelona i Valències i crítiques des dels rectorats valencians contra els estudiants mobilitzats.

 

03/12/2008 22:20 Educació

Segons informa Vilaweb, l'acord recull de manera ambigua una de les principals reivindicacions de l'alumnat: la possibilitat de convocar durant aquest curs una consulta sobre el pla de Bolonya. Blanca Palmada, comissionada d'Universitats i Recerca, ha precisat que, si bé l'acord deixa la porta oberta a poder convocar aquesta mena de consultes, no es preguntarà pas si el pla Bolonya ha d'implantar-se o no. En aquest sentit, ha posat com a exemple que una de les preguntes podria ser si es dóna suport a decretar una moratòria al pla Bolonya.

L'acord també estableix la possibilitat d'obrir un procés de diàleg i debat públic sobre qüestions que preocupen la comunitat universitària (pla de Bolonya, política de beques, compatibilitat dels estudis amb la vida laboral...).

S'espera que les diferents assemblees i organitzacions d'estudiants discuteixin sobre els continguts i viabilitat d'aquesta proposta al llarg dels propers dies.

Tot i aquesta proposta, cal dir que a dia d'avui, el moviment estudiantil segueix fent front a tot tipus de traves. Detencions i judicis a estudiants de València i Barcelona, al·legacions a les dures sancions que la UAB proposa contra 28 estudiants expedientats o crítiques des de diferents instàncies, com el comunicat elaborat pels rectors de les diferents universitats públiques valencianes. Alerta Solidària, o diferents webs estudiantils segueixen l'evolució d'aquests casos.

En qualsevol cas, avui també s'ha conegut el manifest promogut per professors de diferents universitats en suport a les demandes estudiantils, que segueixen concretades en tres propostes. Retirada d'expedients i contra la criminalització, referèndum vinculant a les universitats catalanes sobre si cal aturar la reforma de Bolonya i obertura d'un debat públic i obert per a posar les bases al futur de l'educació a les nostres comarques.

 

Reivindicacions estudiantils:

  • Realització de referèndums vinculants a totes les universitats públiques catalanes per tal de que la comunitat universitària es posicioni respecte al procés d'implementació de l'Espai Europeu d'Educació Superior.
  • Que es comenci un procés de debat ampli, públic i obert on participin amplis agents socials per definir quin és el model d'universitat pública que necessita i vol la societat catalana, així com els recursos econòmics dels que es disposarà per garantir una universitat de qualitat.
  • Retirada dels expedients i dels processos judicials contra els 31 companyes i companys de la UAB i l'absolució del jove detingut després de la manifestació del 20N.

 

Manifestos de suport

Manifest de suport a les mobilitzacions estudiantils per una universitat pública i de qualitat

Escrit de solidaritat amb les protestes estudiantils contra Bolònia. Una altra Universitat és possible - Manifest de suport al moviment estudiantil des del professorat universitariInformacions de les ocupacions:

Tancades contra Bolonya - Recull d'informació de les diferents tancades

Ocupació de la UAB. 17 novembre - Col·lectiu Apoptosis Contrainfo

Manifestació i ocupació del rectorat de la UB - Col·lectiu Apoptosis Contrainfo

Tancada a la Central - Bloc dels estudiants tancats a la UB 

Els estudiants de la UB mantenen la tancada - Entrevista a VilawebTV a els estudiants tancats a la UB

Contra Bolonya ocupem les aules - Informació de les ocupacions a la UAB

Ocupació a la Facultat de Lletres de la UAB - Reportatge Fotogràfic de David Datzira

Especial Bolonya - Informació des de la UAB

 

Per saber-ne més:
 
“Si tenen clar que som una minoria, per què es neguen a fer un referèndum?” - Entrevista a Arnau Mallol, portaveu del SEPC. L'Accent num 143
 
S'accentua el pols estudiantil contra Bolonya - Reportatge especial, L'Accent num 143
 
Les institucions universitàries passen a la ofensiva contra els estudiants crítics amb Bolonya - Llibertat.cat
 
 
 
Les autoritats universitàries es neguen a fer cas a les exigències estudiantils - SEPC
 
S'amplien les tancades universitàries i comencen les crítiques des dels rectorats - Llibertat.cat
 

El rectorat de la UB continua ocupat de manera indefinida - Llibertat.cat

Uns 30.000 estudiants es manifesten contra Bolonya en diferents poblacions catalanes. Llibertat.cat

Milers d’estudiants clamen contra el Procés de Bolonya - SEPC

Tres mil persones ocupen pacíficament el rectorat i els estudiants forcen una reunió amb la comissionada Blanca Palmada - El Punt

 
Com creus que s'ha d'enfocar la lluita estudiantil respecte la privatització de l'educació?- Enquesta de Llibertat.cat

La Universitat de Girona es posiciona per congelar el Procés de Bolonya - Llibertat.cat

El SEPC convoca mobilitzacions pel proper 20 de novembre - Llibertat.cat 

Als Països Catalans decidim universitat pública. Aturem Bolonya! - SEPC

La Universitat de Lleida es posiciona contra l’aplicació de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior - Llibertat.cat

Atenes acull el tercer fòrum europeu d'estudiants - Llibertat.cat

La repressió política a la UAB - Especial sobre els conflictes a la UAB

"L´ensenyament públic català en peu de guerra" a l'ACCENT- Llibertat.cat

 

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid