El CIC es posiciona tímidament per escoltar les demandes universitàries contra Bolonya

El Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), ens format pels rectorats i el departament d'univeristats de la Generalitat principatina, ha acordat avui acceptar la possibilitat de celebrar consultes sobre la implementació del Procés de Bolonya, tot assumint, encara que caldrà concretar-ne els continguts, part de les demandes del moviment estudiantil que des de setmanes enrere es mobilitzen contra aquesta reforma universitària ocupant de forma pacífica i simbòlica una desena de facultats en diferents universitats catalanes.

Avui també s'ha donat a conèixer un manifest de suport als estudiants per part de professorat universitari alhora que pren força el manifest d'estudiants electes de suport a les mobilitzacions estudiantils.

Mentrestant, però, segueixen el seu procés els expedients sancionadors a la UAB, judicis a estudiants a Barcelona i Valències i crítiques des dels rectorats valencians contra els estudiants mobilitzats.

 

03/12/2008 22:20 Educació

Segons informa Vilaweb, l'acord recull de manera ambigua una de les principals reivindicacions de l'alumnat: la possibilitat de convocar durant aquest curs una consulta sobre el pla de Bolonya. Blanca Palmada, comissionada d'Universitats i Recerca, ha precisat que, si bé l'acord deixa la porta oberta a poder convocar aquesta mena de consultes, no es preguntarà pas si el pla Bolonya ha d'implantar-se o no. En aquest sentit, ha posat com a exemple que una de les preguntes podria ser si es dóna suport a decretar una moratòria al pla Bolonya.

L'acord també estableix la possibilitat d'obrir un procés de diàleg i debat públic sobre qüestions que preocupen la comunitat universitària (pla de Bolonya, política de beques, compatibilitat dels estudis amb la vida laboral...).

S'espera que les diferents assemblees i organitzacions d'estudiants discuteixin sobre els continguts i viabilitat d'aquesta proposta al llarg dels propers dies.

Tot i aquesta proposta, cal dir que a dia d'avui, el moviment estudiantil segueix fent front a tot tipus de traves. Detencions i judicis a estudiants de València i Barcelona, al·legacions a les dures sancions que la UAB proposa contra 28 estudiants expedientats o crítiques des de diferents instàncies, com el comunicat elaborat pels rectors de les diferents universitats públiques valencianes. Alerta Solidària, o diferents webs estudiantils segueixen l'evolució d'aquests casos.

En qualsevol cas, avui també s'ha conegut el manifest promogut per professors de diferents universitats en suport a les demandes estudiantils, que segueixen concretades en tres propostes. Retirada d'expedients i contra la criminalització, referèndum vinculant a les universitats catalanes sobre si cal aturar la reforma de Bolonya i obertura d'un debat públic i obert per a posar les bases al futur de l'educació a les nostres comarques.

 

Reivindicacions estudiantils:

  • Realització de referèndums vinculants a totes les universitats públiques catalanes per tal de que la comunitat universitària es posicioni respecte al procés d'implementació de l'Espai Europeu d'Educació Superior.
  • Que es comenci un procés de debat ampli, públic i obert on participin amplis agents socials per definir quin és el model d'universitat pública que necessita i vol la societat catalana, així com els recursos econòmics dels que es disposarà per garantir una universitat de qualitat.
  • Retirada dels expedients i dels processos judicials contra els 31 companyes i companys de la UAB i l'absolució del jove detingut després de la manifestació del 20N.

 

Manifestos de suport

Manifest de suport a les mobilitzacions estudiantils per una universitat pública i de qualitat

Escrit de solidaritat amb les protestes estudiantils contra Bolònia. Una altra Universitat és possible - Manifest de suport al moviment estudiantil des del professorat universitari



Informacions de les ocupacions:

Tancades contra Bolonya - Recull d'informació de les diferents tancades

Ocupació de la UAB. 17 novembre - Col·lectiu Apoptosis Contrainfo

Manifestació i ocupació del rectorat de la UB - Col·lectiu Apoptosis Contrainfo

Tancada a la Central - Bloc dels estudiants tancats a la UB 

Els estudiants de la UB mantenen la tancada - Entrevista a VilawebTV a els estudiants tancats a la UB

Contra Bolonya ocupem les aules - Informació de les ocupacions a la UAB

Ocupació a la Facultat de Lletres de la UAB - Reportatge Fotogràfic de David Datzira

Especial Bolonya - Informació des de la UAB

 

Per saber-ne més:
 
“Si tenen clar que som una minoria, per què es neguen a fer un referèndum?” - Entrevista a Arnau Mallol, portaveu del SEPC. L'Accent num 143
 
S'accentua el pols estudiantil contra Bolonya - Reportatge especial, L'Accent num 143
 
Les institucions universitàries passen a la ofensiva contra els estudiants crítics amb Bolonya - Llibertat.cat
 
 
 
Les autoritats universitàries es neguen a fer cas a les exigències estudiantils - SEPC
 
S'amplien les tancades universitàries i comencen les crítiques des dels rectorats - Llibertat.cat
 

El rectorat de la UB continua ocupat de manera indefinida - Llibertat.cat

Uns 30.000 estudiants es manifesten contra Bolonya en diferents poblacions catalanes. Llibertat.cat

Milers d’estudiants clamen contra el Procés de Bolonya - SEPC

Tres mil persones ocupen pacíficament el rectorat i els estudiants forcen una reunió amb la comissionada Blanca Palmada - El Punt

 
Com creus que s'ha d'enfocar la lluita estudiantil respecte la privatització de l'educació?- Enquesta de Llibertat.cat

La Universitat de Girona es posiciona per congelar el Procés de Bolonya - Llibertat.cat

El SEPC convoca mobilitzacions pel proper 20 de novembre - Llibertat.cat 

Als Països Catalans decidim universitat pública. Aturem Bolonya! - SEPC

La Universitat de Lleida es posiciona contra l’aplicació de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior - Llibertat.cat

Atenes acull el tercer fòrum europeu d'estudiants - Llibertat.cat

La repressió política a la UAB - Especial sobre els conflictes a la UAB

"L´ensenyament públic català en peu de guerra" a l'ACCENT- Llibertat.cat