Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Cloenda del centenari de la senyera estelada al Museu d'Història de Catalunya a Barcelona

 A les 19:30 al Museu d'Història de Catalunya es clouran les celebracions que ha portat a terme la Comissió 100 anys d'Estelada durant tot aquest any en motiu del centenari de la senyera de la llibertat. Està prevista l’assistència de més d’un centenar de representants del món municipal que van donar suport a la iniciativa de penjar la bandera estelada al balcó dels seus respectius ajuntaments el passat Onze de setembre. Van ser 139 les poblacions catalanes, entre elles 9 capitals de comarca, les que van lluir l’estelada al balcó consistorial.

02/12/2008 13:57 Política

També està confirmada l’assistència per a l’ocasió de veterans lluitadorsindependentistes. Militants de 94 anys d’edat que havien estat membres de la UnióCatalanista (1891-1936), d’Estat Català (1922), Nosaltres Sols (1931-1934), del PartitNacionalista Català (1932-1936) i el Front Nacional de Catalunya (1940-1990),membres del moviment escolta; del Partit Socialista d’Alliberament Nacional (1968 finsa l’actualitat); Psan-provisional; Independentistes dels Països Catalans; Moviment de defensa de la Terra; Comitès de Solidaritat amb els patriotes catalans;independentistes represaliats en l’operació Garzón de 1992; de Catalunya Lliure id’Esquerra Republicana de Catalunya.

La representació comptarà amb la presència d’exiliats com el fill de Pere Seras, un dels màxims exponents del nacionalisme català a l'Argentina. Seras, col·laborador delsetmanari Nación Catalana i de les revistes Ressorgiment i Galeuzca, va ser presidenti fundador del Comitè Llibertat.

 El 1928 va responsabilitzar-se de l'entrada clandestina de l’Uruguai a l'Argentina tant de Francesc Macià com de Ventura Gassol.Està prevista l’assistència de la filla del militant més jove dels integrants delsescamots d’Estat Català que amb Francesc Macià al capdavant van intentar alliberar Catalunya el 1926 des de la vila de Prats de Molló, a la Catalunya Nord.Així com dels pilars del Front Nacional de Catalunya que durant els temps delfinal de la guerra 1936 a 1939, fins a passada la segona guerra mundial lluitaren contra el feixisme espanyol, salvant a milers de soldats aliats, jueus, polonesos is’enfrontaren amb el feixisme espanyol.

Molts d’ells per aquests motius foren reconeguts per els exèrcits aliats i per el govern francès acabada la segonaguerra mundial per la seva decidida lluita contra el nazisme.Els integrants de la tancada i històrica Llibreria Plubia–Ballester també rebran un reconeixement, així com tants d’altres independentistes veterans que han estat tota la seva vida treballant per la llibertat del país. Per alguns d’ellsmalhauradament aquest reconeixement arriba massa tard, causa pel qual seranrepresentats per les seves parelles o fills.

L’acte dividit en tres parts, repassarà totes les activitats portades a terme per la Comissió, informant del darrer acord de l’Ajuntament de Barcelona perquè la ciutatdediqui un carrer al creador de la l’ensenya independentista catalana. Exemple que enbreu seguiran altres poblacions tal com van aprovar els consistoris de Vic i d’altres
poblacions.

A cada representant d’Ajuntament que va penjar l’estelada al balcó per commemorar el centenari de la bandera independentista i als patriotes veterans que s’han mantingutferms amb el seu ideal se’ls hi farà entrega una insígnia commemorativa dels 100 anysde l’estelada. 

Objectius assolits per la Comissió:

1 Creació d’un portal d’internet estelada.cat que des del 1r dia va començar fins avui mateix ha rebut més de 35.000 visites, i ha obtingut 105.000 pàgines vistes. Enaquests moments hi ha 192 webs que ens han fet un enllaç cap al nostre portal.

2 Durant aquest any s’ha portat les 500 estelades fetes per a l’ocasió amb la Plataforma Pro-Seleccions Catalanes als cims més importants dels Països Catalans idel Món, des de l’Everest fins als més importants d’Àsia, Austràlia, Estats Units,Canadà, Centre i Nord-America, i diferents estats d’Europa entre ells Irlanda o Suïssa. Totes aquests cims són visibles des d’un planell del googlemaps marcant així els límits del nostre país a través del nostre portal d’internet.

3 S’han editat tres exposicions sobre la bandera independentista i la seva història que van començar a exposar-se a Perpinyà, que van seguir el seu recorregut percomarques del Principat de Catalunya i que aquest desembre comencen a anar cap alPaís Valencià. L’any que ve està previst que s’exposin a les Illes.

 4 S’ha reivindicat amb èxit la figura del creador de la bandera independentista, Vicenç Albert Ballester, fent que fos admesa la seva entrada a la Gran Enciclopèdia Catalana.

5 Hem seguit les gestions pel seu reconeixement a la ciutat de Barcelona, que havia començat l’historiador Joan Crexell Playà i teòricament ja acceptada pels membres dela ponència del nomenclàtor de la ciutat el 1985.Finalment es va aconseguir que la darrera Ponència del Nomenclàtor de Barcelona aprovés que un emplaçament públic de la ciutat dugui el nom del polític i periodistaVicenç Albert Ballester. D’aquesta manera s’ha oficilitzat definitivament la propostaacordada per laleshores alcalde Pasqual Maragall i el director de lArxiu Municipal Jaume Sobrequés, a instància de de l’historiador Joan Crexell i l’editor Enric Borràs.

6 Hem fet possible la reedició i diferents presentacions del llibre ‘Origen de la bandera independentista’, fent una renovada edició, corregida i augmentada amb novesfotografies i un nou pròleg de l’historiador de la Universitat Rovira i Virgili de Reus,Pere Anguera i editada per Dalmau Editor.

7 Hem participat a la Trobada Mundial de Casals Catalans celebrada al Palau deCongressos de Tarragona, lesdeveniment, organitzat per la direcció general d’AfersExteriors de la Generalitat de Catalunya, va comptar amb la presència duns tres-cents participants de tots els casals, que representen a la comunitat catalana a l’exterior,glossant sobre la indissoluble relació històrica que lliga l’origen de l’estelada amb ladiàspora catalana.


8 Hem fet possible que gràcies a la feina engegada per la Comissió Onze de Setembre del Penedès, un 15 de juliol de 2008, s’aprovés per Ple de l’Ajuntament de Vilafrancadel Penedès que el 10 i 11 de setembre oneges l’estelada al balcó de la Casa de laVila amb motiu del centenari de lemblema. Aquest fet va portar a estendre la reivindicació fins a 139 poblacions més de Catalunya, incloent-hi nou capitals deComarca, representant les poblacions on s’ha aprovat un total de 600.000 habitants.

9 Hem intervingut ens els actes de la Diada nacional al Fossar de les Moreres de les Moreres i hem participat en la manifestació unitària a Barcelona sota el lema ‘som unanació, volem Estat propi’.

 10 Hem co-organitzat l’homenatge a Lluís Maria Xirinacs al Palau de la Música ambmés de 1.600 assistents.
11 S’ha fet xerrades arreu del territori, animant a que cada població qui volgués fes la seva aportació a publicacions municipals i comarcals, blocs i webs. Tenint un notableseguiment arreu on es feien les sessions.

12 Per deixar testimoni gràfic de la celebració històrica, tenim previst tenir editat per Sant Jordi un llibre amb tot el recull fotogràfic d’aparicions històriques de l’estelada desde 1908 incloent-hi els 139 ajuntaments que la van penjar el passat Onze de setembre

Per saber-ne més:

Acte de cloenda del Centenari de l'Estelada al Museu d'Història de Catalunya. Llibertat.cat

La CUP s'adhereix a la celebració dels "100 anys d'estelada". Llibertat.cat

S’inicia la Campanya del Centenari de la bandera estelada. Llibertat.cat  

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid