Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Crònica de les mobilitzacions universitàries del 20-N i seguiment de les tancades

Milers d'estudiants s'han manifestat aquest dijous 20 de novembre en una desena de poblacions catalanes en contra del Procés de Bolonya, en resposta a la crida feta des del Fòrum Europeu d'Estudiants. Segons informa el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), més de 10.000 estudiants  s'han manifestat a Barcelona i València, uns 500 estudiants s'han mobilitzat a Tarragona, Castelló de la Plana, Alacant, Girona i Lleida,  i uns 200 estudiants ho han fet a poblacions com ara Vic, Olot, Benissa i Manresa.

Les mobilitzacions continuen amb diferents tancades universitàries que s'estenen arreu dels Països Catalans durant aquestes setmanes.

  

20/11/2008 17:38 Educació

Cròniques de les diferents manifestacions i concentracions a les poblacions catalanes

 

Alacant (Alacantí)

Jimenez Raneda, rector de la Universitat d'Alacant, dirigint-se als manifestantsEls estudiants de la Universitat d'Alacant (UA) s'han manifestat avui per dins del recinte universitari convocats per l'Assemblea d'Estudiants així com pel SEPC. Des de dilluns, es duia a terme ja una acampada en contra del Procés de Bolonya farcida de xerrades i debats.

Segons les fonts, entre 500 i 800 persones s'han concentrat a la mà de la UA,  i vist el seguiment de la convocatòria, han decidit manifestar-se aleshores per dins del recinte universitari. La marxa ha transcorregut per diferents facultats i instal·lacions universitàries fins accedir al rectorat i aconseguir mantenir una xerrada amb el rector. Els i les estudiants, demanen la celebració d'un debat entre els membres de la comunitat universitària, cosa a la qual s'ha compromès el rector, Ignacio Jimenez Raneda. Al llarg de la propera setmana es fixaran les condicions d'aquest debat.

L'Assemblea d'Estudiants reclama també la celebració d'un referèndum sobre el futur del procés en aquesta universitat.

Tot i algunes friccions a l'accedir al rectorat amb membres de la seguretat privada del centre, no hi ha hagut incidents remarcables.

 

Barcelona (Barcelonès)

Manifestació omplint el carrer Pelai abans de les càrregues policials. BarcelonaA Barcelona, més de 10.000 estudiants (4.000 segons la Guàrdia Urbana) s'han manifestat pel centre de la ciutat, i a l'alçada de la rambla s'han trobat amb un fort desplegament policial que ha impedit el pas a la manifestació.
 
Al llarg del matí, i en diferents facultats de tota l'àrea metropolitana de Barcelona, els piquets informatius han animat als companys i companyes a secundar la vaga i sumar-se a les manifestacions. Els Mossos d'Esquadra han intervingut a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) per tal de retirar alguns cadenats de les portes d'accessos.
 
La manifestació, convocada per la Coordinadora d'Assamblees d'Estudiants (CAE) i el SEPC, i prevista per les 12 del migdia, anava encapçalada per una pancarta sota el lema "Ahir Llicenciat, avui Graduat, demà Precarietat. Aturem Bolonya" i s'ha iniciat sense incidents des de la Plaça Universitat.
 
Durant la manifestació s'han sentit consignes contra la mercantilització de la Universitat, com "ni bancs ni caixes a la universitat"; contra la imposició de Bolonya o a favor de la universitat pública i de qualitat. Els manifestants han volgut expressar el rebuig a tota una sèrie de mesures que obriràn l'aixeta a l'entrada de capital privat a les universitats, mesures que han estat aplicades fent cas omís a la opinió del conjunt del estudiantat, i la comunitat universitària.
 
Al provar de torçar per les Rambles a l'alçada de la Plaça de Catalunya, els antiavalots dels Mossos d'Esquadra han practicat diverses càrregues, que han acabat amb 26 persones ferides de diversa consideració, entre elles un periodista que ha hagut d'ingressar a l'hospital per un cop de porra a la cara. Posteriorment, la manifestació ha transcorregut amb tranquil·litat, i a finalitzat altra vegada a la Plaça Universitat, on s'ha procedit a ocupar el rectorat de la Universitat de Barcelona (UB). Una vegada més, la prohibició de les administracions a manifestar-se per les Rambles, per on han passat tot tipus de mobilitzacions en anys precedents, ha acabat amb problemes degut a l'actuació violenta dels Mossos d'Esquadra. 
 
Ocupació del Rectorat de la UB. BarcelonaEls i les estudiants han provat aleshores de reunir-se amb el rector que s'ha negat a atendre a portaveus dels manifestants si bé ha optat per no actuar davant de la ocupació de l'edifici històric de la UB.

Finalment, aquesta nit passada, s'ha celebrat una reunió de urgència entre portaveus dels estudiants concentrats, la comissionada d'universitats, Blanc Palmada, el rector en funcions de la UB, Josep Samitier, i el president de torn de l'ACUP, Josep Joan Moreso (UPF).

Damunt de la taula es té la intenció de que es convoqui un referèndum vinculant per aturar el Pla Bolonya, i que s'absolguin els estudiants expedientats de la UAB. Els rectors s'han compromès a "escoltar les demandes" segons informen avui diferents mitjans mentre que portaveus dels estudiants reaccionen de moment amb "escepticisme".

En qualsevol cas, 200 estudiants pel cap baix han passat la nit a la universitat, i es preveu que al llarg dels darrers dies es doni una extensió de les mobilitzacions, ja que noves facultats i campus de la UB i la UAB s'afegiran a les protestes. El rectorat de la UB, un cop ocupat el recinte, ha permès l'estada dels estudiants fins el proper dilluns "sempre que es respectin les normes de convivència, com s'ha fet fins ara". Avui divendres l'activitat d'aquest edifici s'ha desenvolupat amb tota normalitat.

Els i les estudiants afirmen que dilluns celebraran una nova assemblea per decidir les vies d'actuació. Segons apunta Arnau Mallol, portaveu del SEPC, avisa que 'l'any passat ja ens van prometre diàleg i no ens han fet cas. Aquest any no ens prendran el pèl". Mentrestant, es preveuen diferents activitats i assemblees en aquest espai al llarg del cap de setmana.

Cal destacar que hores després de finalitzar la manifestació s'ha detingut a un estudiant,  membre del SEPC, que ha sortit en llibertat amb càrrecs després d'unes hores de detenció.
 
Reportatge Fotogràfic - David Datzira

Càrrega dels Mossos d'Esquadra - Canal 3/24

Forts enfrontaments entre estudiants i Mossos a la manifestació de Barcelona - ACN 

Crònica de Kaosenlared.net - Kaosenlared.net

Especial Bolonya. Tot sobre l'Espai Europeu d'Ensenyament Superior

 

Benissa (Marina Alta)

Uns 250 estudiants s'ha manifestat en contra del Procés de Bolonya en aquesta població de la Marina tot i el mal temps. Al llarg de tota la manifestació, els manifestants han cridat consignes com "Amb Bolonya anem de cul" o "No, no, no a la privatització". La manifestació ha finalitzat a la Plaça de l'Ajuntament on s'ha llegit el manifest de la vaga. L'única incidència de la manifestació es la presa de dades a un militant del SEPC per part d'un policia local, que l'acusava d'apologia al terrorisme per portar una estelada i l'ha amenaçat en denunciar-lo.

 

Castelló de la Plana (la Plana Alta)

Uns 500 estudiants d'ensenyament mitjà i superior s'han manifestat pels carrers de Castelló, sense cap incidència però amb molta tensió. El seguiment de la vaga a la Universitat Jaume I (UJI) ha estat molt important.  


Girona (Gironès)

Manifestació de GironaVaris centenars d'estudiants de secundària, batxillerat i universitaris s'han manifestat pel centre de Girona per protestar contra el Pla de Bolonya convocats pel SEPC. La manifestació ha sortit de Plaça Catalunya i ha transcorregut fins a arribar al Departament d'Educació sense incidents.

Aleix Jiménez, portaveu del SEPC, ha afirmat a diferents mitjans que la reforma universitària suposa una 'privatització encoberta' de la universitat.

Els estudiants reclamen que es tingui en compte els resultats del recent referèndum celebrat entre la comunitat estudiantil on les demandes per tal d'aturar la implantació del Procés de Bolonya foren massives.

Crònica a elsud.org- elsud.org

 

 

Lleida (Segrià)

Manifestació estudiantil. LleidaUns 500 estudiants s'han manifestat avui pels carrers de Lleida. Des de primera hora del matí s'han organitzat piquets informatius als campus d'Agrònoms i Cappont, i en els moments previs a la concentració s'ha fet un passaclasses per la facultat de Lletres animant als estudiants que encara hi havia a unir-se a la convocatòria de les Assemblees de Facultat i del SEPC.

La manifestació ha recorregut des de la plaça Víctor Siurana fins al Campus de Cappont sense incidents, i amb diferents aturades al llarg del recorregut. La convocatòria s'ha tancat amb la lectura d'un manifest amb una petita representació teatral caricaturitzant a aquells culpables de l'aplicació de l'EEES, com ara el rector de la UdL, el president del Consell Social de la mateixa universitat, el Conseller d'Universitats i Empresa, Josep Huguet, i el director del Banc Santander, Emilio Botín.

S'ha recordat també que el procés de Bolonya ja l'any passat va quedar deslegitimat sota una consulta popular on un 94,56% dels vots van demanar explícitament l'aturada d'aquest procés i l'inici d'un procés de debat sobre la universitat pública.

Manresa (Bages)

Uns 200 estudiants s'han concentrat a la Plaça de Crist Rei de Manresa aquest migdia en rebuig al Procés de Bolonya seguint la convocatòria del SEPC.

Olot (la Garrotxa)

Més de 200 estudiants dels instituts olotins s'han manifestat pels carrers de la capital de la Garrotxa sota el lema "Per una educació pública, ni LEC ni Bolonya". L'acte de protesta ha acabat amb la lectura d'un manifest on els estudiants han expresat el seu rebuig a la mercantilització de l'ensenyament.

 

Tarragona (Tarragonès)

Cercavila a la Facultat de Magisteri (URV). TarragonaEls i les estudiants de la universitat de les comarques del Camp s'han manifestat avui a la ciutat de Tarragona. Uns 400 estudiants han participat a la cercavila, convocada pel SEPC.

La cercavila s'ha iniciat a les 12 del migdia a la Facultat de Psicologia, i ha transcorregut per les diferents facultats del Campus Sescelades. Durant el recorregut, s'han enganxat murals en paper a les parets, s'han penjat cartells, i s'han realitzat diferents accions per denunciar la progressiva privatització de la universitat arreu d'Europa. A més, s'anaven aturant les classes, per informar als alumnes que s'estava realitzant aquesta mobilització i s'han cridat diferents consignes contra l'Espai Europeu d'Ensenyament Superior.

Durant la marxa, també s'ha volgut realitzar una acció de solidaritat amb les estudiants expedientades de la Universitat Autònoma de Barcelona i les identificacions, que en les darreres convocatòries, han realitzat els Mossos d'Esquadra a membres del moviment estudiantil. Al final de la marxa, diversos estudiants han llançat pintura contra l'oficina d'una entitat bancària ubicada en una facultat d'aquest Campus, "una acció simbòlica per denunciar que aquesta privatització s'està produint també en les nostres facultats". Al llarg dels darrers temps a la URV s'han dut a terme diferents campanyes en contra de la privatizació de serveis com per exemple els casos de l'aparcament de jurídiques o els serveis de la facultat de lletres.

Crònica a Pobleviu.cat - Pobleviu.cat

Vídeo de la vaga i manifestació a les comarques del Camp - SEPC

 

València (L'Horta)

Manifestació a València10.000 estudiants han pres els carrer de València convocats per les diferents Assemblees de Facultat  i el SEPC, que d'unes setmanes ençà vénen sacsejant el dia a dia de la principal universitat pública del País Valencià amb tot tipus d'activitats, on destaquen les tancades en els diferents campus d'aquesta universitats.

Des del matí, diferents piquets informatius han informat sobre la jornada de vaga i de la manifestació del migdia.

La d'avui, segons totes les fonts, inclosa la policia local, ha estat una de les manifestacions estudiantils més multitudinàries dels darrers temps, a València i com ve sent habitual, ha comptat amb el suport d'estudiants provinents de l'ensenyament secundari que han secundat la protesta.

La manifestació, convocada a les 12 del migdia sota el lema "Aturem Bolonya" s'ha iniciat des de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Manifestació de ValènciaValència (UV) fins al Palau de la Generalitat Valenciana, amb càntics i algunes accions en contra del Procés de Bolonya i en defensa de la universitat pública. La marxa, que ha transcorregut enmig d'una desproporcionada presència policial, ha finalitzat amb la lectura del manifest i una performance sobre la mort de la universitat pública.

Com en la resta de convocatòries, els i les manifestants s'han mostrat contraris a la "mercantilizació i elitització" de l'educació.

Crònica de canal 9 - Canal 9

 

 

 

Vic (Osona)

Manifestació a Vic

Més de 200 persones han participat de la manifestació que ha recorregut el centre de Vic fins arribar a la universitat. Durant tot el recorregut de la manifestació s'han cridat consignes perquè s'aturi el Procés de Bolonya i reclamant que els i les estudiants puguin decidir quin és el model d'ensenyament que volen. A l'arribar a la universitat s'ha llegit el manifest i s'ha instat als estudiants a seguir lluitant. 

 

 

Valoració de les mobilitzacions 

Als Països Catalans Decidim Universitat PúblicaEl SEPC qualifica d'"èxit" aquestes mobilitzacions, i valora que  "amb aquesta jornada de lluita s'ha transmès un missatge directe als responsables de les universitats (rectors, consellers i ministres), perquè aturin el Procés de Bolonya i tinguin clar que els estudiants no permetrem la mercantilització i privatització de la universitat pública catalana."

En aquest sentit, el SEPC exigeix la paralització de la implantació de l'Espai Europeu d'Ensenyament Superior (EEES) a les universitats dels Països Catalans, la realització de referèndums vinculants a totes les universitats del país d'aquesta reforma i l'obertura d'un debat sobre el futur de la universitat pública.

De la mateixa manera, el SEPC censura "les actuacions policials violentes de Barcelona" de les que en demana una "depuració de responsabilitats" alhora que exigeix la retirada dels expedients i denúncies judicials obertes contra els estudiants crítics amb l'EEES, mentre aposta per la resolució pacífica i dialogada dels conflictes al voltant d'aquesta reforma.

 

 

Reivindicacions estudiantils:

  • Realització de referèndums vinculants a totes les universitats públiques catalanes per tal de que la comunitat universitària es posicioni respecte al procés d'implementació de l'Espai Europeu d'Educació Superior.
  • Que es comenci un procés de debat ampli, públic i obert on participin amplis agents socials per definir quin és el model d'universitat pública que necessita i vol la societat catalana, així com els recursos econòmics dels que es disposarà per garantir una universitat de qualitat.
  • Retirada dels expedients i dels processos judicials contra els 31 companyes i companys de la UAB i l'absolució del jove detingut després de la manifestació del 20N.


Manifestos de suport

Manifest de suport a les mobilitzacions estudiantils per una universitat pública i de qualitat

Escrit de solidaritat amb les protestes estudiantils contra Bolònia. Una altra Universitat és possible - Manifest de suport al moviment estudiantil des del professorat universitari


Informacions de les ocupacions:

Tancades contra Bolonya - Recull d'informació de les diferents tancades

Ocupació de la UAB. 17 novembre - Col·lectiu Apoptosis Contrainfo

Manifestació i ocupació del rectorat de la UB - Col·lectiu Apoptosis Contrainfo

Tancada a la Central - Bloc dels estudiants tancats a la UB 

Els estudiants de la UB mantenen la tancada - Entrevista a VilawebTV a els estudiants tancats a la UB

Contra Bolonya ocupem les aules - Informació de les ocupacions a la UAB

Ocupació a la Facultat de Lletres de la UAB - Reportatge Fotogràfic de David Datzira

Especial Bolonya - Informació des de la UAB

 

Per saber-ne més:
 

La UIB s'afegeix a les tancades universitàries, que segueixen bullint d'activitat - Llibertat.cat

Estudiants de la UdG simbolitzen al Claustre la manca de voluntat de diàleg sobre Bolonya - Llibertat.cat

 

Prenen força les protestes contra Bolonya a la Universitat de les Illes Balears - Llibertat.cat

Acord parcial entre l'ocupació de la UAB i l'Equip de Govern - Llibertat.cat
 
El CIC es posiciona tímidament per escoltar les demandes universitàries contra Bolonya- Llibertat.cat
 
Centenars de professors donen suport a les reivindicacions estudiantils - SEPC
 
“Si tenen clar que som una minoria, per què es neguen a fer un referèndum?” - Entrevista a Arnau Mallol, portaveu del SEPC. L'Accent num 143
 
S'accentua el pols estudiantil contra Bolonya - Reportatge especial, L'Accent num 143
 
Les institucions universitàries passen a la ofensiva contra els estudiants crítics amb Bolonya - Llibertat.cat
 

Més facultats ocupades a Barcelona i València i noves mostres de suport - Llibertat.cat

 
S'amplien les tancades universitàries i comencen les crítiques des dels rectorats - Llibertat.cat
 

El rectorat de la UB continua ocupat de manera indefinida - Llibertat.cat

Uns 30.000 estudiants es manifesten contra Bolonya en diferents poblacions catalanes. Llibertat.cat

Milers d’estudiants clamen contra el Procés de Bolonya - SEPC

Tres mil persones ocupen pacíficament el rectorat i els estudiants forcen una reunió amb la comissionada Blanca Palmada - El Punt

 
Com creus que s'ha d'enfocar la lluita estudiantil respecte la privatització de l'educació?- Enquesta de Llibertat.cat

La Universitat de Girona es posiciona per congelar el Procés de Bolonya - Llibertat.cat

El SEPC convoca mobilitzacions pel proper 20 de novembre - Llibertat.cat 

Als Països Catalans decidim universitat pública. Aturem Bolonya! - SEPC

La Universitat de Lleida es posiciona contra l’aplicació de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior - Llibertat.cat

Atenes acull el tercer fòrum europeu d'estudiants - Llibertat.cat

La repressió política a la UAB - Especial sobre els conflictes a la UAB

"L´ensenyament públic català en peu de guerra" a l'ACCENT- Llibertat.cat

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid