Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Joan Martí denuncia a la UCE que molts mitjans de comunicació maltracten la llengua

Mònica Terribas creu que no es tracta d’un avergonyiment, sinó d’un menor coneixement de la llengua
El president de la secció filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, Joan Martí, va lamentar ahir, en el marc de la Universitat Catalana d'Estiu, que “la majoria de mitjans de comunicació “sentin el rubor de parlar bé la llengua catalana”, i que “sentin angúnia per tot allò que s’allunya massa de la llengua veïna”. Declaracions recollides a l'AVUI.

19/08/2008 02:50 Comunicació
A parer de Martí, els mitjans prefereixen el recurs més fàcil, que sovint es tradueix en castellanismes o mots incorrectes, abans que utilitzar la llengua amb puresa. Per al representat de l’IEC, aquesta actitud està provocant que “el català s’acosti progressivament a l’alienació amb el castellà”.

Joan Martí va advertit que la desaparició d’una llengua sovint es produeix pel fenomen anomenat linguofàgia, en què una llengua acaba incorporant com a normals solucions que no li són pròpies, alhora que fa desaparèixer les solucions genuïnes.
 
Vergonya o poca formació?
La directora de TV3, Mònica Terribas, va respondre a les acusacions del president de la secció filològica de l’IEC assegurant que “no crec que sigui una qüestió d’avergonyiment, sinó que les noves generacions de professionals tenen un coneixement menor de la llengua i també un menor nivell d’autoexigència en la correcció”.

Joan Martí va advertir que la desaparició d’una llengua sovint es produeix pel fenomen anomenat linguofàgia, en què una llengua acaba incorporant com a normals solucions que no li són pròpies Terribas creu que hi ha factors que juguen en contra d’aquesta correcció absoluta, com ara les connexions en directe o les informacions de corresponsals que no sempre poden ser corregides a temps. Tot i aquestes dificultats, Terribas creu que la solució pot passar per contractar professionals amb un nivell adequat en totes les competències lingüístiques, i TV3 “seguir vetllant perquè el català sigui el màxim de curós possible”.  
 
Per saber-ne més:
 
 
 
 
Rànquings
  1. Parla Adelais de Pedrolo: "...sempre va reivindicar la independència dels Països Catalans, que sempre va escriure en català..."
  2. Qui va fer possible i qui va barrar l’alto el foc d’ETA a Catalunya?
  3. Es commemora el centenari de la creació d'Estat Català: "el primer partit polític independentista a Catalunya"
  4. Es publica "Del FAC a la reunió de Perpinyà", testimoni de la militància de Carles García Solé
  5. Guanyem Girona alerta sobre la situació precària dels serveis per a infants i adolescents
  6. Clam popular al País Valencià per un finançament just
  7. Mobilització multitudinària per la independència a Bilbo
  8. El Col·lectiu "Guilleries" dels Mossos denuncien el "patètic sainet de rendició autonomista"
  9. Aquest proper dissabte 20 de novembre es convoca un acte antirepressiu a Girona
  10. -Digueu-li al Professor Bacteri que s'hi posi...
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2021 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid