Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Rebuig a la presència dels militars espanyols al Saló de l'Ensenyament "Estudia"

 Un conjunt d'entitats, sindicats, col.lectius i ONG’s, han preparat un manifest i han anunciat accions denúncia per la militarització i la presència de l’exèrcit espanyol al Saló de l'Ensenyament "Estudia" a Barcelona, entre el 2 i el 6 d'abril. La militarització de la infància i la joventut està sent cada cop més habitual a nostra societat. Ja durant els dies de Nadal els militars van estar presents també a un estand al Saló de la Infància a Montjuïc, fent ostentació dels seus valors masclistes i autoritaris, “ensenyant a matar els infants”.

31/03/2008 21:11 Cultura

L'any passat per aquestes dates la SEPC va realitzar una acció contra la presència dels Mossos i de l'exèrcit al Saló de l'Ensenyament. La protesta contra la presència de militars es va saldar amb la "identificació" de 15 joves.

Aquest gener es va realitzar una acció de denúncia en aquest Saló que es va portar a terme mitjançant el desplegament d’una pancarta amb el lema “Volem un Saló sense forces de repressió: ni policía, ni exèrcit”,  tot cridant eslògans contra la militarització de la infància: “Cap exèrcit defensa la pau”, “Un Saló sense repressió”. Els activistes van realitzar una ronda al voltant de l’estand d’ “El Ejército con la Juventud”, que va provocar la curiositat dels visitants.

Una acció similar es va realitzar a Alacant el passat febrer: un grup de persones pertanyents al Grup Antimilitarista Tortuga van boicotejar l’estand del Ministeri de Defensa situat al Salón del Empleo y la Educación d’aquesta ciutat.


 Entre les entitats que impulsen aquesta nova mobilització contra la presència de l’exèrcit  espanyol i la militarització del Saló de l’Ensenyament previst per a l’abril es troben la Federació Catalana d'ONG de Pau, Desenvolupament i Solidaritat, Justicia i Pau (Centre Delàs), Escola Cultura de Pau, Ustec, IAC, CGT i la Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau..

 El manifest que han fet públic, al qual s'estan adherint altres entitats, organitzacions i col•lectius, té la intenció de mostrar el rebuig a la presència de l'exèrcit en aquest esdeveniment educatiu i en el món de l'educació en general.

 

 

 

 

DESMILITARITZEM EL SALÓ "ESTUDIA" (Manifest)

Enguany, l'exèrcit ha estat convidat una altra vegada a participar al Saló de l'Ensenyament "Estudia" de Barcelona (2 al 6 d'abril). Entenem que la seva presència en aquest esdeveniment educatiu no és admissible per les següents raons:

* Els valors que transmeten les institucions militars, l'obediència, la disciplina, el patriarcat, l'androcentrisme o el recurs a la violència, contradiuen els valors vertebrals que han de regir l'educació del jovent, l'autonomia, l'esperit crític, la responsabilitat, l'empatia, el diàleg o la solidaritat.

* La proposta que l'exèrcit ofereix als estudiants s'oposa a la LOE, que s'inspira en "l'educació per a la prevenció de conflictes i per a la resolució pacífica d'aquests, així com la noviolència en tots els àmbits de la vida personal, familiar i social", i s'orienta a la consecució de "la formació per a la pau, el respecte dels drets humans, la vida en comú, la cohesió social, la cooperació i solidaritat entre els pobles."

* La presència de l'exèrcit en aquest saló s'emmarca en la cada cop més incisiva participació en els espais educatius. L'exèrcit espanyol pretén potenciar l'eufemística "cultura de la defensa" i "l'esperit militar" entre la joventut per millorar la seva deteriorada imatge pública i pal·liar les actuals dificultats de reclutament.

* La propaganda que el jovent rep del Ministeri de Defensa és enganyosa, desprèn una imatge idíl·lica de la vida militar i edulcora el paper de les forces armades espanyoles en els conflictes bèl·lics. L'exèrcit és presentat gairebé com una ONG d'ajut humanitari, la qual cosa oculta el seu rol de defensa d'interessos més espuris. En cap cas s'informa rigorosament de les  conseqüències que es desprenen d'ingressar en l'exèrcit.

* En un context on la seguretat humana es mesura amb indicadors de sanitat, de seguretat alimentària, d'accés al treball, de respecte als drets humans, de conservació del medi natural o del dret a l'educació, transmetre esquemes militaristes com a solució dels problemes que afecten les nostres societats és contradictori i caduc.

Així, des del convenciment que la missió de les institucions i els agents educatius és el foment de la cultura, la ciència i els valors de la convivència i la diversitat, creiem que exèrcit i educació són conceptes manifestament antagònics. A més, constatem el contrasentit que suposa que un govern de la Generalitat que es vanaglorieja de potenciar la Cultura de la Pau amb instruments com l'Institut Català Internacional per la Pau, l'Oficina de Promoció de la Pau i els Drets Humans, o el Consell Català de Foment de la Pau, convidi, mitjançant el Departament d'Educació, institucions militars al Saló de l'Ensenyament.

Advertim, també, la presència al saló de cossos policials que massa sovint s'extralimiten en les atribucions que li són atorgades democràticament, sigui fent un ús desproporcionat de la força, sigui reprimint col·lectius que s'oposen al sistema polític i econòmic establert.

És per això que manifestem el nostre ferm rebuig a la presència de l'exèrcit al Saló de l'Ensenyament "Estudia" i comminem el Departament d'Educació, en qualitat de coordinador, i la Fira de Barcelona, en qualitat d'organitzadora, a retirar-li la invitació per a les edicions d'enguany i les properes.

Les armes no eduquen, maten!

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid