Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Crítiques a la conferència universitària europea que es celebra a Barcelona

Barcelona acull els propers dies la Conferència de Primavera de l'European University Association, la qual servirà per a discutir sobre l'eficiència de les institucions universitàries. El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ha criticat aquest esdeveniment i mostrat el seu suport a la celebració del Fòrum Social per la Universitat Pública que es desenvolupa simultàniament a la mateixa ciutat.
 
 

27/03/2008 00:39 Política
Aquesta conferència, que reunirà varis centenars de rectors, vicerectors i gerents de diferents universitats europees, es celebra periòdicament en diferents ciutats per tal d'avaluar la situació de l'ensenyament universitari, immers d'uns anys ençà en una gran reforma per a donar lloc al conegut Espai Europeu d'Ensenyament Superior (EEES), considerat per part d'amplis sectors socials com una privatització encoberta de la universitat pública. 
 
El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), principal organització estudiantil a les aules catalanes, ha comunicat el seu rebuig a aquesta conferència ja que servirà per potenciar un procés que "lluny d'enfortir Europa" el que fa és "enfortir el sistema neoliberal al nostre continent i que per tant fa augmentar les desigualtats entre classes". En aquest sentit, des del sindicat d'estudiants es qüestiona que es segueixi defensant que aquesta reforma parteixi de la voluntat de "respondre a les necessitats socials" ja que al seu entendre, existeixen un seguit d'exemples sobre els efectes que està suposant als Països Catalans. L'externalització de serveis, l'augment de les taxes o la subcontractació d'estudiants a través de beques de col·laboració són alguns dels exemples que es plantegen.
 
De la mateixa manera, el SEPC repassa l'evolució de les reformes universitàries dels darrers anys, les aportacions extretes de les anteriors conferències celebrades i critica la vessant social i la defensa que es fa de la participació estudiantil en aquestes. De forma més concreta, el sindicat d'estudiants qüestiona el paper i la representativitat de l'ESIB (The Nationals Unions of Students in Europe), plataforma que s'ha erigit, amb una gairebé nul·la presència a les universitats catalanes així com a la majoria de les universitats europees, com a interlocutora en aquesta reforma.
 
Finalment, l'organització estudiantil mostra el seu suport al Fòrum Social per la Universitat Pública, organitzat des de la Plataforma Mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública (PMDUP), així com a totes aquelles mostres de rebuig davant de la celebració d'aquesta trobada que s'organitzin des de la comunitat universitària.
 
Cal destacar, en aquest sentit, que la Conferència de l'European University Association, acollida per la Universitat de Barcelona (UB) i amb el suport d'organismes universitaris espanyols i catalans com la CRUE i l'ACUP, es troba patrocinada per la Caixa de Catalunya, i no pas per les diferents administracions amb competències en matèria universitària. El moviment estudiantil, entre d'altres, no ha sigut convidat a participar en aquesta trobada.
 
Per saber-ne més:
 

EEES: un model educatiu nou o un mercat nou? - Article d'opinió a Llibertat.cat

Atenes acull el tercer fòrum europeu d'estudiants - Llibertat.cat 

La Xina i el procés de Bolonya - Article d'opinió a Llibertat.cat 

El "segrest" de la Universitat Europea. El moviment estudiantil contra el Déu mercat - Article publicat a la Fàbrica

 

 

 
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid