Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
L’Alt Camp en Perill!

Per Carles Crusells, membre de l'esquerra independentista

24.07.07 Ja fa temps que les organitzacions de l’esquerra independentista vallenca –CUP, Assemblea de Joves de Valls i Casal Popular la Turba- veiem amb certa preocupació els diferents projectes que amenacen el territori i el medi ambient a la nostra comarca. 

24/07/2007 00:32 Opinió
L’autovia Tarragona-Valls-Montblanc, la urbanització de Ruanes i l’ampliació sense aturador del polígon en són tres clars exemples. En un principi, no veiem més connexió entre aquests projectes que la lògica capitalista de mercat, aquella que cerca el màxim benefici econòmic encara que aquest passi per destrossar el nostre entorn  i cimentar part de la nostra riquesa ambiental i cultural. Ara bé, la nostra sorpresa ha estat descobrir que totes aquestes infraestructures no són un fet aïllat, sinó que són peces imprescindibles del model de comarca que ens vol imposar la Confederació Empresarial de la Província de Tarragona (CEPTA). La seva proposta recollida en un nou informe de construir una Plataforma Logística que ocuparia 575 hectàrees de terreny entre els termes municipals de Valls, El Pla i Alió, i que comptaria amb un aeroport de mercaderies, significaria el final de l’Alt Camp tal com el coneixem avui en dia.

És curiós que en un context on de cara a la galeria hom parla d’escalfament global, d’energies netes, de reducció del consum i d’apostar pel transport públic, el creixement especulatiu sigui més agressiu que mai a la nostra comarca. Amb una carència total de transport públic de qualitat, la nova autovia, per molt que ens vulguin vendre la seva utilitat per Valls i per la seva gent, és una aposta exclusiva dels grans interessos econòmics i de les classes dominants. Volen d’una banda una via ràpida, que evidentment passarà de llarg per Valls, que serveixi per acostar la Petroquímica i el Port de Tarragona a les grans vies de distribució  de mercaderies, i d’altra banda, millorar la comunicació amb l’Estat espanyol per incrementar encara més un model de turisme massificat a la costa tarragonina. Tot això, a costa del medi ambient i d’indrets d’especial interès com la Vall del riu Francolí, o a costa de l’agricultura, dels pagesos i del paisatge tradicional de l’Alt Camp. Hem d’entendre que la pagesia no és només una forma de viure i treballar lligada a la terra i totalment digne i respectable, sinó que a més a més, és necessària i ha de ser considerada com un bé comú. Els pagesos són gestors del territori, és a dir, en garanteixen la seva diversitat, el cuiden, redueixen el risc d’incendis i el mantenen ordenat territorialment. D’altra banda, són garants de la nostra sobirania alimentària. És a dir, en el cas d’una greu crisi mundial, tant a nivell econòmic, com en el cas de guerres, desastres climàtics...garanteixen l’alimentació a les vil·les del seu voltant. No cal dir que del ciment no en menjarem pas! Malgrat aquestes evidències, el creixement urbanístic, els polígons i les grans infraestructures es dediquen dia a dia a destrossar el nostre territori i acabar amb els cultius i amb aquesta forma de vida mil·lenària.

També ens preguntàvem perquè calia urbanitzar Ruanes si teòricament ja s’està fent un pla de millora pel Barri Vell que en teoria ha de servir per recuperar moltes cases buides i donar-li més vitalitat. La resposta l’hem tingut ràpid, el projecte de Plataforma Logística necessita de centenars de nous habitatges, així com també necessita de noves carreteres i autovies per convertir la nostra comarca en un centre logístic a nivell estatal de mercaderies, una comarca massificada, amb un tràfic de camions que saturaran les vies existents, amb l’impacte visual i ambiental de les noves 575 hectàrees de polígons, més contaminació, més ciment i amb conseqüències directes com la saturació dels serveis públics de l’Alt Camp (hospitals, escoles...) o l’impacte acústic per les vil·les de Valls, Alió i el Pla de tenir un aeroport, amb el conseqüent tràfic aeri. Només cal preguntar als veïns i veïnes del Prat de Llobregat.
 
l resultat serà un creixement especulatiu enorme als tres pobles, que també tindrà com a conseqüència l’augment del preu de l’habitatge, i que acabarà amb centenars d’hectàrees de terres, finques, masies i paratges naturals del nostre territori.
 
La nostra intenció no és ser apocalíptics, però només cal tindre l’informe de la “Plataforma Vertice, Levante-Ebro-Cataluña” per veure l’envergadura del projecte. La Plataforma Logística serà el centre neuràlgic de tot un projecte que enverga projectes secundaris, com diversos C.I.M’s, aparcaments de mercaderies perilloses i un llarg etcètera de tot el Camp de Tarragona. Serà així el centre de distribució arreu de l’Estat dels productes arribats des del nord per carretera, dels arribats pel Port de Tarragona i de la descàrrega aèria. Per aquesta raó són tant importants les infraestructures, en especial l’autovia Tarragona-Valls-Montblanc, que serveix d’enllaç amb el territori espanyol. Per això, el primer que hem de fer entre tots i totes és oposar-nos a l’autovia, que faria perdre molts punts a l’Alt Camp com a emplaçament de la Plataforma Logística. Val a dir que aquest projecte encara és un estudi, i que s’ha plantejat com a petició per part de la CEPTA a la Generalitat i a la Diputació. Encara som a temps d’aturar-ho. Si de bon principi fem veure l’oposició de la gent de l’Alt Camp, si participem en els actes i les accions que ja s’estan preparant i si ens movem per defensar el nostre territori, els hi farem veure que no ho tindran pas fàcil per destrossar la nostra comarca.  Quan en l’estudi es fa una comparativa entre els diferents emplaçaments possibles de la Plataforma tenint en compte variables com les vies de comunicació, el preu de les terres, connexió marítima... i l’Alt Camp queda en primer lloc, no es té en compte un factor, el més important per nosaltres. Aquest factor és la voluntat de la gent, la seva capacitat de resposta i la seva estima per la terra. No ho han tingut en compte i estem convençuts que els hi donarem una desagradable sorpresa, perquè a l’Alt Camp sabem plantar cara, ens estimem el nostre territori i de ben segur que els hi ho demostrarem. Aturar-ho és possible, no deixem que aquest sigui el Valls i l’Alt Camp del futur!  
 
 
Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  8. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  9. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid