Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
"L’entrada de la CUP a l’Ajuntament farà que hi hagi un trencament de les dinàmiques del govern"

Laia Jurado, cap de llista de la CUP de Vic

Va néixer a Vic, membre del Casal Independentista Manuel Viusà i de la CUP.

17/05/2007 02:57 Entrevistes

A Vic, no és la primera vegada que es presenta la CUP, com creus que està responent la gent a aquesta iniciativa?
La CUP de Vic, després de les passades eleccions i de no poder entrar a l’Ajuntament, va patir una mica de desil·lusió. Aquest fet va fer que tothom anés a treballar amb els seves associacions i que la CUP quedés una mica al marge. Ara fa un any, ens vàrem tornar a activar i vam començar a plantejar-nos si ens tornàvem a  presentar o no. Veient que la gent en tenia ganes i hi havia un compromís per part de tots, la CUP es va tornar a activar.

La gent de Vic, i especialment el sector més jove, està molt cansada de la política que es porta a terme des de l’Ajuntament, ja que és molt arcaica, conservadora i on només es mira pels interessos d’un sector de la ciutadania molt concreta (els empresaris, la gent de dretes i el sector més elitista de la ciutat). Per tant, la CUP vol donar un aire nou, de renovació i aquest fet fa que s’hagi creat una gran expectativa.   

Des de l’actual configuració del govern municipal, cap on va Vic?
A Vic, des de les primeres eleccions democràtiques, sempre han governat els mateixos, CIU i dins d’aquest Unió és el partit que té més força. Com es pot preveure, tot i que hi ha hagut èpoques de tot, el govern de la ciutat sempre ha afavorit els interessos de la gent més conservadora. L’actual govern municipal fa promoció gairebé exclusivament del centre de la ciutat (deixant els altres barris de marge) i pensa només en l’urbanisme i en l’especulació de la ciutat (fent aparcaments subterranis, posant zones blaves a tots els barris, prohibint i tancant les poques zones d’aparcament públic que hi ha, creant barriades amb grans zones verdes que separen la ciutat...). Pretenen que Vic passi d’uns 40 mil habitants (que encara no arribem) a uns 100 mil amb deu anys. Amb això, Vic passaria a ser una ciutat dormitori i perdria tota la identitat de ciutat petita o poble gran. 

Com s’ha de desenvolupat la darrera legislatura? Quin ha estat el paper de la CUP?
En no ser present a l’Ajuntament, la CUP de Vic no ha pogut incidir tant com voldríem. Malgrat tot, des de la Cup s’ha participat en tots els actes reivindicatius de l’onze de setembre, s’ha dut a terme un seguiment de l’activitat municipal, hem assistit a la pràctica totalitat dels plens de l’Ajuntament i vam fer una acció festiva-reivindicativa per denunciar les condicions de l’escola de Vic Sud quan estava instal·lada en barracons. 

L’entrada de la CUP al consistori pot trencar les inèrcies immobilistes?
L’entrada de la CUP a l’Ajuntament pot fer que hi hagi un trencament de les dinàmiques del govern municipal. De moment tenen el pastís repartit entre els partits de sempre, tot i que també tenim un partit que ens preocupa molt, ja que és d’extrema dreta i xenòfob (encara no té gaire força). És a dir, pot fer que pugui canviar de color l’Ajuntament o de forma de pensar. Nosaltres creiem que, en poder accedir al consistori, farem que hi hagi una nova visió de la ciutat de Vic, que hi hagi una nova forma de pensar, sobretot quan accedim a les diferents comissions. Serà una feina difícil, ja que la representació probablement no ens permetrà ser al govern (segons les enquestes), però serà el primer pas per donar a conèixer les iniciatives i els noves idees que aporta la CUP.  

L’entrada de la CUP al consistori pot trencar les inèrcies immobilistes?
L’entrada de la CUP a l’Ajuntament pot fer que hi hagi un trencament de les dinàmiques del govern municipal. De moment tenen el pastís repartit entre els partits de sempre, tot i que també tenim un partit que ens preocupa molt, ja que és d’extrema dreta i xenòfob (encara no té gaire força). És a dir, pot fer que pugui canviar de color l’Ajuntament o de forma de pensar. Nosaltres creiem que, en poder accedir al consistori, farem que hi hagi una nova visió de la ciutat de Vic, que hi hagi una nova forma de pensar, sobretot quan accedim a les diferents comissions. Serà una feina difícil, ja que la representació probablement no ens permetrà ser al govern (segons les enquestes), però serà el primer pas per donar a conèixer les iniciatives i els noves idees que aporta la CUP.

Per quina vessant incidirà la CUP durant la campanya?
La CUP de Vic ha començat amb una precampanya molt intensa, és a dir, com que no se’ns coneixia gaire, vam pensar que abans que els partits grans aboquessin totes les forces i no ens deixessin cap espai per nosaltres durant la campanya, calia iniciar-la abans.

Hem portat a terme tres campanyes importants.

La primera per la nació i la cultura popular. En aquesta vam fer una presentació del programa d’aquest àmbit i vam organitzar una jornada festiva, amb un esmorzar popular, una calçotada (amb ceballots de la plana), amb una cercavila amb geganters, bastoners, grallers i castellers... i a la tarda va continuar la jornada amb dos cantautors: la Meritxell Gené i la Coloma i el Puma.

La segona campanya va ser per demanar la derogació de l’Ordenança Municipal de Bon Govern, Civisme, Bons Costums i Convivència. En aquesta també vam iniciar-la amb la presentació del programa de cohesió de les classes populars i immigració. Alhora vam fer una auca municipal amb els punts més ridículs i que la població ha de conèixer sobre l’ordenança i els vam repartir el dia de Sant Jordi, també n’hem encartellat per la ciutat.

La tercera campanya era d’urbanisme. En aquest cas vam iniciar un cicle de tres xerrades que tocaven punts en concrets de la ciutat (tots relacionats amb l’especulació immobiliària). La primera era sobre les Adoberies de Vic, en la segona vam presentar el programa d’urbanisme i la tercera vam parlar de la Guixa i de la possibilitat de l’annexió urbanística que pot patir. A més, vam presentar el Pla Territorial de les Comarques Centrals, per visualitzar quin tipus de proteccions del territori ens apliquen a la nostra comarca i centrar-nos a la zona de Vic.   

Com afronta la CUP la campanya?
La feina feta durant la precampanya ens permet poder afrontar la campanya amb tranquil·litat i il·lusió, i centrar-nos més en acostar-nos a la població. Un treball més distès i que tothom pot implicar-s’hi en el moment que vulgui.  

Com està el tema de la participació ciutadana a Vic?
Aquest és un dels punts que la CUP estem reivindicant, ja que a la ciutadania no la tenen en

compte per res. Un exemple molt clar és el del nou complex cultural que volen fer. Primer de tot es va projectar un macroedifici on hi ha d’anar un teatre, l’auditori de música i varies sales per concerts, sense tenir en compte les associacions que treballen en aquest sector. És a dir, els grups, l’escola de teatre, l’escola de música i altres associacions no van participar en el projecte aportant les indicacions necessàries per tal de poder fer un bon instrument (en definitiva són aquests qui saben el que és necessari). Per altra banda, cap veí de la zona sabia que allà hi anava un complex cultural.

I aquest és un petit exemple, però a Vic tot funciona així, decideix qui està al govern i a la ciutadania no la tenen en compte.

Hi ha un tema que està preocupant i mobilitzant la ciutadania, les Adoberies, com es posiciona la CUP?
Un dels motors econòmics que fins fa una dècada donava feina a una gran part de la població de Vic, eren les pelleries. La zona de les Adoberies és el conjunt arquitectònic més antic, relacionat amb la pell, que es conserva a tot Catalunya. Des del 1986, amb un pla que va fer l’Ajuntament, es va catalogar com a conjunt arquitectònic protegit i, per tant, s’havia de respectar i rehabilitar. Doncs ara,  amb el moviment especulatiu que mou la ciutat, s’ha tret aquesta protecció i es volen tirar a terra i fer-hi nous habitatges.

La CUP s’ha adherit i treballa a la Plataforma Salvem les Adoberies, que no només reclama que es respecti la façana d’aquest conjunt, sinó que se li doni un ús social (part de museu per tal de poder conèixer aquest ofici, part pera l’ús de les associacions). A part d’aquest conjunt, hi ha tota l’illa que les envolta que són fàbriques que també creiem que s’han de poder conservar. Part d’aquesta illa podria formar part del complex cultural (en lloc del macro edifici que volen construir i que no s’integra a la zona) i també es podria crear serveis. D’aquesta manera, una zona degradada de la ciutat, es convertiria en una zona privilegiada, on es concentraria part de la cultura i de la història popular.      

Com pot treballar la CUP, dins del consistori, per tal de poder aconseguir uns Països Catalans i socialment justos?
Com a futurs regidors de la CUP a Vic, cal que treballem per la transparència i la participació ciutadana dins l’Ajuntament. D’aquesta manera els ciutadans prendran consciència de la situació que estan vivint i de qui realment es preocupa i lluita pels seus interessos. D’aquesta manera, amb l’esforç i treball de tots, podrem aconseguir l’alliberament nacional i social del nostre país. 

 


 

 

 

 

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid