Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1917 Vaga general revolucionària convocada per la CNT i la UGT

1917 Vaga general revolucionària convocada per la CNT i la UGT

13/08/1917 Tal dia com avui

En aquesta data es va iniciar un important moviment vaguístic que tingué lloc a l'Estat espanyol l'agost del 1917. La vaga anunciada per la CNT, la UGT i el PSOE es precipità per una vaga de ferroviaris a València el mes de juliol. Llavors fou declarada la vaga general revolucionària per la UGT i la CNT (13 d'agost), amb el suport del PSOE i dels partits republicans, exigint la constitució d'un govern provisional, que preparés eleccions constituents i emprengués una reforma de la constitució. Al rerafons de la vaga havia l'esperança que l'exèrcit es posés al costat dels vaguistes, seguint l'exemple del que havia passat cinc mesos abans a Petrograd en iniciar-se la revolució russa. Però l'exèrcit va reprimir amb duresa les manifestacions, produint-se, en els cinc dies que va durar la vaga, 43 morts i 64 ferits. A Catalunya la repressió sobre el moviment obrer començà per l'empresonament del comitè de vaga (Francesc Miranda, Ángel Pestaña i Salvador Seguí) i s'estengué, com sempre, sobre molts dirigents sindicals.

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2019 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid