Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
aigües fecals
Denuncien un gran vessament d’aigües fecals a Gavà afecta de nou una riera i el mar

Les Agulles – Ecologistes en Acció han denunciat que el sistema de clavegueram de Gavà ha abocat, en aquest darrer temporal, un gran volum d’aigües residuals urbanes sense depurar a les rieres del municipi que han quedat greument afectades, i el vessament ha arribat al mar.

01/05/2024 Territori
El temporal d’aquest dilluns 29 d’abril ha provocat importants efectes a la costa central catalana. S’ha repetit la regressió de les platges i s’ha produït el tall de diversos carrers inundats a les zones baixes de Gavà (polígons industrials), així com la inundació de la zona agrícola de Gavà, amb afectació als conreus.

Però els efectes sobre el medi ambient han estat més greus. Ecologistes en Acció – Les Agulles del Baix Llobregat ha pogut documentar uns impactes importants derivats del vessament de les aigües fecals de Gavà (al tram de competència municipal) cap a la riera de les Parets i d’aquí a la riera dels Canyars. Un important riu d’aigües negres i pestilents ha baixat per la primera riera (completament canalitzada a través del casc urbà), tot unint-se a les aigües pluvials que de forma natural discorren des del massís del Garraf cap al mar a través de la Riera dels Canyars.

A més de la contaminació pels excrements procedents del clavegueram, les aigües fecals han arrossegat una important quantitat de residus sòlids (plàstics, llaunes, tovalloletes, ferralla, etc.) que es trobaven acumulats al llarg de la riera pel seu nul manteniment, cap al mar. L’impacte ambiental és evident al curs fluvial: aigua negra, putrefacta i amb escassa vida (la població d’ocells de la riera ha minvat significativament els darrers anys). Però encara que no es vegi, també és greu al mar. A més de l’excés de bacteris fecals i càrrega de fosfats i altres substàncies presents a les aigües residuals urbanes, episodis així d’importants arrosseguen multitud de sòlids cap al mar, i afecten tants els organismes pelàgics (peixos, cetacis, etc.) com els bentònics (plantes i animals del fons marí).

Aquests episodis són lamentablement un fenomen recurrent a causa del sistema de col·lectors totalment deficitari (no hi ha separació de pluvials i fecals), però no per això menys greu. Les Agulles – Ecologistes en Acció ha estat durant anys insistent davant les autoritats municipals, i ha reclamat que es faci un pla d’inversions per instal·lar una xarxa separativa d’aigües pluvials (que han d’anar a les rieres) de les fecals (que han d’anar a depuradora). Gavà no disposa d’aquesta xarxa, de forma que cada cop que plou, el tub únic que porta totes les aigües col·lapsa i vessa el contingut als sobreeixidors de la riera, amb els impactes assenyalats.

En un moment en què el canvi climàtic s’està accelerant, els científics s’han cansat d’assenyalar que la conca Mediterrània és una de les zones del planeta on els canvis ja estan sent més greus, amb fenòmens extrems cada cop més freqüents com grans sequeres o temporals devastadors. Només cal recordar que portem 3 anys de sequera gravíssima a Catalunya però que fa uns pocs mesos a Grècia va haver-hi un temporal que va deixar 700 litres/m2 en dos dies. Els ecologistes es pregunten quins efectes devastadors tindria una pluja d’aquesta magnitud a l’àrea metropolitana de Barcelona -que pot succeir en qualsevol moment a partir d’ara- si amb només 100 litres els efectes han estat considerables.

Galería multimedia: https://multimedia.ecologistasenaccion.org/Catalunya/Les-Agulles-Baix-Llobregat-i-Garraf/Vessament-aigues-fecals-Gava

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid