Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Cultura Popular
Mor, un dels iniciadors de la Flama del Canigó

Joan Iglesias, iniciador de la tradició de la Flama del Canigó, va morir dimarts passat als noranta-cinc anys.

08/04/2021 Cultura

Joan Iglesias, fill d’un desertor de la guerra del 1914, de Costoja (Vallespir), va néixer a Albanyà (Alt Empordà), a pocs quilòmetres del sud de l'Albera. La família va retornar al nord als anys cinquanta.

L'any 1955, Francesc Pujada, vilatà d'Arles de Tec (Vallespir, Catalunya Nord), portat pel seu entusiasme pel massís del Canigó i inspirat pel poema èpic de Jacint Verdaguer (Canigó, 1886) va tenir la iniciativa, juntament amb Esteve Albert i Josep Deloncle, d'encendre els focs de la Nit de Sant Joan al cim d'aquesta muntanya.

El 1963, Francesc Pujada i Joan Iglesias, impulsor de les fogueres de Sant Joan a la Catalunya del Nord, inicien el costum de baixar el foc del cim i encendre les fogueres de Catalunya Nord. L'any 1966 el foc va creuar per primera vegada la frontera entre els estats francès i espanyol i va arribar a Vic. Malgrat la dictadura franquista, la tradició es va escampar pels Països Catalans de Catalunya, sovint en la clandestinitat, com a símbol de la pervivència de la cultura catalana.

 

 

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2021 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid