Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Cultura popular
Foguerons de Sa Pobla a la Vila de Gràcia

Enguany, a més de guadir de la festa, cal remarcar la presentació d'un llibre de cuina basat en el calendari folklòric de Rafel Ginard i una exposició que celebra els 40 anys de la Universitat de les Illes Balears. 

23/01/2020 Política

Tot i que, aquest dissabte és el dia gran de la festa per gaudir d’una música tradicional de qualitat a la vora del foc dels foguerons tot degustant menjar a la brasa i fent barri. Fa dies que es repira la flaire dels Foguerons a Gràcia. Fa una setmana es va inaugurar una exposició de cartells de Sa Pobla a Gràcia al CAT, la mostra es podrà visitar el 2 de febrer.

Aquesta també al CAT, a partir de les 19h. es farà la presentació del llibre La cuina del Tradicionari. Un recorregut pel calendari gastronòmic de Mallorca, que es completa amb la inauguració de la exposició "40 anys, quaranta poetes, XL artistes", que celebra els quaranta anys de la Universitat de les Illes Balears (fins el 21 de febrer) i un tast de productes mallorquins i glosada (20 h). El 24 gener la Violeta de Gràcia acull la xerrada ‘Els quaranta anys de la Universitat de les Illes Balears’ (18.15 h) i un taller (19.30 h) de ball de bot amb Laura Cardell i nit de ball de bot amb Cofre Antic i Roada (22 h).

Aquesta tarda, el Centre Artesà Tradicionàrius acull a partir de les 8, una vetllada al Bar del CAT que comença amb una degustació de productes mallorquins, una glosada oberta a tothom, a càrrec dels Glosadors de les Illes i Cor de Carxofa, i la inauguració de l'exposició 'Un món de mil dimonis', mostra que estarà repartida en tres seus de Gràcia (el Centre Artesà Tradicionàrius, La Violeta de Gràcia i L’Orfeó Gracienc) i que és una ullada a les expressions culturals d’arreu del món, a la recerca de figures dimonieres que puguin constituir equivalents o contrapunts als dimonis mallorquins, corresponents per semblança o per diferència.

Dissabte, la festa comença al migdia amb una sessió de folk als mercats de Lesseps, l'Estrella, la Llibertat i a l'Abaceria amb els xeremiers i glosadors de Mallorca i l'espectacle de teresetes (titelles) 'Bruixeries' a càrrec de la companyia Teresetes Mitjorn al Centre de Cultura Popular la Violeta de Gràcia.

Enguany el dia fort serà dissabte 25, que comença amb una sessió de folk (12 h) als mercats de Lesseps, l'Estrella, la Llibertat i a l'Abaceria amb els xeremiers i glosadors de Mallorca. Els més petits podran acostar-se a l'espai Albert Musons per veure la presentació del conte ‘Les banyes d’en Banyeta’ i sentir rondalles amb Catalina Valriu (11.30 h). Al Centre de Cultura Popular la Violeta hi trobareu a les 12 h l'espectacle de teresetes (titelles) 'Titirimàgia’ a càrrec de la companyia Teresetes Mitjorn.

Al vespre es reprèn l'activitat a les 19.30 h, quan les colles es trobaran a la plaça de la Vila per fer els balls de lluïment per donar pas a la cercavila (20.30 h) que anirà fins la plaça de la Virreina, on a les 21.30 h tindrà lloc l'inici de la revetlla amb l'encesa dels foguerons a les places i carrers del barri

Tot va començar fa 28 anys

Quan el farmacèutic pobler Antoni Torrens, pare d'estudiants residents a Gràcia, es va compadir que el joves no poguessin gaudir de les seves festes més preuades, les de Sant Antoni. Sense pensar-ho dues vegades, Torrens va implorar d'institució en institució, com ell mateix recorda, "a la recerca d'una subvenció" per pagar l'exportació de dimonis, foguerons i tots els elements que configuren la festa.

Afortunadament, algú va pensar que seria una bona idea donar a conèixer una tradició tan mallorquina al públic català. Aquest mateix any ja se celebrava a Gràcia la primera edició, que va comptar amb 3.000 assistents. Des de llavors, Torrens –que va fundar l'associació cultural Albopàs- i molts altres voluntaris no han parat.

Fruit de l'enyorança de la terra d'uns quants, Sant Antoni ha esdevingut en una part de la tradició del barri més singular de Barcelona. Per això, la vila ho ha integrat oficialment en el seu Protocol Festiu. (veure Festes.org)

Fa cinc anys  es va constituir la Unió de Foguerons de Sa Pobla de Gràcia amb la participació del teixit associatiu gracienc, que en vol garantir la seva continuïtat, amb més activitats que mai.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2020 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid