Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Manifest del Claustre de la Universitat Politècnica de Catalunya en defensa dels drets civils a Catalunya i a Espanya
Universitat Politècnica de Catalunya Universitat Politècnica de Catalunya

L'article 5.5 dels Estatuts de la UPC estableix que llei desenvolupament de la vida universitària de la Universitat Politècnica de Catalunya s'inspira en els principis de llibertat, democràcia, justícia, solidaritat, igualtat d'oportunitats, sostenibilitat i respecte a la pluralitat". També recull que Illa Universitat ha de vetllar perquè aquests principis siguin efectiu.

La degradació de la situació dels drets civils a Catalunya i a l'Estat espanyol amenaça les bases de la convivència i la democràcia en el nostre país. Els signes d'involució democràtica són cada cop més evidents. Diverses actuacions de la judicatura i el govern espanyols posen en crisi la separació de poders, que és un dels pilars de la democràcia. Assistim a un conjunt d'accions dels poders de l'Estat que són impròpies d'un estat democràtic de dret.

L'Estat espanyol manté en presó preventiva sense judici persones amb acusacions que són insostenibles davant de tribunals d'altres països i persegueix aquells que han decidit exiliar-se per evitar la mateixa sort. D'aquesta forma, l'Estat espanyol impedeix la formació d'un govern legítim a Catalunya, en un exemple clar d'interferència del poder judicial en el poder legislatiu.

També compleixen presó preventiva persones acusades de terrorisme a causa d'una baralla en un bar. Cantants i tuitaires han estat condemnats, en una restricció intolerable de la seva llibertat d'expressió. L'Estat intenta criminalitzar manifestacions de protesta ciutadana totalment pacífiques i, simultàniament, tolera que un periodista cridi a prendre com a ostatges ciutadans d'un estat europeu i a fer actes terroristes en el mateix país.

La democràcia es fonamenta en el reconeixement i defensa d'uns drets bàsics inalienables, el de dissentir, entre aquests. Quan els poders de l'Estat actuen de forma arbitrària i es perd la seguretat jurídica, la democràcia i la convivència esdevenen impossibles. Davant de la gravetat d'aquesta situació, el silenci d'una institució com la UPC no és una opció. Per aquestes raons, el Claustre de la UPC declara:

- Que la recuperació de la seguretat jurídica de tots els catalans i espanyols és imprescindible, i que és inacceptable que les decisions dels poders públics siguin arbitràries.

- Que és imprescindible que es respectin els drets fonamentals d'expressió, reunió, manifestació i participació política.

-Que la recuperació de la convivència només és possible recuperant els usos democràtics i resolent en l'àmbit polític els problemes polítics.

Barcelona, 28 de maig de 2018

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid